I Danmark er vi verdensmestre i tillid. 76 procent af danskerne siger, at de har tillid til og stoler på andre mennesker.
- Tillid udtrykker risikoen for at blive snydt, så jo højere tilliden er, jo mindre er risikoen for at blive snydt, siger ekspert i tillid og professor ved Statskundskab på Aarhus Universitet, Gert Tinggaard Svendsen.
Men hver gang folk snyder og bedrager, belaster det tilliden, og derfor er det et problem, når bedrageri i forbindelse med handel mellem private på nettet er steget med 372 procent siden 2009, som tal fra Rigspolitiet viser.
- Hvis det pludselig er sådan, at alle begynder at snyde, kan det ikke længere betale sig at vise tillid, siger Gert Tinggaard Svendsen.
Internethandel udfordrer tilliden
Den unikke danske grad af tillid er ellers tæt knyttet til vores tradition for handel, forklarer han.
- Danmark er kendetegnet ved handel. Helt fra stenalderen og frem gennem vikingetiden og moderne tid har vi været gennemsyret af handel i Danmark, og på en handelsplads er et ord et ord, og det kræver tillid.
Men risikoen for at blive snydt er alt andet lige større, når vi handler med hinanden digitalt.
- Ved internethandel har vi ikke de samme muligheder. Det er et anonymt spil, hvor vi ikke kan se hinanden, og den vi handler med er sværere at identificere, og så er der større risiko for at blive snydt, siger han.
Vi bliver et fattigere samfund
Gert Tinggaard Svendsen advarer mod en udvikling, hvor flere snyder hinanden.
- Både økonomisk, men også i lykkemæssig forstand bliver vi et fattigere samfund, så derfor skal vi passe rigtigt godt på, at vi ikke ødelægger den tillid, vi har. Vi er nødt til at holde os i form og være opmærksomme på de faresignaler, vi ser i dagligdagen, hvor tilliden bliver nedbrudt, siger han.
DR’s forbrugerprogram Kontant afdækker igen og igen snyd og svindel, og i aften taler Jakob Illeborg med flere ofre, der netop er kommet i klemme, fordi de stoler på og har tillid til dem, de handler med på nettet. Men de har handlet helt logisk, netop fordi tilliden i Danmark er så høj, som den er, forklarer Gert Tinggaard Svendsen.
- Det er fuldt rationelt at starte med at vise tillid og tage den derfra, når vi handler med hinanden her i landet, siger han.
Jakob Illeborg forsøger også at få fat i nogle dem, der bryder tilliden og snyder dem, de handler med. En kvinde er eksempelvis sigtet for ikke mindre en 37 forhold, men det til trods, fortsætter hun, også selv om Kontant banker på.