Etisk Komité vurderer sag om hemmelige kontrakter og 'bøllemetoder'

Den Etiske Komité under Danmarks Idrætsforbund vurderer, at Danmarks Bokse-Union var udvidende om sagen om boksebrødrene Terteryan, der følte sig afpressede af en tidligere landstræner.

Nikolai Terteryan og Sebastian Tertian følte sig trængt op i ringhjørnet af Danish Boxing Promotion. De afviste flere tilbud, men indgik til sidst i falske forhandlinger for at trække tiden ud, inden de gik til pressen, fortæller Nikolai Terteryan. (Foto: © Henning Bagger © Scanpix Collage: Maria Eriksen Volthers, Henning Bagger © Scanpix Collage: Maria Eriksen Volthers)

I januar fortalte boksebrødrene Nikolai og Sebastian Terteryan, at de følte sig afpresset af deres tidligere landstræner Michael Ørholst, som ifølge brødrene havde misbrugt sin position og indflydelse.

Ifølge Terteryan-brødrene forsøgte Michael Ørholst at få brødrene til at skrive under på en hemmelig kontrakt med den nystartede virksomhed Danish Boxing Promotion, som Ørholst selv var medejer af. Skrev de ikke under, kunne det ifølge boksebrødrene få konsekvenser for deres OL-drømme på grund af Michael Ørholsts forbindelse til Danmarks Bokse-Union.

Boksebrødrene kaldte det "bøllemetoder". Og tre måneder senere er der nu nyt i sagen.

Torsdag har den uafhængige etiske komité under Danmarks Idrætsforbund, DIF, udgivet sin udtalelse om sagen.

Her finder Etisk Komité, at Danmarks Bokse-Union, Dabu, har været uvidende om Michael Ørholsts aktiviteter med i promoterselskabet Danish Boxing Promotion sammen med en anden tidligere Dabu-ansat, Lars Kolstrup Kristensen, samt forhandlingerne med Terteryan-brødrene.

- På baggrund af det materiale, der er fremlagt for Etisk Komité, finder Etisk Komité det sandsynliggjort, at de to tidligere ansatte (Michael Ørholst og Lars Kolstrup Kristensen, red.) over for de to boksere agerede og udtalte sig om muligheder for udtagelse til OL og økonomisk støtte med videre uden mandat fra og uden Dabus vidende, skriver Etisk Komité.

- På denne baggrund vurderer Etisk Komité, at der ikke er grundlag for at antage, at DaBU har handlet i strid med good governance over for de to boksere eller over for de to tidligere ansatte i den pågældende sag.

Terteryan-brødrene drømmer begge om at repræsentere Danmark ved OL i Paris i 2024. (Foto: © Henning Bagger, Henning Bagger)

I udtalelsen fremgår det dog, at det er Etisk Komités vurdering, at Dabu selv må iværksætte en undersøgelse af, om der i udvalg, sektioner eller blandt ansatte har været kendskab til om de to tidligere ansatte har haft hemmelige kontraktforhandlinger med de to boksere og i givet fald drage ansættelsesmæssige konsekvenser heraf.

Efter DR Sporten afdækkede sagen i januar, og Dabu derfor fik kendskab til forholdet mellem Terteryan-brødrene og Danish Boxing Promotion, fik Michael Ørholst sin såkaldt supporterende rolle til både Dabus elitesektion og bestyrelse frataget med øjeblikkelig virkning, oplyste Dabu.

Også Lars Kolstrup Kristensen blev meddelt, at bokseforbundet ikke længere ønskede at gøre brug af ham som dommer og kampleder.

Begge er nu udelukket fra Dabu og kan derfor heller ikke varetage formandsroller eller trænerroller i klubber, der hører under bokseunionen.

Etisk Komité noterer i sin udtalelse, at DaBUs bestyrelse har krævet udelukkelse af de to tidligere ansatte. En sag, som er behandlet af DaBUs appeludvalg, og som nu er indbragt for DIF’s appeludvalg.

Etisk Komités mandat angår ikke efterprøvelse af de beslutninger og kendelser, der er truffet af et appeludvalg.

DR Sporten arbejder på at få interview med de indvolverede parter.