Endnu en dømt spekulant fra finanskrisen har nøglerolle i ejendomsselskab: Lejere truet med opsagt kontrakt

Rene Müller, der er dømt for underslæb, har ligesom en anden af finanskrisens store spekulanter en central rolle i ejendomskoncern, der står bag lovbrud.

To tidligere fremtrædende ejendomsspekulanter under finanskrisen er aktive i en udskældt ejendomskoncern. Grafik: Mads Rahbek Hougaard.

Ikke bare én, men to af finanskrisens dømte ejendomsspekulanter er igen på arbejde i branchen. Denne gang i en koncern, som har en lang række utilfredse lejere og flere afgørelser og domme om brud på lejeloven imod sig.

I går kunne DR og Børsen fortælle, at Martin Larsen - der blev idømt fængsel efter finanskrisen for blandt andet skattesvig og dokumentfalsk - er ansvarlig for køb, salg og administration af ejendomme i DBO Real Estate Denmark.

Nu kan medierne afsløre, at også Rene Müller, der efter finanskrisen blev idømt tre års ubetinget fængsel for underslæb og gik konkurs med et trecifret millionbeløb, har en lignende, fremtrædende rolle i koncernen.

Det er tankevækkende, at to af finanskrisens store spekulanter er tilbage på ejendomsmarkedet i en koncern, der står bag ulovlige opsigelser af lejemål. Det mener Jakob Dedenroth, som rådgiver om bekæmpelse i økonomisk kriminalitet ved selskabet Fraud React.

- Der er jo tale om en personkreds, som har været i fængsel for økonomisk kriminalitet i forhold til noget med nogle ejendomsinvesteringer, siger han.

- Nu kan man så se, at de er i gang igen, og det gør selvfølgelig, at man med rette kunne interessere sig for, hvad der så sker i den virksomhed, siger Jakob Dedenroth.

Et spor af utilfredse lejere og lovbrud

DBO Real Estate Denmark er ejet af et selskab i Luxembourg. Koncernen ejer omkring 30 ejendomme i Danmark – herunder udlejningsejendomme.

I dem bor en række lejere, som DR har talt med, der fortæller om blandt andet manglende vedligehold og trusler fra udlejer.

Flere lejere har også oplevet, at regninger fra forsyningsselskaber ikke blev betalt, så de stod uden vand og varme. Eller at de med kort varsel fik besked på at skaffe sig af med deres kæledyr, hvis de ville blive boende i ejendommen.

Lejerne oplever, at koncernen forsøger at få dem til at fraflytte deres boliger. Motivet kan ifølge eksperter være at få beboerne væk, så koncernen kan modernisere ejendommene og derpå hæve huslejen markant.

'Lyssky handler' i Nordjylland

Mens Martin Larsen har været ansvarlig for drift og af flere lejere er blevet beskrevet som den person, der har kontaktet dem med blandt andet trusler om ophævelse af lejekontrakter, har Rene Müller blandt andet været involveret i salg af en af koncernens ejendomme i Nordjylland.

Rene Müllers daværende pantbrevskoncern Prio Fyn var før finanskrisen med til at finansiere handler med ejendomme, som et netværk af en række spekulanter lavede imellem sig til kraftigt stigende priser. Foto: DR.

Det fortæller advokat Rasmus Haugaard, der er født og opvokset i Østervrå, hvor salget fandt sted.

Rasmus Haugaard har i mange år handlet med ejendomme og købte i april i år en nedbrændt bygning, som DBO-koncernen ejede, i den nordjyske by.

På det tidspunkt havde bygningen ifølge Rasmus Haugaard flere gange i lang tid været til stor gene i lokalsamfundet. Blandt andet havde koncernen fået flere påbud fra kommunen, fordi brandtomten ikke var blevet sikret mod nedstyrtningsfare.

Da prisen skulle forhandles, var han i kontakt med Rene Müller, der ifølge Rasmus Haugaard fungerede som forhandler på vegne af DBO.

- Jeg oplevede ham som én, der havde ejers rettigheder. Det er ham, jeg forhandler pris med, siger han.

Da handlen skulle underskrives, kom en ny person pludselig ind over. En mand, der på papiret var direktør i selskabet, fortæller Rasmus Haugaard, der ikke gav meget for hans rolle og fandt det hele lidt mistænkeligt.

For ham ligner det, at nogen laver "lyssky handler" på boligmarkedet.

- For mig viser det bare, at der desværre stadig er rum for at kunne være til stede, og at de stadig kan gøre det, de altid har gjort, siger han med henvisning til de to ejendomsspekulanters plettede fortid.

Rene Müller har ikke besvaret DR’s henvendelser om forløbet. Martin Larsen ønsker heller ikke at stille op til interview om kritikken mod koncernen, men skriver i en mail, at DBO Real Estate Denmark bestræber sig på at levere en "professionel og omsorgsfuld service for alle sine mere end 100 lejere."

'Det kaster et dårligt lys over alle udlejere'

De seneste dages historier om lejere hos DBO Real Estate Denmark, der føler sig presset ud af deres boliger, ærgrer Lena Hartmann. Hun er juridisk direktør i EjendomDanmark, der er brancheorganisation for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom.

- Vi synes, det er trist læsning. Den del af branchen, som vi repræsenterer, er professionelle udlejere, og de bruger ikke den slags metoder, siger hun.

- Det er meget kritiske situationer, som de konkrete lejere bliver sat i, og så kaster det et dårligt lys over branchen, som i øvrigt opfører sig ordentligt. Det er vi selvfølgelig kede af at læse, siger Lena Hartmann.

EjendomDanmark repræsenterer omkring 85 procent af det professionelle ejendomsmarked. DBO Real Estate Denmark er ikke medlem af organisationen - det har den juridiske direktør eftertjekket, fortæller hun.

I det hele taget ville koncernen være ekskluderet med det samme, hvis de var, understreger Lena Hartmann.

- De metoder, I beskriver, er ikke nogen, vi kender fra vores medlemmer. Det lyder til at være ulovligt eller meget tæt på grænsen til ulovligt, ud fra det vi har set, og det er ikke noget, man skal arbejde med som udlejer, siger hun.

Alle medlemmer skriver under på et regelsæt af etiske normer, når de melder sig ind - og det indebærer at overholde lejeloven. EjendomDanmark screener desuden deres medlemmer, og de bliver opdateret med juridiske artikler og vejledning.

Lejernes beskytter vil have nye regler for udlejere

At dømte boligspekulanter fra finanskrisen igen er aktive på ejendomsmarkedet viser ifølge Lejernes Landsorganisation (LLO), at der skal strammes op på reglerne for folk, der arbejder med udlejning af boliger i Danmark.

Der bør laves en autorisationsordning, så lejerne er bedre beskyttede, mener Claus Højte, som er direktør i Lejernes Landsorganisation i hovedstaden. Dermed skal udlejere, der ikke opfører sig efter reglerne, kunne miste retten til at administrere lejeboliger.

- Lejer du to, tre eller fire lejligheder ud, så er vi ved at være der, hvor man kan sige, at det har en erhvervsmæssig karakter - og så skal du enten selv uddanne dig, eller du skal overlade det til nogen som har autoritationen. Det er vores forslag, siger han.

Du kan se mere om de metoder, DBO Real Estate Denmark har udsat lejerne for i Kontant-programmet ”Kolde og kyniske boligspekulanter" på DR TV.