Brugerne har ordet: Trætte af mink, jul og kosteskabe

Nogle var i november trætte af for overgearede journalister på kommunalvalgaftenen. Andre synes, at DR’s journalister er nogle blå lejesvende, som forfølger statsministeren og hendes sms’er.

Jesper Termansen er lytternes og seernes redaktør i DR. Under sætningen: ’Brugerne har ordet’ vil han fra tid til anden skrive om nogle af de temaer, som DR’s brugere i øjeblikket skriver til DR om. (© DR)

Det var ikke alle seere, der var begejstrede over DR’s nysgerrige reportere og kameraer på kommunalvalgaftenen den 16. november. Blandt andet filmede DR ind ad vinduerne i Kertemindehallen og gled med ind til et forhandlingsmøde. DR blev dog for åben mikrofon og kamera bedt om at gå igen.

Længere nordpå i Rebild snusede den stedlige reporter og fotograf sig live frem til et depotrum – det blev kaldt et ’kosteskab’ – hvor tre byrådsmedlemmer havde søgt skjul og stod nu live og så lidt fårede ud, mens de slog råd op om valgresultatet.

Det blev for meget for nogle seere, som skrev til DR om det. Som én skrev til mig:

”En journalist maser sig ind i et forhandlingslokale (helt upassende) og vises ud. Derefter småløber journalist og fotograf udenfor "hus" for at filme ind ad vinduerne indtil persiennerne rulles ned - langt ude!! Hvad skulle det gøre godt for, når man naturligvis ikke er inviteret ind til de forhandlinger. ”

Andre kaldte det ”sensationshungrende” og ude af trit med den seriøsitet, som DR bør dække sådan en begivenhed med.

Lytternes og seernes redaktør gennemgår hvert år godt og vel en halv snes tusinde kommentarer og klager til brug for de halvårsberetninger, som udgives. Det er på den baggrund, jeg skriver om de temaer, som rører sig hos brugerne. Valg og også kommunalvalget i november får traditionelt mange kommentarer og også mange positive. Valghandlinger er altid en stor satsning for DR.

Kommunalvalg bliver i dag i DR dækket ikke bare som resultatformidling, men også som drama og fokus på den underholdning, som en valgaften også er for mange mennesker - med folketingsvalg som forbillede.

Normalt skal DR’s ønske om at være helt tæt på for at informere offentligheden afvejes i forhold til hensynet til det enkelte menneske, og DR filmer ikke uden accept på private områder, hvor der normalt ikke er adgang.

En valgaften er ingen undtagelse, og derfor kan DR heller ikke i den situation brase ind i lukkede møder, men må gerne lave aftale med politikerne, hvad der også var tilfældet. Valghandlinger er noget særligt, hvad enten det er Christiansborg eller Kertemindehallen. Det er en festaften, hvor gæster, politikere og journalister færdes op og ned ad hinanden. Pressen står sammen med mennesker, som enten er valgt eller vraget, og en del af formidlingen af dramaet er netop at vise, hvordan stemningen er lige her og nu, hvor det politiske drama foregår.

I de to situationer, som de kritiske seere har nævnt, fra kosteskabet i Rebild og klublokalet i Kertemindehallen virkede det ikke som om, at de tilstedeværende byrådspolitikere havde noget imod medierne, og DR gik også pænt, da der blev sagt farvel og tak.

Tilbage står, at det jo er og bliver en smagssag, om man bryder sig om den form for valgkampsformidling.

Retfærdigvis skal nævnes, at der også var en del henvendelser fra brugere, som var glade for kommunalvalgkampsdækningen generelt. Kandidattesten er populær, hvilket de mange forslag til forbedringer også vidner om. Også grafikken fik særlig ros.

Blå lejesvende

Populær var til gengæld ikke alle steder DR’s november-dækning af statsministeren og hendes departementschefs slettede sms’er.

Her synes en del at have skiftet den gamle påstand om ”DR’s røde lejesvende” ud med ”blå ditto” Forstået sådan at en del af dem, der skriver, er trætte af kritiske spørgsmål til statsministeren om sms’ er i forbindelse med beslutningen om aflivning af mink, og at de finder, at DR er mikrofonholder for oppositionen. Nøjagtig den samme reaktion var der i øvrigt i november og december sidste år, da Mink-sagen kørte første gang i medierne efter nedlukningen af erhvervet.

Nu er det jul – nok

Traditionelt plejer der i december at være en del kritiske henvendelser om, at DR spiller for lidt julemusik. I år er den modsatte kritik dukket op. Nemlig at P5 spiller for megen julemusik. Kanalen har i år en målsætning om, at 80 procent af dækningen er juletema.

Og mens vi er ved den tid på året, så står minderne om svundne tiders programmer stærkt hos brugerne omkring juletid, - også i år. Hvis man er i det nostalgiske hjørne, kan man gå ind på Dansk Kulturarv. Her lægger DR i samarbejde med en række andre kulturinstitutioner arkivmateriale ud, og her kan du læse, se og gense nogle af DR's gamle programmer som DR’s julekalendere og radioklassikeren ’Morgennisserne’. Du kan også se gamle DR sendeplaner her. Du kan i øvrigt også finde gamle folketingsvalg dér – og der er tale om resultatformidling, så det batter. Dengang datidens ’elektronhjerner’, som forløberne for nutidens computere dengang hed, sprøjtede delresultater ud. Men der er også berømte klip, som Steen Bostrups interview med Fremskridtspartiets stifter, Mogens Glistrup, i 1973, hvor partiet kom i Folketinget med 28 mandater. Interviewet foregår foran et juletræ pyntet med marcipanbrød – partistifterens yndlingsspise.

God jul herfra.

Under sætningen: ’Brugerne har ordet’ vil jeg fra tid til anden skrive om nogle af de temaer, som DR’s brugere i øjeblikket skriver til DR om.

Hvis du har kommentarer kan du skrive til mig på: Lsrred@dr.dk

Klummen er udtryk for lytternes og seernes redaktørs opfattelse – ikke DR’s.