Da DR i september satte kritisk lys på brugen af mentorordninger i Danmark i TV-programmet ’Afsløret – Hvor er min mentor?’ på DR1, affødte det kritik fra en seer. Programmet viste, hvordan der svindles med den offentlige mentorordning.
Klageren, der repræsenterer frivillige mentorer i Danmark, beskyldte DR for at levere en ensidig negativ, subjektiv og skæv fremstilling af mentorordningerne. Han hævdede tillige, at DR kun fokuserer på de negative sider af mentorordningen i de to programmer og opfordrer DR til også at bringe en historie om de positive sider af ordningen.
Lytternes og seernes redaktør, Jesper Termansen, har behandlet sagen, og klager får ikke medhold.
Korrekt og præcis programomtale
Lytternes og seernes redaktør lægger i sin afgørelse vægt på, at DR både i den skriftlige programomtale og i selve programmet har redegjort for, at det var den offentlige og betalte mentorordning, som programmet handlede om. De frivillige og ulønnede mentorer, som klageren repræsenterer, var derimod slet ikke nævnt som genstand for udsendelsen.
Ifølge klageren viser undersøgelser, at halvdelen af dem, der har haft en mentor, er tilfredse. DR valgte derimod at sætte fokus på den anden halvdel, som ikke er tilfredse. Jesper Termansen skriver i sin afgørelse, at det er et væsentligt samfundsproblem, som DR beskæftiger sig med. Generelt er det DR’s frie ret at vælge vinklen, som i dette tilfælde hverken er skæv eller misvisende.
DR valgte redaktionelt, at programmet skulle sætte kritisk lys på svindel med mentorordningerne, og gjorde det klart, at det var formålet med de to dokumentarudsendelser.
DR vælger og vinkler selv sine historier
I sin klage kræver den utilfredse seer, at DR producerer et indslag, som viser de gode sider af mentorordningen i forhold til at hjælpe udsatte grupper i samfundet. Det understreges i afgørelsen, at DR ikke er pligtig til at vise et program eller indslag, som fremhæver de positive aspekter af mentorordningen.
I programmet bliver både mentorer og kommunerne konfronteret med den kritik, der bliver rejst i udsendelsen. DR havde ikke opstillet den præmis for programmet, at man ville gennemgå alle aspekter af mentorordningerne, herunder de frivilliges arbejde som mentorer. DR kan derfor ikke kritiseres for, ikke at have medtaget den vinkel, som klager ønsker. ”Som en logisk følge heraf kan DR ikke pålægges at skulle producere en dokumentar eller et indslag, der medtager de positive aspekter af mentorordningen, herunder de frivilliges indsats, sådan som Klager oprindelig krævede det”, skriver Jesper Termansen i afgørelsen.
Klager får ikke medhold.
Du kan læse hele afgørelsen her.