Studerende siger farvel til dyre centrale København: 'De presses ud af byen'

På tre år er mange hundrede studerende forsvundet fra centrum af København. Lang vej til studiet kan betyde frafald.

Berigtigelse: DR har tolket tallene fra Danmarks Statistiks database forkert i forbindelse med første udgivelse af denne artikel. Det viser sig, at tallene omhandler alle personer under uddannelse bredt forstået. Det vil sige, at tallene ikke kun gælder studerende, men også skole- og gymnasieelever. Samtidig er alle studerende ikke omfattet af opgørelsen, for hvis en studerende også arbejder, vil vedkommende blive registreret i job i stedet for som studerende.

DR har efterfølgende opdateret artiklen med de korrekte tal, som viser, at tendensen er den samme, men tallene er nogle andre. Fra oktober 2014 til oktober 2018 har 5.736 studerende forladt Indre By og Brokvarterne i København.

DR beklager fejlen.

Drømmen om at leve sit studieliv i Indre By i København eller populære Vesterbro, Østerbro og Nørrebro bliver stadig sværere at opnå. I mange år var antallet af studerende, der bor i centrum, stigende, men de senere år er udviklingen vendt.

Færre studerende bor således nær søerne og Strøget, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, der dækker udviklingen fra oktober 2014 til oktober 2018.

På fire år er antallet af studerende, der bor i brokvarterene, faldet med 5.736 personer, mens tilbagegangen i studerende først har ramt Indre By de seneste år.

Huslejen og boligpriserne er ganske enkelt vokset så kraftigt i hovedstaden, at de studerende har svært ved at være med, forklarer Curt Lilliegren, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

Det gør det også sværere for de unge, at værelser udlejes gennem Airbnb i stedet for til studieboliger, siger han.

- De unge er blevet presset væk fra det centrale og dyreste København, men ro på: Vi er ikke ude i en katastrofal situation, siger direktøren.

Færre studerende bor helt centralt i København

Mens London og Paris ifølge Curt Lilliegren har store problemer med, at unge fortrænges fra centrum, så bor der dog stadigvæk ifølge Danmarks Statistik omkring 35.000 studerende i Indre By og brokvarterene.

Lang transport kan betyde frafald

Mange uddannelser i København ligger tæt på Indre By, og det kan få konsekvenser for de unge, der bor langt væk fra deres uddannelse, mener Bjarke Tarpgaard Hartkopf, som er chefkonsulent hos Danmarks Evalueringsinstitut, der evaluerer uddannelser.

- Den klassiske bemærkning er, at unge er forkælede og må tage boliger længere væk fra studiet, men vores analyse peger på, at det kan være en udfordring for de unge at bo langt væk, siger han.

Unge, der bruger lang tid på transport, har højere risiko for at falde fra studiet, viste en undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut i foråret.

- Det kan skyldes, at det er sværere at deltage på studiet socialt og fagligt, hvis man bor langt væk. Det er oplagt mindre fleksibelt og dyrere at komme frem og tilbage, fortæller Bjarke Tarpgaard Hartkopf.

Når studerende er meget bekymrede over deres boligsituation, har de også højere risiko for at stoppe på studiet end dem, der har basen i orden, viser undersøgelsen. Det kan skyldes, at de unge bruger tid og energi på at jagte en bolig i stedet for at have ro om studierne, mener chefkonsulenten.

Boligbekymringer før studiestart

SU´en forsvinder til husleje

Når studerende flytter stadig længere væk fra centrum af København, viser det, at de er mere presset økonomisk, mener Danske Studerendes Fællesråd (DSF).

- Mange studerende bruger hele eller næsten hele deres SU bare på boligudgifter. Det betyder, at de presses ud af byen, siger Signe Tolstrup Mathiasen, uddannelsespolitisk næstforkvinde i DSF.

Hun oplever, at der er mange ulemper, når studerende bor langt væk fra studiet.

Det er sværere at organisere gruppearbejde og være i kontakt med underviserne. De studerende kan også blive mere isolerede og læse hjemme i stedet for at tage på studiet og læsesalen, fordi transporttiden er for lang og dyr.

Danske Studerendes Fællesråd efterlyser derfor flere studieboliger nær studiet, der er til at betale.

- Vi presser konstant på for at få kommunen til at bygge flere studieboliger. Der skal virkelig bygges mange for at følge udviklingen i studerende, så alle har mulighed for at bo i rimelig afstand fra studiet, siger Signe Tolstrup Mathiasen.

Den midlertidige teknik- og miljøborgmester i København er enig i, at kommunen ikke har fået bygget studieboliger hurtigt nok. Udfordingen er blandt andet, at prisen for grunde og byggeri er høj i hovedstaden.

- Når København er en studieby, bliver kommunen også nødt til at sikre, at der er boliger til de studerende. Jeg håber, at man får boosted byggeriet af ungdomsboliger, siger Karina Vestergård Madsen (EL), der vikarierer for Ninna Hedeager Olsen, som er sygemeldt.

København havde et stop for byggeri af almene ungdomsboliger fra 1995 til 2012. Siden da er der kommet gang i byggeriet, men Karina Vestergård Madsen fra Enhedslisten mener, at der stadig er et efterslæb på at få bygget studieboliger.

Hun foreslår som en del af løsningen, at kommunen skal drive et boligselskab, der blandt andet skal sørge for flere studieboliger.