Stik mod anbefalingerne: Mia ser først en jordemoder i 7. måned

Landets største fødeafdeling på Hvidovre Hospital har sløjfet den første jordemoderkonsultation, og det er imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Mia Kristensen venter en lille pige til januar. Hun er blevet ramt af, at Hvidovre Hospital pga. jordemodermangel har måttet aflyse den første jordemoderkonsultation.

Normalt bliver gravide tilbudt en jordemoderkonsultation, når de er omkring tre måneder henne i graviditeten.

Men Mia Kristensen fra Ishøj syd for København må vente til hun er i syvende graviditetsmåned.

- Jeg tænker, at det er alt for sent. For mig handler det om at komme godt fra start, og det er lidt svært, når man er 30 uger henne, siger hun.

Mia Kristensen er fire og en halv måned henne i sin graviditet nu - og på det tidspunkt burde hun ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger have fået tilbudt to jordemoderkonsultationer.

Men fordi Mia Kristensen skal føde på Hvidovre Hospital, som er Danmarks største fødeafdeling, må hun vente.

- Jeg synes, at det er rigtigt ærgerligt. For man har en masse spørgsmål. Vokser hun ordentligt, vokser maven ordentligt og så nogle ting, siger Mia Kristensen, der til januar skal have en lille pige.

Hvidovre Hospital har som noget nyt aflyst den første jordemoderkonsultation, så gravide som udgangspunkt først får tilbudt en jordemoderkonsultation omkring uge 28 i graviditeten.

- Vi mangler rigtig mange af vores jordemødre, vi mangler cirka en tredjedel. Så vi var nødt til at kigge på, hvordan vi løser det, siger chefjordemoder Marianne Skovby Rasmusson.

- Det gør ondt i et jordemoderhjerte at skære en undersøgelse væk, og vi gør alt hvad vi kan for at genskabe den, fortsætter hun.

Istedet prioriterer hospitalet jordemoderkræfterne på fødegangen.

- Det er rigtig, rigtig vigtigt, at vi er på fødestuen, siger Marianne Skovby Rasmusson og pointerer, at hospitalet vil genetablere den første jordemoderkonsultation, så snart de har den nødvendige jordemoderkapacitet.

Stik imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Hun understreger også, at hospitalet i stedet for jordemoderkonsultationen, som ellers har ligget tre måneder inde i graviditeten, tilbyder en forelæsning i et auditorium, hvor en jordemoder sætter de kommende forældre ind i, hvad der sker den første del af graviditeten.

- Ved en forelæsning kan vi samle nogle flere mennesker. Vi sparer nogle timer der, som vi så kan sætte over på fødegangen til at være hos de fødende, siger Marianne Skovby Rasmusson.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ellers, at gravide får tilbudt en jordemoderkonsultation i uge 13, uge 21 og så igen i uge 29. Konsultationen i uge 21 blev allerede sløjfet for fire år siden, ligesom den er blevet det på flere andre hospitaler i Danmark.

Men Hvidovre Hospital er det eneste sted, der har aflyst både den første og anden konsultation og erstattet den første konsultation med en forelæsning. Modellen vækker kritik fra flere kanter - også fordi Sundhedsstyrelsen anbefaler at den første konsultation foregår individuelt.

- Vi har rigtig mange studier der viser, at hvis man kontinuerligt ser en jordemoder fra start til slut i graviditeten så får de her kvinder en mere ukompliceret fødsel og en bedre fødselsoplevelse og langt færre indgreb i deres fødsel, siger Rikke Damkjær Maimburg, der forsker i graviditet og fødsel på Aarhus Universitet.

- Kan forhindre for tidlig fødsel

Hun er også uddannet jordemoder og peger på, at jordemoderkonsultationer blandt andet også skal opspore komplikationer, der kan betyde, at kvinden går for tidligt i fødsel.

- Mange af de kvinder, der føder for tidligt, føder før uge 28 eller omkring uge 28, så hvis man skal nå at lave de her indsatser for at forebygge for tidlig fødsel, så skal man i gang noget før, siger hun.

Også fødselslægerne er skeptiske over for, at de gravide som udgangspunkt først bliver tilbudt en konsultation, når de er 28 uger henne.

- Jordemødrenes kompetancer og ekspertise på det her område må man ikke negligere, de kan sørge for tryghed, information, de kan også fange de syge gravide, siger Thomas Larsen, der er ledende overlæge på fødeafdelingen på Aalborg Universitetshospital og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.

Bliver også tilbudt konsultationer hos egen læge

Undervejs i graviditeten bliver gravide i Danmark også tilbudt en konsultation hos egen læge i starten af graviditeten og i uge 25. Men selv om kvinderne, der skal føde på Hvidovre Hospital, stadig får det, så er det ikke tilstrækkeligt, mener Thomas Larsen.

- Jordemødrene har en anden kompetence, som er mindst lige så vigtig. De kan forebygge, de kan screene, og den tryghed, der ligger i det, er uvurderlig, siger han.

(© DR)

Men på Hvidovre Hospital bliver de gravide tilbudt en forelæsning i et auditorium istedet for, er det ikke godt nok?

- Jeg tror også, at det kan række et stykke hen ad vejen, og man har gjort det af nød, men det må alt andet lige være sådan, at hvis man sidder i et lokale med 100 andre, så er der nogle spørgsmål, man ikke stiller og ikke tør stille.

Sådan lyder det også fra Rikke Damkjær Maimburg, der derudover pointerer, at en jordemoder ikke undersøger den gravide eller tager en individuel snak om både fysisk og psykisk sundhed, når det foregår som forelæsning.

Men hvis man skal skære, er det så ikke et rimeligt sted at gøre det?

- Jeg tænker, at det er et meget uheldige sted at spare, fordi vi ved, at de meget tidlige indsatser omkring graviditet og fødsel er nogle af de indsatser, der giver allermest sundhed tilbage, og det kan også betale sig samfundsøkonomisk, siger Rikke Damkjær Maimburg.

I Ishøj kan Mia Kristensen godt forstå, at jordemødrene er pressede, og at man bliver nødt til at skære nogle steder.

- Men spørgsmålet er, om det kan være rigtigt, at der er så stor forskel på tilbuddene afhængig af hvilken kommune, du bor i, og hvilket hospital du hører til, siger hun og fortæller, at hendes veninde fra Roskilde, der er seks uger længere i sin graviditet, allerede har fået tilbudt tre jordemoderkonsultationer.

(© DR)

Regionen: Vi forsøger at ændre det

Det er regionerne, der har ansvaret for de danske hospitaler, og i Region Hovedstaden vil regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) nu se nærmere på de tilbud, de gravide får.

- Jeg er ikke tilfreds med at det først er i uge 28, men det er en situation, vi arbejder med lige nu, siger hun og understreger, at hun vil arbejde for at ordningen bliver så midlertidig som muligt, og at regionens hospitaler følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

- Vi prøver på at øge rekrutteringen og fastholde jordemødrene ved at lave nogle mere interessante tilbud, og vi har også kig på at åbne et helt nyt fødested på Bispebjerg Hospital, for i hovedstaden vil der kun komme flere og flere mennesker og gravide til de kommende år, fortsætter hun.

Mia Kristensen håber at det lykkes at skaffe jordemoderressourcer til at genetablere jordmoderkonsultationerne, så andre kvinder fremover får mulighed for at se jordemorderen lidt mere end hun har gjort.

- Jeg håber, at de får nogle flere personlige samtaler og et ordentligt forhold til den jordemoder, der er, siger hun.