Ramasjang og landets børn redder sommerfugle i år

Med en særlig ’Ramasjang Redder’-indsats prøver Ramasjang hvert år at gøre børn nysgerrige på naturen, ligesom de lærer, at de også kan gøre en forskel. I år er det sommerfugle, der skal reddes.

Hr. Skæg spiller en central rolle i årets 'Ramasjang Redder Sommerfuglene'-indsats. (Foto: © DR)

Hvis du hører et barn mellem fire og otte år tale mere om lavendel, kællingetand og blåhat end normalt i den kommende tid, er der en god forklaring.

For det er nogle af de blomster, som sommerfugle godt kan lide, og som blandt andre Ramasjangs populære figur Hr. Skæg opfordrer børn og voksne til at være med til at plante i indsatsen ’Ramasjang Redder Sommerfuglene’.

Det er 6. år i træk, at DR Ramasjang ’redder verden’. Tidligere har Ramasjangs målgruppe, som er de 4-8-årige, også været med til at redde bier, havets dyr, fuglene, frøer og pindsvin, inden sommerfuglene nu ’står til redning’.

- Hovedformålet med ’Ramasjang Redder’ er at gøre børn nysgerrige på naturen, lære dem om, hvordan man passer på den, og at vise dem, at de selv kan gøre en forskel, forklarer redaktør Johanne Bagge fra DR Lær under B&U-afdelingen.

Tilrettelægger Cecilie Skøtt fra B&U, der har været med til lave indholdsdelen af ’Ramasjang Redder Sommerfuglene’, uddyber:

- Det er indsats 360 grader rundt. Det betyder, at vi prøver at sætte ind på en række måder, så børn, forældre, lærere og medarbejdere i daginstitutioner forhåbentlig lægger mærke til ’Ramasjang Redder Sommerfuglene’ i de næste måneder. Det kan enten være via TV, på nettet, i skolen, børnehaven eller ude i virkeligheden, siger Cecilie Skøtt.

Hr. Skæg har lavet en musikvideo til 'Ramasjang Redder Sommerfuglene'. (Foto: © DR)

Musikvideo fra Hr. Skæg

For eksempel har Hr. Skæg lavet musikvideoen ’Så et frø’, og DR Spire på dr.dk, som er DR’s læringsunivers for de 3-6-årige, prøver man at gøre børnene nysgerrige på naturen omkring dem og få dem til at undersøge sommerfugle i deres nærmiljø.

- Vi gør det både med små videoer, der forklarer, hvad sommerfugle er, og ved at fortælle, hvordan dyrene gennemgår en vild forvandling fra æg til larve til puppe til sommerfugl. Og så fortæller vi også, hvad børnene selv kan gøre. Vi har haft biologen og sommerfugleeksperten Michael Stoltze med som konsulent på opgaven, forklarer Cecilie Skøtt.

Også DR Ramasjangs nye programmer ’Tegnetrix’, ’Kreabix’ og ’Spørg Kristian’ vækker børns interesse for sommerfugle - blandt andet ved at tegne dem eller at se på, om mennesker også kan flyve. Ligesom til daginstitutionerne har DR Lær ligeledes udviklet undervisningsmateriale til faget natur og teknologi i 0.-3. klasse. Igennem videoer, tekster og opgaver lærer eleverne, hvad en sommerfugl er, hvordan den udvikler sig, og hvad der egentlig er gode leveforhold for en sommerfugl. Til sidst skal eleverne undersøge, om deres skolegård er et godt levested, og hvor det ville være godt at så blomsterfrø til sommerfuglene.

I videoen ovenfor kan du se nogle af de første videoer, børn har sendt ind, hvor de planter frø og redder sommerfugle.

Kan sende videoer ind

I forbindelse med ’Ramasjang Redder’ kan børnene hvert år også selv gives deres besyv med til at ’redde verden’. I år kan de gøre det ved at så et frø eller plante en blomst - for på den måde at gøre livet lidt mere lækkert for sommerfuglene.

Hvis børnene sender en video af deres nye urtepotte, blomsterkasse eller blomsterbed til DR, kan de måske være heldige at se sig selv i Ramasjang på TV eller på DRTV. For igennem hele april viser DR nemlig et udvalg af de videoer, der er kommet ind, og de første ligger allerede klar på DRTV under overskriften ’I sår frø’.

Videoerne kan uploades på dr.dk/redder, og her ligger der også et særligt ’Ramasjang Redder’-diplom, som forældre, børnehavepædagoger eller lærere kan give til børnene som en tak for deres indsats.

Biblioteker og Cirkus Summarum med sommerfugle

- I den kommende tid kommer ’Ramasjang Redder’ også til at leve udenfor skolerne og børnehaverne. På biblioteker over hele landet er der i disse uger forskellige kreative aktiviteter og mulighed for at lære mere om, hvorfor og hvordan man kan hjælpe med at redde sommerfuglene. Der kommer også et stort sommerfugletelt på forpladsen foran Cirkus Summarum i Ballerup og Aarhus til sommer, siger redaktør Johanne Bagge fra DR Lær.

Fra næste uge – uge 17 – kan naturglade børn og voksne også have det sjovt med et helt særligt ’Ramasjang Redder Verden’-brætspil. Det kan i første omgang spilles på 70 biblioteker, når de afvikler en landsdækkende temauge om FN’s 17 verdensmål. I det nye spil kommer spillerne til at beskæftige sig med alle de dyr, Ramasjang indtil videre har reddet. Også sommerfuglene fra i år.