Rikke fra 'Børnene fra psyk': Medicinen har reddet mit liv

- Uden medicin er det rigtig svært for mig at være til, understregede Rikke Brinck i gårsdagens debat på dr.dk.

Rikke Brinck lider af personlighedsforstyrrelse og er afhængig af psykofarmaka for at få sit liv til at hænge sammen.

Kan piller redde psykisk syge børn?

Ja, er det klare svar fra Rikke Brinck, hvis man altså tilføjer 'unge' til målgruppen. Hun lider af personlighedsforstyrrelse og er en af de medvirkende i DR-dokumentaren 'Børnene på psyk'. I går var Rikke Brinck med i en debat på dr.dk, der tog udgangspunkt i ovenstående spørgsmål.

- Jeg er sikker på, at medicin har været med til at redde mit liv. Uden medicin havde jeg ikke været i live i dag, skrev hun blandt andet.

Når Rikke Brinck har det værst, skader hun sig selv og har forsøgt at begå selvmord.

- For mig er det ikke et mål at være medicinfri. For mig er det et mål at få et liv, jeg faktisk gerne vil have. Uden medicin er det rigtig svært for mig at være til og fungere.

Flere debattører, der selv har eller har haft en psykisk sygdom, argumenterede for brugen af psykofarmaka, så længe medicineringen ikke står alene i behandlingen af sygdommen.

Flere diagnoser

Andre - for eksempel Sally Almousawi - var forarget over brugen af medicin i 'Børnene på psyk'.

- Fatter ikke, at de kan se et par symptomer på ADHD og så bare give ham endnu mere medicin. Jeg synes virkelig, at vi i Danmark bare udgiver diagnoser og medicin, fordi vi ikke kan finde andre metoder. Det er skræmmende. Der er flere mennesker med diagnoser nu, end der var før. Hvorfor mon?

Niels Bilenberg, der er professor og forskningsleder på Børne- og Ungdomspsykiatri i Odense, var klar med et bud på et svar på det spørgsmål:

- Det er en mere kompleks verden, børn vokser op i nu end tidligere - der er meget mere "input" på alle sanser. Mange børn bliver "overloaded" fra meget tidligt i livet. Vi ved endnu ikke, hvad det gør ved hjernens udvikling, skrev Niels Bilenberg.

En anden bruger udfordrede brugen af ADHD-medicin ved at hævde, at der ikke findes beviser for, at den rent faktisk virker.

Den påstand var Niels Bilenberg hurtig til at skyde ned. Ellers ville medicinen slet ikke blive brugt, understregede han og pointerede samtidig, at "man kan have det så dårligt, at medicin kan være en start på vejen til indsigt", og at "medicin er forbeholdt svære tilstande, og når vi ikke kan komme videre med andre metoder".

Giv mig et kram

Dr.dk-brugeren Camilla, der har spiseforstyrrelse, blandede sig i debatten med et klart budskab.

Hun har selv været indlagt på en psykiatrisk afdeling og tror ikke, at hverken læger, psykologer, psykiatere eller andre fagpersoner kan sætte sig ind i, hvordan det er at have en spiseforstyrrelse.

Men at de kan bidrage med andet end forståelse.

- En ting, der mangler, er omsorg. Jeg ved godt, personalet ikke er pårørende, men nogle gange er det bare et kram, man har brug for. Når livet gør ondt, og man føler sig ensom, kan det betyde meget mere end en beroligende pille.