Ny dansk superserv tvinger VM-stjerner til at lave nødplaner: 'En kæmpe trussel'

Badmintontonspilleren Kim Astrup håber, at en omdiskuteret skrueserv får stor indflydelse på den kommende VM for blandede hold.

Flere af verdens største badmintonnationer arbejder på at mestre en ny form for skrueserv. Grafik: Søren Winther Nørbæk

Der udspiller sig et regulært våbenkapløb i international badminton i disse dage. Hvem får først styr på supervåbnet Rindshøj-serven?

Flere af verdens største badmintonnationer arbejder på at mestre en ny form for skrueserv, der er udviklet af danske Marcus Rindshøj, inden det forestående VM for blandede hold, Surdirman Cup, begynder på søndag i Kina.

Heriblandt Indien, Tyskland og Danmarks landshold. Det fortæller Kim Astrup, der som sædvanlig skal spille double med Anders Skaarup Rasmussen.

- Det er svært at arbejde på den, når der ikke er så mange, som kan serven endnu, men der er nogle stykker, som er begyndt at få fat i teknikken. Jeg føler mig dog slet ikke klar, hvis nogen laver den i en kamp, siger Kim Astrup til DR Sporten.

Rindshøj-serven udføres ved, at spilleren holder fjerbolden i korken i stedet for i fjerene, inden vedkommende får den til at spinde med et smølfespark. Det får bolden til at vende og dreje i luften.

Fjerbolden ender sin rejse over nettet med den 'forkerte' side først, hvilket gør den umulig at returnere.

Ifølge den 31-årige doublespiller har Rindshøj-serven ikke fyldt "alverden" i forberedelserne til VM, men flere af de danske spillere har brugt opvarmningen, tekniktræningen eller fritiden på at nørde skruebolden, som har vakt bekymring.

Kim Astrup kalder Rindshøj-serven for en "kæmpe trussel", som han frygter kan skade badminton som sport ved at reducere spillet til korte dueller.

Herunder kan du se Marcus Rindshøj udføre sin skrueserv:

Er stor modstander af serven, men..

Det er især i double-kategorien, at Rindshøj-serven er en udfordring. Med to spillere på samme side af nettet er der mindre plads på banen, og man står tættere på nettet. Det efterlader kort betænkningstid for atleterne, forklarer Kim Astrup.

- Hvis bolden skruer til højre og venstre, er den svær at ramme, og du kan ikke styre retningen på din retur, siger han.

Badmintonspilleren er anerkendt som en dygtig server, men Rindshøj-varianten er svær at mestre. Kim Astrup håber, at han kan nå at perfektionere sin fortolkning af den, inden Danmark skal i kamp mod Singapore på søndag.

- Men jeg har ikke lyst til at lave den, hvis min modstander ikke gør det. Så stor modstander af serven er jeg, understreger Kim Astrup.

Han er ikke ene om sin aversion mod Rindshøj-serven. Mia Blichfeldt har ligeledes udtrykt sin bekymring på vegne af badmintons fremtid og håber, at Det Internationale Badmintonforbund (BWF) forbyder Rindshøj-serven.

- BWF skal have sat nogle regler op, for det går ikke, hvis spillet ikke er seervenligt, eller hvis spillerne ikke kan tage imod en serv, sagde hun til DR Sporten.

Kim Astrup (th.) og Anders Skaarup Rasmusen vandt DM i herredouble sidste år. Betingelserne kan dog blive markant sværere, hvis den nye Rindshøj-serv forplanter sig i sporten, frygter førstnævnte badmintonspiller. (Foto: © Diego azubel, Ritzau Scanpix)
Kim Astrup (th.) og Anders Skaarup Rasmusen vandt DM i herredouble sidste år. Betingelserne kan dog blive markant sværere, hvis den nye Rindshøj-serv forplanter sig i sporten, frygter førstnævnte badmintonspiller. (Foto: © Diego azubel, Ritzau Scanpix)

Få øjnene op, BWF

Kim Astrup har ligesom flere andre på Danmarks landshold arbejdet på sin modreaktion, hvis modstanderen fyrer en Rindshøj-serv af. Det handler om at ramme fjerbolden højt i luften, afslører han.

Men selvom han er stor modstander af den omdiskuterede skrueserv, håber han, at rigtig mange af de deltagende nationer har den med som en del af arsenalet. Så får Det Internationale Badmintonforbund, BWF, forhåbenlig for øjnene op, siger han.

- Jeg håber, at nogle af double- og singlekampene bliver servet i stykker af denne serv, for det ville gøre chancerne, for at den bliver forbudt, meget, meget større, fortæller Kim Astrup.

I et tidligere interview med DR Sporten fortalte BWF's generalsekretær, Thomas Lund, at forbundet allerede havde noteret sig serven, men at et forbud ikke er på trapperne. Det vil først blive diskuteret ved et årsmøde i slutningen af maj.

- Flere spillere har henvendt sig, og vi er selvfølgelig klar over, at der er noget hér, som vi skal kigge på, sagde Thomas Lund til DR Sporten.

- Vi kan godt se relevansen i at have en bekymring om, at det (serven, red.) kan være skadeligt for flowet i spillet.

Også Badminton Danmark er opmærksom på "Rindshøj-serven". Til DR Sporten forklarer ens Meibom, elite- og sportschef i badmintonforbundet, at man endnu ikke har taget endelig stilling til serven.

- Men der er nok ingen tvivl om, at serven vil skabe en ny servesituation, som specielt i double vil gøre det sværere for modtagerne at returnere bolden. Og vi ønsker ikke, at den nye serv fuldstændigt skal ødelægge doublespillet, som vi kender det i dag, siger Jens Meibom til DR Sporten.

Lå serveretten hos Kim Astrup, var skruebolden a la Marcus Rindshøj allerede forbudt.

- Det er allerede begyndt i mindre turneringer, og forplanter det sig først i sporten, bliver det noget rigtig juks.

Danmark møder Singapore søndag den 14. maj klokken 11. Du kan følge turneringen på TV 2 Sport.

Inden da kan du høre hele afsnittet om Marcus Rindshøjs serv ved at følge dette link.