Terrormistænkt på fri fod: DR finder ham i Tyrkiet

En tyrkisk statsborger er efterlyst og sigtet i en dansk terrorsag. Tyrkiet vil ikke udlevere ham.

En tyrkisk statsborger går lige nu rundt på fri fod i Tyrkiet, selv om han er sigtet i en dansk terrorsag og internationalt efterlyst.

Tyrkiet vil ikke udlevere ham til Danmark, men DR har fundet og opsøgt ham i en by et par timers kørsel fra Istanbul.

Siden september 2017 har tyrkeren været mistænkt for at være en del af et større netværk, der har købt og sendt dronedele til Islamisk Stat.

Tyrkeren har tidligere boet en lang årrække i Danmark, hvor han blandt andet gik på en ungdomsuddannelse, og så er han tidligere dømt en længere fængselsstraf i en terrorsag. På grund af navneforbud i drone-sagen kan DR ikke fortælle, hvilken terrorsag det var.

Gode venner med Basil Hassan

Det er i tv-dokumentar-serien 'Dronekrigeren - Danmarks farligste terrorist', at DR har fundet frem til tyrkeren. Efter længere tids research fandt DR en profil på de sociale medier, som ledte på sporet af tyrkeren.

I Tyrkiet finder DR manden i en vaskehal, hvor han arbejder. Da der er navneforbud i sagen, kalder vi manden for Bilvaskeren.

Ifølge dansk politi har Bilvaskeren ageret bindeled mellem et netværk i Danmark og den efterlyste terrorist Basil Hassan.

DR beslutter at opsøge manden med skjult kamera, da det er en alvorlig sag, hvor det er vigtigt at dokumentere, hvad han eventuelt måtte sige.

I vaskehallen præsenterer mellemøstkorrespondent Puk Damsgård sig som journalist fra Danmarks Radio. Bilvaskeren byder på te og har herefter en længere samtale med DR.

Indledningsvist fortæller Bilvaskeren, at han er bekendt med den danske sigtelse mod ham.

Han vil ikke svare på spørgsmål omkring sin egen eventuelle involvering i transport af droner fra Danmark til Islamisk Stat, men nævner af sig selv Basil Hassan.

- Basil er en af mine rigtig gode venner. Da han har opholdt sig i Tyrkiet, har jeg også hjulpet ham, så meget jeg nu kan. Han har været hos mig, han har også boet lidt hos mig, men det er ikke noget permanent eller noget. Men alt det med Lars Hedegaard har jeg slet ikke vidst, siger Bilvaskeren.

Siden 2013 har Basil Hassan været efterlyst og mistænkt for drabsforsøg mod historiker og islamkritiker Lars Hedegaard. Basil Hassan har ifølge flere efterretningstjenester spillet en central rolle hos Islamisk Stat og er også sigtet i den danske terrorsag, der handler om droner.

Basil Hassan blev meldt dræbt i efteråret 2017, men hans død er aldrig officielt bekræftet og danske myndigheder arbejder ud fra, at han stadig kan være i live.

Bilvaskeren siger til DR, at han 'ikke har talt med Basil Hassan i flere år'.

Ikke helt uskyldig

Bilvaskeren blev fængslet i Danmark in absentia i efteråret 2017. Samtidig blev en taxachauffør fra Brøndby anholdt herhjemme.

Politiet mener, at Taxachaufføren har købt dronedele i Danmark og leveret dem til Bilvaskeren i Tyrkiet.

Om sin rolle i sagen siger den tyrkiske mand, at 'det er ikke fordi, at jeg er helt uskyldig', men uden at uddybe nærmere.

- Jeg har haft kontakt til ham (Taxachaufføren, red.), men droner kan jeg ikke forstå, hvordan politiet forbinder mig med. Jeg har mulighed for at købe alle de ting her i Tyrkiet. Så kan jeg ikke lige se, hvorfor jeg skulle bruge ham til at købe de ting, hvis jeg har mulighed for at købe det her, siger Bilvaskeren.

Bilvaskeren siger samtidig, at han haft kontakt til Taxachaufføren et par gange i Tyrkiet og blandt andet hjulpet ham med at finde rundt.

I podcasten 'Dronekrigeren' kan du høre alle dele af samtalen med Bilvaskeren, som DR har valgt at bringe.

Forsvarer: Han nægter sig skyldig

I mødet med den tyrkiske mand spørger DR to gange, om han ønsker at stille op til et TV-interview, hvilket han afslår.

DR har forelagt for Bilvaskeren og for hans forsvarsadvokat, at vi bringer et skjult interview med ham, og hvad han siger på optagelserne.

Forsvarsadvokat Bjørn Elmqvist understreger, at hans klient nægter sig skyldig i sigtelsen. Og at en verserende straffesag, der lige nu kører for lukkede døre, hindrer ham i at udtale sig.

- Der ligger noget i det her, som minder meget om politiets efterforskning, hvor man som journalist kan tage ud og snakke med folk og interviewe. Og så er der noget med krænkelse af privatlivets fred, hvis man optager med skjult kamera og ikke orienterer vedkommende om det, siger Bjørn Elmqvist.

Et særligt USB-stik

Selv siger Bilvaskeren til DR, at politiet primært vil have fat i ham på grund af Basil Hassan.

Lige nu sidder tre personer fængslet i sagen i Danmark, og politiet mener, at netværket har købt og sendt dronedele til Islamisk Stat i perioden 2012-2017.

Der er navneforbud i sagen, og derfor kalder DR de tre fængslede for Cykelhandleren, Underviseren og Taxachaufføren.

Bilvaskeren fortæller til DR, at han også kender Underviseren og nævner af sig selv et USB-stik.

- Det var noget med, at Basil havde givet ham (Underviseren, red,.) en USB, hvor der var alle mulige ting på, som ikke er så godt. Da politiet fandt USB’en, så advarede de ham. De sagde til ham, at de havde nok beviser mod ham til at få ham tiltalt i en sag, men de har ventet i lang tid, siger Bilvaskeren.

- Ud fra hvad han (Underviseren, red.) har sagt til mig, så var der slemme ting på. Alle mulige ting, bombemanualer og så videre, siger Bilvaskeren.

Underviseren har tidligere delt adresse med Basil Hassan, og den adresse blev ransaget i 2014 i forbindelse med politiets efterforskning af attentatforsøget mod historiker Lars Hedegaard, som politiet mener, at Basil Hassan stod bag.

Ifølge DRs oplysninger blev der netop ved en ransagning hos Underviseren fundet et USB-stik.

Flere af hinanden uafhængige kilder siger til DR, at på et USB-stik fundet hos Underviseren har politiet fundet bombemanualer og en video af en person, der er igang med at blande en bombe. Flere kilder mener, at det er Basil Hassan, der optræder på videoen.

Oplysningerne om USB-stikket er forelagt for både forsvarsadvokaterne for Underviseren, Basil Hassan.

De understreger, at de sigtede i sagen nægter sig skyldige, at de endnu ikke er tiltalte, og at sagen skal afgøres i retten.

Kommer formentlig ikke til Danmark

Københavns Politi ønsker ikke at oplyse, hvilken korrespondance de har haft med de tyrkiske myndigheder om Bilvaskeren.

I et svar til Folketinget skriver Rigsadvokaten, at Københavns Politi forgæves har sendt en retsbegæring afsted til Tyrkiet.

- Da Tyrkiet ikke udleverer egne statsborgere til retsforfølgning i udlandet, kan han næppe forventes udleveret til Danmark i denne sag. Der er dog fremsendt en retsanmodning herom, som der løbende er fulgt op på, uden at det har ført til udlevering, skriver Rigsadvokaten.

Hverken Rigsadvokaten, Københavns Politi eller regeringen ønsker at kommentere, at DR har fundet Bilvaskeren.

Heller ikke Den Tyrkiske Ambassade i Danmark ønsker at udtale sig.