Professor: Turen til tandlægen kan gøres billigere

Tandplejerne kan og bør overtage flere opgaver fra tandlægerne, lyder forslaget.

Det kan være både dyrt og smertefuldt at gå til tandlæge, især hvis der skal mere til end et eftersyn og en tandrensning.

Men sådan behøver det ikke være. Det mener professor emeritus på Aarhus Universitet og tidligere rektor for Aarhus Tandlægehøjskole, Ole Fejerskov.

- Det er i dag indbygget næsten reflektorisk, at det er tandlægerne, der skal være i spidsen for et team, der skal levere tandpleje. Jeg er ikke sikker på, at det er en hensigtsmæssig konstruktion af tandplejen fremover. Det kan gøres på en helt anden måde og efter min mening for de samme midler eller måske mindre end det, vi bruger i dag, siger Ole Fejerskov.

Ligesom sygeplejersken for eksempel tager blodprøver hos lægen, kan tandplejerne være de første til at se patienten i stolen, før den specialiserede tandlæge kommer til.

Den model er de åbne for hos Danske Tandplejere.

- Vi ved jo, at der er mange, som synes, det er ubehageligt, og at det kan være en økonomisk udfordring. Det, vi kan, er at forebygge tandsygdomme, og når vi forebygger tandsygdomme, så bliver det jo ikke dyrt, at gå til tandpleje, siger Elisabeth Gregersen, der er formand for Danske Tandplejerforening.

Intet incitament til at holde folk sunde

DR’s forbrugerprogram Kontant har de seneste dage undersøgt danske tandlægers indtjening og den overenskomst, der er mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner. En overenskomst der betyder, at regionerne hvert år overskrider budgettet med 300 millioner kroner.

Det kan blandt andet skyldes den "rød, gul, grøn-ordning", tandlægerne skal inddele patienterne i, og hvor 83 procent nu ligger i de mere behandlingskrævende røde og gule kategorier.

- Den overenskomst der er i øjeblikket, der tjener man jo flere penge, jo flere indgreb man laver. Umiddelbart er der ikke et incitament til at holde folk sunde, og det kunne jeg godt tænke mig, at der var, for det må jo være målet, og det er det, vi arbejder for som sundhedsprofessionelle tandplejere, siger Elisabeth Gregersen.

Mangler føling med virkeligheden

Tandlægeforeningen er enige i, at forebyggelse er vejen frem.

- Det vi har behov for, det er mere sundhedsfremme, det er mere forebyggelse og mindre behandling, siger formanden for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisbjerg.

Han giver dog ikke meget for forslaget om at lade tandplejerne overtage flere opgaver fra tandlægerne.

- Det er et synspunkt, der ser ud til at afspejle manglende føling med virkeligheden på en moderne dansk tandklinik. Tandplejere udfører allerede i stor udstrækning undersøgelse, kontrol, forebyggelse og andre opgaver, der ligger inden for deres lovfastsatte virksomhedsområde. Som tandlæger betragter vi tandplejere og klinikassistenter som en vigtig og integreret del af teamet på landets tandklinikker, og patienterne har stor gavn af deres indsats, siger Freddie SlothLisbjerg.