Treårige Bufas har intet sprog: Kommer han nogensinde til at sige, at han elsker mig?

Siden optagelserne til 'Børnene på psyk' sluttede, har Liam Bufas gennemgået en god udvikling.

Bufas har ikke noget sprog, men har lært at kommunikere med sin mor på andre måder.

- Det betyder alt for mig at se, at Bufas trives og udvikler sig. Jeg har været meget i tvivl om, om jeg nogensinde kommer til at høre Bufas sige, "jeg elsker dig, mor."

Ordene kommer fra Liam Bufas' mor, Rikke Thinggaard. Hun er stadig i tvivl om hendes søn nogensinde kommer til at udtrykke sig med ord, men kærligheden mellem mor og søn bliver hun dagligt mindet om på alle mulige andre måder end med ord.

De medvirker begge i tredje og sidste afsnit af DR-dokumentaren 'Børnene på psyk'.

Her har et dokumentarhold i et halvt år fulgt behandlingen på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Odense, hvor man blandt andet møder treårige Liam Bufas fra Kolding, som ikke har noget sprog, og viser stærke symptomer på autisme.

Efter at optagelserne sluttede er Liam Bufas' udvikling kun gået i én retning – opad, fortæller hans mor.

- Han går i en specialbørnehave i Kolding, hvor han går på en stue med fem andre drenge og fire pædagoger. De får det bedste frem i ham, og han er en meget glad dreng, siger Rikke Thinggaard.

Bufas har ikke fået sin endelige diagnose endnu, men både i børnehaven og i familien bliver han behandlet som infantil autist.

Når Bufas fylder fire år til april, skal han gennemgå en psykologisk undersøgelse, en specifik autistisk undersøgelse, en fysioterapeutisk undersøgelse og en almindelig lægeundersøgelse, så han kan få stillet sin diagnose, selvom hverken specialbørnehaven eller moren er i tvivl.

- Han er så autistisk, som man overhovedet kan blive, siger Rikke Thinggard, der bliver bakket op af fagpersonalet i børnehaven Løvtand i Kolding.

Tegn-til-tale

Bufas har stadig intet sprog, men han og hans mor har alligevel lært at kommunikere med hinanden.

- Bufas og jeg har lært tegn-til-tale, så vi faktisk kan kommunikere. Han kan for eksempel på sin egen måde vise mig, om han vil have vand eller mælk. Det gør mig pavestolt og virkelig glad, at jeg kan kommunikere med et barn, der ikke kan snakke.

Han gør heller ikke skade på sig selv længere, som man så eksempler på i dokumentarserien. I det hele taget er Bufas blevet en meget gladere dreng det sidste halve år.

Og at Bufas forbliver glad er også det vigtigste, når Rikke Thinggaard ser sin søns fremtid foran sig.

- Han skal bare være glad - det er det vigtigste, og det trumfer alt andet, siger hun og fortsætter:

- På kort sigt skal han fortsætte med at bo hjemme og fortsætte i sin børnehave. Og på lidt længere sigt skal han jo i skole, og det bliver højst sandsynligt i en specialskole, hvor hans behov bliver opfyldt.

Du kan se alle tre dele af 'Børnene på psyk' her på DR TV.