Det begyndte med, at hun fik det varmt. Voldsomme hedeture, der holdt hende vågen om natten, badet i sved.
- Der skete simpelthen så meget med min krop, og jeg tror, det at skrive var en måde at bearbejde det på. Og langsomt udviklede det sig så til en bog. For ligesom at være i stue med alt det, der skete, fortæller Renée Toft Simonsen om den overgangsalder, der for omkring et år siden ramte hende.
Udover de fysiske ændringer oplevede hun også en nyfunden sårbarhed.
- Jeg blev meget nemt enormt rørt og berørt. Og jeg kunne føle mig ikke-elsket og at andre ikke drog omsorg for mig. Jeg fik også mange negative tanker, som virkelig ikke harmonerer med det liv, jeg har, siger den 52-årige forfatter, hvis ansigt i firserne og halvfemserne prydede alverdens catwalks og magasinforsider.
Renée Toft Simonsen er uddannet psykolog og lever i dag primært som forfatter og manuskriptforfatter. Derudover er hun mor til fire og gift med Thomas Helmig.
Hendes udfordringer med og tanker om overgangsalderen er blevet til bogen ’Jeg er f*cking hot!’, som udkommer i dag.
Hvorfor skal det gå væk?
Hun selv havde svært ved at finde bøger, der kunne hjælpe hende gennem overgangsalderens mange prøvelser. Det eneste hun fandt, var bøger, der fortalte, hvad hun skulle spise for at få de kropslige symptomer til at gå væk.
- Til at starte med ville jeg faktisk have hormoner og gik til lægen og fik dem, fortæller Renée Toft Simonsen, som herefter måtte stoppe op og spørge sig selv, hvorfor hun havde så travlt med at få overgangsalderen til at gå væk.
- Det er en del af livet. Hvis jeg skal vide, hvordan det er at være kvinde i overgangsalderen, så er jeg nødt til at gå igennem det.
Udgangspunktet for ’Jeg er f*cking hot!’ var blandt andet et ønske om at undersøge, hvor hun som midaldrende kvinde hørte hjemme i samfundet og i familien, efter børnene var blevet store – og de sultne blikke måske lidt færre.
- Hvis jeg ikke længere skal videreføre slægten og mændene ikke længere synes, jeg er lækker: Hvem er jeg så? Og hvad for en identitet har jeg? siger Renée Toft Simonsen, som selv savnede svar på det spørgsmål i litteratur og kulturen i det hele taget.
En ældre ’fjabbe’
I bogen fortæller hun hudløst ærligt om sin ændrede sexlyst, om at blive nusset forkert af sin mand og om den aldrende kvindekrop.
- Jeg beskriver, hvordan sådan en ældre ’fjabbe’ ser ud – og jeg prøver da at være morsom med det, siger Renée Toft Simonsen med et smil og tilføjer, at hun er fløjtende ligeglad med, hvad medierne har tænkt sig ’at kaste sig over’.
Den afslappethed er også noget, der kommet med alderen, fortæller hun.
- Hvis jeg ikke var ærlig, så synes jeg, at bogen på en måde ville blive ligegyldig.
- Det er en indre, følelsesmæssig rejse, jeg beskriver. Det jeg egentlig vil, er, at tage vare på den rejse. Det er jo det overordnede tema i bogen, at kigge kærligt på det, der sker med dig i overgangsalderen, siger Renée Toft Simonsen.
Hun håber, at andre kvinder i overgangsalderen kan få noget ud af at læse ’Jeg er f*cking hot!’.
- Jeg håber, folk kan spejle sig i det personlige, for jeg tænker ikke, at der er noget specielt ved mig og min overgangsalder. Alle kvinder får en eller anden reaktion.
Hør Renée Toft Simonsen fortælle mere om sin nye bog i Bogselskabet herunder:
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5a9f35666187a412e4e8f36d
Forsvar for sårbarheden
Hun kalder selv bogen et ’forsvar for sårbarheden’.
Ifølge Renée Toft Simonsen er vores kultur i dag alt for udseende- og ungdomsfikseret, og alderdommen er noget, vi helst ikke taler om.
- Det er ikke fint at blive ældre, det er ikke fint at se ældre ud. Derfor snakker vi ikke om det, siger hun.
- Vi lever i et meget perfektionistisk samfund, hvor det hele skal være lydefrit (uden fejl, red.). Det er så besværligt hele tiden at lade som om, og at det hele skal være så pænt. Jeg synes, vi skal forsvare, at sådan er det virkelig liv ikke. Og det, som ikke er perfekt, må også gerne være her.
I sine børnebøger om Karla, Tiberius Tudefjæs og alle de andre skriver Renée Toft Simonsen også om de svære følelser. Hun har simpelthen brug for at tale om den slags, fortæller hun:
- Jeg tror, jeg er sådan en som kan blive utryg, hvis ikke vi taler om de ting, som findes. Det gør mig tryg at sige det højt.
Smøger og whisky
Med alderen oplever Renée Toft Simonsen generelt, at hun er blevet mere kærlig og mindre fordømmende over for sine omgivelser.
- Det handler om at være kærlige ved hinanden og ved sig selv. For lige om lidt er det slut, og der er ingen, der ved, at du har været her - og hvorfor så ikke bare prøve at være ordentlig? siger hun og giver indtryk af, at hun mener det mere handlingsanvisende end som et åbent spørgsmål.
Renée Toft Simonsen fortæller, at hun da stadig går op i sit udseende og forsøger at spise nogenlunde sundt og fornuftigt. Men efter to diskusprolapser for nyligt kan hun for tiden ikke dyrke sport, og det har kostet fem ekstra kilo. Og det er, som hun siger, ’også nok’.
I bogen skriver hun også om, hvordan hun indimellem må tage sig en cigaret, selvom hun egentlig er stoppet med at ryge.
- Men lige om lidt bliver jeg 70, og så skal jeg ryge smøger og drikke whisky eller sherry – og sove til middag.