Ultra:bit laver online-arrangementer med superdyr for 15.000 elever

I løbet af to uger er Sofie Østergaard vært for 16 lærings-events, der er kulminationen på, at 4., 5. og 6. klasser har arbejdet kreativitet med kodning og har skabt unikke superdyr.

  • Sofie Østergaard i det lille studie i DR Byen, der er indrettet til ultra:bit live. Foto: Camilla Balslev Nielsen. (Foto: © (C) DR)
  • Sofie Østergaard har Michael Exner som medvært ved seancerne. (Foto: © Michael Ravn)
1 / 2

Det er de færreste ting i 2020, der er, som de plejer. Og sådan er det også med DR’s læringsevents - de såkaldte ultra:bit-camps, som er blevet holdt for tusindvis af børn over hele landet de seneste år.

Ultra:bit giver børn og lærere en helt særlig mulighed for at lære om kodning, teknologi og digital dannelse på en sjov og kreativ måde, og DR skaber lærings- og undervisningsindsatsen med støtte fra Industriens Fond.

Men selv om coronaen i år gør det umuligt at holde camps, hvor børn og lærere møder op fysisk rundt om i landet i udvalgte byer, bliver 4., 5. og 6. klasser nu ikke snydt for kulminationen i dét undervisningsforløb, de har haft, hvor de har prøvet kræfter med kreativitet og kodning.

- I år kalder vi eventet ’ultra:bit LIVE’, og da kan elever følge med direkte på DR Skoles pop-up YouTube-kanal, mens de sidder i deres egne klasseværelser. De kommer til at dyste mod hinanden på tværs af kongeriget i sjove dueller med fokus på kreativitet, kodning og danske dyr, forklarer Camilla Balslev Nielsen, der netop er tiltrådt som sekretariatsleder for ultra:bit.

Sofie Østergaard, som mange blandt andet kender som vært på DR1-programmet ’Versus’ og på flere børneprogrammer, bliver vært for 16 events. Der bliver holdt to om dagen mandag til torsdag – fra den 21. september og frem til den 1. oktober.

Også positive sider

Ikke færre end 15.000 elever er tilmeldt, og det er en overvældende tilslutning, som vi er rigtig glade for, siger Camilla Balslev.

Selv om coronaen generelt er en uvelkommen gæst, er der dog også positive sider ved at afvikle årets events virtuelt.

- Det betyder, at vi kan samle mange flere børn rundt om i landet til kulminationen af de legende læringsevents ’ultra:bit LIVE,’ fordi vi får det bedste ud af både lærernes og elevernes voksende erfaringer med at mødes online, siger Camilla Balslev Nielsen.

Hun glæder sig samtidig meget over, at grønlandske skoler også er i gang med at skabe superdyr og får mulighed for at dukke op og være med i en event.

Allerede inden landets 4., 5. og 6. klasser tænder for computeren og ’stiller ind’ på ’ultra:bit LIVE’ i de kommende uger, har de den seneste tid arbejdet med at skabe superdyr. De seneste dage er det væltet ind med fantasifulde dyr i DR Byen, og de bliver nu en del af læringseventet.

- 2020 er ’Naturens år’ i DR, og det har smittet af på ’ultra:bit LIVE’. Vi har sammen med DR Skole og konsulenter fra CFU Danmark udviklet et undervisningsforløb, hvor eleverne skal indsamle viden om dyr, skitse deres eget unikke superdyr og til sidst skabe det med teknologi og andre materialer, siger Camilla Balslev Nielsen.

Har selv fået øjenene op

Under ’ultra:bit LIVE’ kårer vært Sofie Østergaard de ultimative superdyr, og samtidig kan klasserne vinde præmier.

- Jeg har i over to år beskæftiget mig med ultra:bit, og det er fortsat en fantastiske oplevelse, at se hvordan børnene finder ud af, at de rent faktisk kan styre teknologien. Den indsigt, de får med dette projekt, er enormt vigtig. Vi er alle efterhånden - og særligt de unge - storforbrugere af teknologien, så det at lære at styre den selv, er en vigtig indsigt, som vil ændre vores syn på teknologien i fremtiden. Det giver uanede muligheder at være i stand til at styre teknologien. Jeg har selv fået øjnene op for en verden af uanede muligheder og lært urolig meget i mine år med ultra:bit, siger værten på de 16 lærings-events, Sofie Østergaard.

Hun glæder sig over, at eventsene bliver gennemført i et år med corona, hvor meget ellers er blevet aflyst og udskudt.

- Jeg er kæmpe fan af, at DR i en svær tid tænker kreativt og finder en vej, så vi alligevel kan afholde vores fantastiske ultra:bit-camps. Vores budskab er, at du med teknologien har uanede muligheder, så det passer jo rigtig godt ind, at vi har fundet en ny mulighed for vores gamle, populære og velkendte koncept. Nu har vi faktisk mulighed for at nå ud til endnu flere skoleelever og guide dem ud i teknologiens verden. Simpelthen fordi vi ikke er begrænset af størrelser på rum og andre lavpraktiske ting, som kan være en udfordring, Det kunne være transport af elever og afstanden, siger Sofie Østergaard og fortsætter:

- Vi har fået tilpasset vores koncept, så vi garanterer en sjov og lærerig oplevelse for alle. Det eneste, som er ærgerligt, ved at vi rykker online er, at jeg må undvære alle elevernes reaktioner, når en ny verden åbner sig, og de knækker koden til at styre teknologien i stedet for kun at være storforbruger af den, siger hun.

dr.dk/ultrabitlive kan du læse mere om de mange events i den kommende tid, og hvordan de kan bruges i undervisningen.