Ekspert: Lovbrud i Støjbergs ministerium kan få konsekvenser for embedsmænd

Der er ikke en undskyldning, at der ikke blev partshørt under tidligere ministre, vurderer lektor.

Inger Støjberg indrømmede i dagens samråd, at adskilte asylpar ikke er blevet partshørt i foråret 2016. Hun sagde dog også, at hun ikke var blevet orienteret om den ulovlige praksis af sine embedsmænd. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Det kan få personalemæssige konsekvenser for ansatte i Udlændinge- og Integrationsministeriet, at myndighederne igennem mindst to og en halv måned i foråret 2016 ikke overholdt den såkaldte partshøringspligt, inden man traf en afgørelse om, hvorvidt mindreårige asylpar skulle skilles ad eller blive sammen.

Sådan lyder vurderingen fra Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, efter at udlændingeminister Inger Støjberg på et samråd i dag indrømmede, at myndighederne ikke foretog partshøringer før den 28. april sidste år.

Samtidigt slog Inger Støjberg igen fast, at hun ikke var orienteret om den ulovlige praksis, og derfor risikerer sagen at falde tilbage på ministerens embedsmænd.

- I sig selv kan det være en tjenesteforseelse, der kan medføre irettesættelse eller afskedigelse af personale i forhold til, hvad man konkluderer, at embedsmændene konkret har gjort i sagerne, siger lektor Sten Bønsing, der kalder myndighedernes ageren for en "væsentlig overtrædelse af parthøringspligten".

I juraen beskæftiger man sig nemlig med, om en partshøring blot er en formalitet, eller om der potentielt ville komme noget væsentligt frem under en partshøring, forklarer Sten Bønsing.

- I denne her sag er det meget sandsynligt, at det var kommet nogle oplysninger frem, som myndighederne ikke allerede havde haft, så derfor er det et klart brud på reglerne, siger lektoren i forvaltningsret.

Hvis du har svært ved at forstå hele sagen om den ulovlige instruks, så lavede DR Nyheder nedenstående video forud for det første samråd 1. juni. Tryk på playikonet for at afspille videoen.

Ventede i månedsvis

Støjbergs indrømmelse i dagens samråd kommer, efter at Information via en aktindsigt i dag kunne fortælle, at 17 asylpar blev adskilt i månedsvis uden at få mulighed for en partshøring.

De i alt 17 par, som blev adskilt uden partshøring umiddelbart efter ministerens instruks 10. februar sidste år, måtte i gennemsnit vente 94 dage, før de blev partshørt eller fik lov at flytte sammen igen.

Den længste ventetid var 137 dage, og den korteste var 71 dage. Det er ifølge flere eksperter, som Information har talt med, alt for længe, og derfor var praksis ulovlig.

Inger Støjberg forklarede i dagens samråd, at der heller ikke blev udført partshøringer i lignende sager under den tidligere regering.

Men den forklaring gør ikke overtrædelsen mindre alvorlig, fortæller lektor i forvaltningsret Sten Bønsing.

- Det har ingen betydning for eventuelle sanktioner eller overtrædelse af partshøringspligten, at der er andre, som har begået det samme.