Formand for Letbanen siger undskyld til Aarhus: Men har fortsat tillid til ledelsen

Letbane til milliarder er udskudt. Bestyrelsesformand Johnny B. Hansen kalder det 'pinligt' og 'skuffende'.

- Vi skuffer borgerne i Aarhus, og det er vi rigtig kede af. Ledelsen i selskabet har gjort et kæmpe stykke arbejde for at få det her på plads, og vi er så tæt på. Derfor er det dobbelt ærgerligt, men det giver slet ikke anledning til, at vi ikke skulle have tillid til vores ledelse, siger bestyrelsesformand Johnny B. Hansen. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det burde køre på skinner for Aarhus' nye letbane, men det gør det langt fra hverken bogstaveligt eller billedligt talt.

Prestigebyggeriet skulle have været åbnet i dag med stor fest i Danmarks næststørste by, med mere end 4.000 stykker kransekage til de fremmødte og multikunstneren Jørgen Leth som æresgæst.

Men Aarhus-borgerne må vente lidt endnu på letbane-fest og lyntog, da det i aftes kom frem, at Trafikstyrelsen ikke har givet den fornødne tilladelse. Det skyldes, at sikkerhedskravene endnu ikke er overholdt.

Her til morgen er der krisemøde i ledelsen af Aarhus Letbane, og bestyrelsesformand Johnny B. Hansen kalder det en både uheldig og kedelig sag. Det til trods mener han ikke, at sagen skal få konsekvenser for ledelsen.

- Vi skuffer borgerne i Aarhus, og det er vi rigtig kede af. Ledelsen i selskabet har gjort et kæmpe stykke arbejde for at få det her på plads, og vi er så tæt på. Derfor er det dobbelt ærgerligt, men det giver slet ikke anledning til, at vi ikke skulle have tillid til vores ledelse, siger han til DR Nyheder.

Fik endelig besked i går

Direktør i Aarhus Letbane, Claus Rehfeld Moshøj, fortalte i aftes, at han har kendt til problemer med endelig godkendelse i tre dage.

Alligevel håbede man på, at man ville få de fornødne tilladelse i sidste øjeblik, men i går middag blev den plan endeligt skudt til hjørne: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen satte bremserne i.

Den beslutning accepterer Aarhus Letbanes bestyrelsesformand, der dog tidligere har set flere eksempler på, at tilladelser er kommet i hus med forbehold.

- Det er ganske almindeligt, når man åbner en jernbane som den her, at man får en tilladelse med en række forbehold, der skal opfyldes, siger bestyrelsesformanden, der nævner, at man ved åbningen af Metroen i København fik den endelige tilladelse natten før åbningen.

Men er det ikke lidt dumdristigt at slå en åbningsfest så stort op, når I ikke har de fornødne tilladelser på plads?

- Jeg må indrømme, at vi har været helt overbeviste om, at de her tilladelser ville være på plads. Vi havde fra ekstern side en forsikring om, at systemet var sikkert, og at vi var klar. Og det er helt almindeligt, at sådanne tilladelser gives i sidste øjeblik. Problemet her er, at det ikke lykkedes i tide, og det er både pinligt, kedeligt og trist. Det kan vi selvfølgelig kun undskylde for - ikke mindst til Aarhus.

I har bygget en letbane til 3,5 milliarder kroner, kan du forstå, hvis borgerne i Aarhus ryster lidt på hovedet af jer nu?

- Det kan jeg godt. Byen var klar til at indvie letbanen i dag, og jeg synes, at det er en pinlig sag for os som selskab, for århusianerne skal have en ordentlig letbane.

Hvad skal der ske de næste dage og uger for at få godkendelsen på plads?

- Ledelsen holder møde her til morgen for at få kortlagt, hvilke opgaver, der er tilbage for, at styrelsen skal give tilladelse. Og så er der kun en vej, og det er at få dem løst. Dels hos os, men så meget hos den underleverandør (Keolia, red), der skulle have leveret driften. De har skuffet i den her sammenhæng, siger Johnny B. Hansen.

DR Nyheder har været i kontakt med underleverandøren Keolis. De har ikke ønsket at udtale sig om udskydelsen af letbanen.