Formanden for Danmarks Idrætsforbund (DIF), Hans Natorp, er berørt af sagen om boksebrødrene Terteryan. Det er han altid, når atleter kommer skævt i systemet, fortæller han.
Hans Natorp var ikke opmærksom på sagen, før DR Sporten tirsdag morgen kunne fortælle, at de talentfulde boksebrødre har følt sig afpressede i en sag om hemmelige og uopsigelige kontrakter.
DIF-formanden vil for nuværende ikke gå konkret ind i sagen, men fortæller, at han ser med alvor på den og derfor vil have den undersøgt nærmere.
- Jeg kan konstatere, at der er nogle atleter, som føler, at der er sket noget, der ikke er i orden, og det er i sig selv alvorligt. Derfor er det absolut grund til, at de går videre med den sag. Det tror jeg også er i alles interesse. Som idrætsorganisation og forbund kan vi ikke leve med mistanken om ikke at være ordentlige, siger Hans Natorp til DR Sporten.
- I de enkelte forbund har de en vedtægtsbestemt appelinstans, og så er der muligheden for, at det kan eskaleres op i DIF, hvor vi også har en uafhængig etisk komité, som tager sig af netop sådan nogle sager her. Der skal vi have det ind.
Se et indslag om Terteryan-brødrenes OL-drømme og de hemmeligholdte kontrakttilbud i videoen herunder:
'Det er en dårlig situation for alle parter'
DR Sporten har forgæves forsøgt at få et interview med formanden for Danmarks Bokse-Union, Lars Brovil. Han skriver i en sms, at Danmarks Bokse-Union (Dabu) onsdag vil komme med en udmelding om sagen, og at han derefter vil stille op til interview.
Hans Natorp har tirsdag været i kontakt med netop Lars Brovil. Formanden for DIF har en forventning om, at det også er i Dabus interesse at få sagen undersøgt.
- Jeg taler løbende med vores forbund, og jeg er helt sikker på, at Dabu er lige så ked af sådan en sag, som jeg er. Jeg er ganske overbevist om, at der kommer et videre forløb her. Men det er i Dabu, sagen ligger i lige nu, siger Hans Natorp.
- Vi kan ikke leve med, at atleterne har en oplevelse af at blive kørt over, uden at vi alle sammen lærer af det. Det er en dårlig situation for alle parter at stå i. Atleterne skal ses og høres, og det har vi nogle gode, solide instanser til at håndtere herfra, siger formanden.
En af disse instanser er DIF's atletkomité, der er nedsat af atleterne selv, og som har til formål at vejlede dem. Ifølge DR Sportens oplysninger har komitéen i dag taget kontakt til brødrene Terteryan, hvilket vækker glæde hos Hans Natorp.
Kritik af dobbeltrolle
Boksebrødrene Nikolai og Sebastian Terteryan rejste tidligere tirsdag en kritik af Michael Ørholst, tidligere landstræner og mangeårigt medlem af den såkaldte elitesektion i Dabu.
Boksebrødrene mener, at Michael Ørholst "med bøllemetoder" har misbrugt sin indflydelse i Dabu til at presse dem til at underskrive en hemmelig kontrakt. Michael Ørholst er nemlig blevet medejer og medstifter af virksomheden Danish Boxing Promotion, samtidig med at han har haft tilknytning til Dabus elitesektion.
Ifølge Terteryan-brødrene ville Michael Ørholst hjælpe dem i Dabu-regi, hvis de skrev under på en hemmelig og uopsigelig aftale med Danish Boxing Promotion – hvis ikke ville de ”miste støtten fra Michael Ørholst og hans indflydelse i elitesektionen”.
- Det var lige meget, hvor meget og hårdt jeg trænede, fordi Michael kunne påvirke min mulige udtagelse til OL-kvalifikationen ud fra, hvad jeg gjorde med den skide kontrakt, siger Sebastian Terteryan.
Michael Ørholst er ikke vendt tilbage på DR Sportens forespørgsel om interview.
I et skriftligt svar henviser han til, at han stoppede som såkaldt national team coach i Dabu i august 2022, og han mener derfor, at han siden har været uden ”sportslig indflydelse” i Dabu i modsætning til Terteryan-brødrenes påstand.
'Vi accepterer ikke sådan noget'
DR Sporten har forelagt Terteryan-brødrenes kritik af misbrug af sportslig indflydelse i Dabu for Team Danmarks sportschef, Lars Balle Christensen.
Han vil ikke udtale sig om den konkrete sag med Terteryan-brødrene, da Dansk Bokse-Union og Team Danmark ikke har et formelt samarbejde, fortæller han.
På Dabus hjemmeside fremgår det dog, at Dabu "sigter mod et fremtidigt samarbejde med Team Danmark omkring vores bedste talent- og eliteboksere." Og Team Danmark har klare kriterier for de forbund, man arbejder sammen med, fortæller Lars Balle Christensen.
- Hvis sådan noget foregår i et af de forbund, vi samarbejder med, vil vi tage en ret skarp dialog med forbundet og sige, at vi ikke accepterer sådan noget, og det skal der ryddes op i, siger han.
Team Danmarks sportschef har fortsat fuld tillid til, at aftalerne med de forskellige specialforbund bliver overholdt. Lars Balle Christensen understreger dog, at atleter aldrig må komme i klemme som følge af andres personlige interesser.
- Det er klart, at en sag som denne i boksning viser, at der er noget, man helt klart skal være nysgerrig på og have ryddet op i, så man sikrer, at det foregår på en social og samfundsmæssig forsvarlig måde, fortæller Lars Balle Christensen.
Boksepromotor kalder det urimeligt
De to danske promotorselskaber TK Promotion og Danish Fight Night kritiserer branchens behandling af Terteryan-brødrene.
Kasper Holgersen, promotor ved TK Promotion, er ”ikke fan” af, at en medejer af Danish Boxing Promotion angiveligt har haft forbindelse til Dabu, samtidig med at man har forsøgt at hverve Terteryan-brødrene med hemmelige kontrakter.
- Det er ikke en rimelig måde at gøre det på. Man skal tænke på, at man har med unge mennesker at gøre, og der har vi et ansvar, siger han.
- Det sætter jo de unge boksere i en knibe, og jeg havde aldrig forventet, at sådan noget kunne ske.
Bettina Palle, promotor ved Danish Fight Night, kalder sagen for uetisk.
- Vi har som promotorvirksomhed aldrig været indblandet med unionen, andet end at det er naturligt at amatørboksere bliver professionelle, hvis de er gode nok. Men at en person med forbindelse til unionen presser bokserne for egen vindings skyld, lyder helt vildt, siger Bettina Palle.
Du kan høre mere om Terteryan-brødrenes oplevelser i sagen i onsdagens afsnit af DR Sportens podcast Tyvstart.