'Golf er i en brydningstid': Saudiske millioner truer sportens struktur

Torsdag starter mægtige US Open, men den overskygges af ny turnering, forklarer ekspertkommentator.

Spanske Jon Rahm vandt sidste år US Open. I år har han skullet forholde sig til spørgsmål om en ny, saudisk golftour. (Foto: © AMANDA SABGA, Ritzau Scanpix)

Det er knap en uge siden, at der for første gang blev slået ud på den omdiskuterede saudisk støttede golftour, LIV Golf.

I morgen står den mere end 125 år gamle turnering US Open så for døren, men hypen omkring traditionsturneringen har ikke været den samme i år som vanligt, fortæller Henrik Knudsen, der er golfkommentator hos Viaplay.

US Open er ifølge den danske golfkommentator verdens største, da det er den, flest spillere forsøger at kvalificere sig til, men den bliver overskygget af diskussionen om sidste uges debutturnering.

For i stedet for at fokusere på de golfspillere, der ankommer til US Open i storform, er det spørgsmål om LIV Golf, som fylder, forklarer Henrik Knudsen.

- Det er ærgerligt, og spillerne er trætte af at skulle forholde sig til det, men det er så vigtig en situation, at det ikke kan undgås. De ved det godt, siger han.

Thorbjørn Olesen er som den eneste dansker med til dette års US Open, der spilles i delstaten Massachusetts. (Foto: © Rob Carr, Ritzau Scanpix)

Ifølge Henrik Knudsen er det forskelligt fra spiller til spiller, hvordan de forholder sig til snakken om de saudiske millioners indpas på sporten. Flere har købt ind på det, andre tager afstand fra det, mens nogle forholder sig passive i snakken, og kalder det for "politik".

Derfor tester den nye turnering sammenholdet i golfverdenen, og ifølge Henrik Knudsen er der tale om "brydningstider".

- De store golftours har eksisteret i mere end 50 år, og lige pludselig kommer der en konkurrent, der vil noget helt andet, og som tilbyder penge, der er meget svære at sige nej til, siger han.

Den forsvarende mester tager afstand

Det er som bekendt ikke alt, der kan købes for penge. Heller ikke i golfens verden.

- US Open har 125 år på bagen, og det erstatter man ikke bare. Men jeg kan sagtens forstå dilemmaet, når der kommer en ny arbejdsgiver med tilbuddet om fem gange så mange penge for mindre arbejde. Det tvinger i hvert fald alle til at overveje det, siger Henrik Knudsen.

Overvejelserne nåede også golfstjernen Jon Rahm, som sidste år vandt US Open.

- Selvfølgelig er det fedt med mange penge. Da det kom på tale, snakkede jeg med min kone om det som det første. Ville vores livsstil ændre sig, hvis jeg fik 400 millioner dollar? Nej, det ville ikke ændre noget som helst, siger Jon Rahm på et pressemøde onsdag.

"Jeg vil spille imod verdens bedste i et format, der har eksisteret i mere end 100 år. Det er sådan, jeg ønsker det", lød det fra Jon Rahm på dagens pressemøde. (Foto: © John David Mercer, Ritzau Scanpix)

Den spanske golfspiller har nok i det, han har tjent, og flere millioner kunne ikke få ham til at spille på den saudisk støttede tour.

- For at være helt ærlig kunne jeg gå på pension i dag med det, jeg har tjent, og vi ville leve et lykkeligt liv, uden at jeg skulle spille golf igen. Jeg har aldrig spillet golf for at tjene penge. Jeg vil spille mod de bedste i verden, siger han og henviser til US Open.

Den amerikanske golfturnering er en del af PGA touren, og forleden valgte organisationen bag at suspendere de spillere, der i sidste uge deltog i LIV Golf-debuten.

Det er dog ikke alle, der tænker som Jon Rahm. 48 spillere deltog i den nystartede turnering, der blev vundet af sydafrikaneren Charl Schwartzel, som samtidig høstede 28 millioner kroner i præmiepenge.

- For nogle betyder historien virkelig meget. For andre er beløbene for store til, at de kan sige nej, siger Henrik Knudsen.

Som et yderligere eksempel på hvor mange penge der er at hente i den nystartede golftour, forklarer Henrik Knudsen, at golfspilleren Dustin Johnson angiveligt har fået tilbudt 125 millioner dollar for at spille på LIV Golf-touren.

Til sammenligning svarer det til, hvad golfstjernen Tiger Woods har tjent i præmiepenge i hele sin karriere.