Ny rapport: Tandlæger gør for mange syge på papiret

Sundhedsstyrelsen konstaterer "store problemer" med tandlægernes håndtering af rød-gul-grøn-ordningen.

(Foto: © Monkey Business Images)

Der er store problemer, når danske tandlæger inddeler alle patienter over 18 år i rød, gul eller grøn alt efter deres tænders sundhedstilstand.

Det slår Sundhedsstyrelsen fast i en ny rapport.

Ordningen blev sat i værk i 2015 for at få bedre styr på tandsundheden og de offentlige udgifter til tandpleje. Men ifølge den nye rapport er 79 procent af de voksne patienter nu i gul kategori. Det er alt for mange og væsentligt flere end forventet, da rød-gul-grøn-ordningen blev indført i 2015.

- At så mange patienter er ”gule”, er meget bemærkelsesværdigt, fordi vi ved, at voksne danskere generelt har sunde tænder, siger sektionsleder i Sundhedsstyrelsens Enhed for planlægning, Kirsten Hansen.

Budgetterne er sprængt

Rationalet bag konceptet er, at ”grønne” patienter, der er klinisk sunde og i lav risiko for at udvikle ny sygdom, skal gå mindre til tandlæge end gule og røde patienter, der har aktiv tandsygdom, som kræver, at de går til tandlæge oftere. Det er de retningslinjer, tandlægerne bruger forkert ifølge Sundhedsstyrelsen.

- Det, vi kan se, er, at selv om tandlæger og tandplejere oplever, at retningslinjen er et godt fagligt redskab, så har de haft store problemer med at bruge den korrekt i deres daglige, praktiske arbejde, siger Kirsten Hansen.

At så mange flere er gule en forventet, udløser flere tandlægebesøg og flere tilskud fra det offentlige, og det har sprængt regionernes budgetter til tandpleje med 300 millioner kroner årligt.

Sundhedsstyrelsen opfordrer på baggrund af den nye rapport til, at regionerne og tandlægerne får rettet op på problemerne. Parterne sidder netop nu i forhandlinger om de kommende års overenskomst på området.

Erkender problemer

DR's Kontant undersøger rød-gul-grøn-ordningen og det store offentlige underskud i programmet "De dyre tandlæger" sendt 16. november. Her afviser Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg, at tandlægerne gør noget forkert, når det kommer til rød-gul-grøn-ordningen, og han understreger, at tandlægerne blot arbejder ud fra de angivne retningslinjer.

I forbindelse med Sundhedsstyrelsens rapport erkender Freddie Sloth-Lisbjerg dog, at der har været nogle startproblemer med rød-gul-grøn-ordningen.

- Disse problemer har vi selv gjort opmærksom på gennem lang tid, og vi er nu i gang med at løse dem i samarbejde med Danske Regioner. Men selv om problemerne med at indplacere patienter i korrekt farvekategori bliver løst, vil der stadig mangle i størrelsesordenen 300 mio. kr. i den økonomiske ramme til tilskud til patienterne i den almene voksentandpleje. De problemer, der har været med implementeringen, har hverken kostet patienterne eller det offentlige penge. Og de patienter, der har sygdomme i tænder og mund, bliver jo ikke pludselig raske af at blive placeret i en anden farvekategori, siger Freddie Sloth-Lisbjerg i en udtalelse på Tandlægeforeningens hjemmeside.