LA's kampagnechef står bag grovkornet satire-profil, hvor Mette Frederiksen er kriminel, og Lars Boje skider i bukserne

Efter DR's henvendelse fremgår det nu, at populær instagramprofil drives af en ansat i Liberal Alliance.

Liberal Alliance ser ikke problemer i, at deres kampagnechef driver profilen Dkpolmemes.

Uge efter uge køres danske politikere gennem den satiriske kødkværn på en af landets største politiske Instagram-profiler - Dkpolmemes.

Her udstilles og karikeres danske politikere og deres politik næsten dagligt over for profilens 53.600 følgere via satiriske memes.

Memes, der blandt andet udstiller Mette Frederiksen som kriminel, udenrigsminister Jeppe Kofod som en, "der har kneppet et barn" og Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen som en, der har meget svært ved at holde på sin afføring.

  • Udenrigsminister Jeppe Kofod har ikke ønsket at kommentere på sagen. Han er dog ofte hovedperson hos Dkpolmemes på grund af DSU-sagen.
  • Heller ikke Statsministeriet er vendt tilbage på DR Nyheders henvendelser.
  • Lars Boje kom for skade at drage en parallel mellem menstruation og det at skide i bukserne. Det er derefter ofte blevet udnyttet af Dkpolmemes.
1 / 3

Men selvom de mange memes i den grad revser Christiansborg, så er mange af dem nok også forfattet på Slotsholmen.

Bag Dkpolmemes står nemlig Liberal Alliances kampagnechef, Mads Korsholm. Det bekræfter han selv over for DR Nyheder.

Det fremgik dog ingen steder på profilen, indtil DR kontaktede Mads Korsholm tidligere i dag, og det er et problem, siger Benjamin Rud Elberth, der er ekspert i digital politisk kommunikation og selv rådgiver flere politiske partier i, hvordan de skal bruge sociale medier.

- Det er ikke helt fint i kanten. Da han tiltrådte som kampagnechef, skulle han som det første have varedeklareret det her, siger Elberth, der tidligere har været ansat i Socialdemokratiet og i dag rådgiver en lang række politikere i valgkampen - herunder en del borgerlige.

Man kan liste noget ind ad bagvejen

Han mener også, at der på profilen er en klar bias til fordel for det borgerlige-liberale Danmark.

- Problemet er, at man kan liste noget ind ad bagvejen på vælgerne. Når man ikke går ud og siger, at det her har rod i Liberal Alliance, så sænker folk paraderne, fordi de ikke tror, at det er et politisk budskab, de skal forholde sig til, siger Benjamin Rud Elberth.

Siden august har størstedelen af opslagene da også været rettet mod regeringen. De fordeler sig således:

Robert Ormrod er lektor i politisk markedsføring og kommunikation. Han mener, at det op til et kommunalvalg er vigtigt, at rollerne ikke flyder sammen.

- Det er ikke et problem, at han driver den, men etisk set kan man stille spørgsmåltegn ved, at han ikke deklarerede sin tætte forbindelse til et parti.

Mads Korsholm har haft profilen siden 2019, men satte profilen på pause i oktober sidste år, da han tiltrådte en stilling i Cepos' presse- og kommunikationsafdeling.

Dengang lød det, at han stoppede som administrator på profilen, da det ville være "hyklerisk" at fortsætte.

I august i år blev det meldt ud, at Mads Korsholm var blevet ansat i Liberal Alliance, og den 18. august delte Dkpolmemes et opslag igen.

Stifter vil fremover deklarere tydeligere

Mads Korsholm ønsker ikke selv at stille op til interview med DR Nyheder, men har sagt ja til at svare på en række spørgsmål skriftligt.

Vi har talt med flere eksperter, der kritiserer, at du ikke klart deklarerer, at Dkpolmemes er drevet af LA’s kampagnechef. Bør du ikke tydeligt oplyse det?

- Jo, det er da en god idé. Det gør jeg gerne – også selvom mit nye arbejde hos LA ikke har haft nogen indflydelse på indholdet. Jeg laver politisk satire. Det har jeg gjort i de 627 memes, jeg har lavet de sidste 2,5 år. Først d. 1. september i år blev jeg ansat hos LA. Så Dkpolmemes har ikke noget med Liberal Alliance at gøre.

Op til artiklens udgivelse i dag, har Mads Korsholm da også ændret i teksten på Dkpolmemes, så det fremgår, at han er kampagnechef i Liberal Alliance.

Anerkender du, at Dkpolmemes er politisk 'biased'?

- Liberal Alliance har tre folketingsmedlemmer, mens Socialdemokratiet har 49 og samtidig sidder i en et-parti regering. Det giver et forhold på 1:16 og vil selvfølgelig også afspejle sig i mængden af memes om Socialdemokratiet. Hvis nogen skulle brokke sig her, skulle det være LA for at være overrepræsenteret sammenholdt med partiets størrelse, skriver Mads Korsholm.

Du har blandt andet lavet et opslag om Jeppe Kofod. Mener du med det opslag, at Jeppe Kofod “har kneppet et barn?”

- Jeppe Kofod har været helt åben om, at han har haft sex med en 15-årig. Ifølge FN's børnekonvention er man et barn, indtil man er fyldt 18 år. Så at forargelsen i den sag rettes mod mig, forstår jeg simpelthen ikke. Jeg har lavet et meme, der omhandler nogle faktuelle forhold.

1 / 4

DR Nyheder har været i kontakt med partiformand Alex Vanopslagh. Han ønsker ikke at udtale sig i sagen, men henviser i stedet til sekretariatschef hos Liberal Alliance Steffen Wagner Mortensen. Han skriver i et skriftligt svar:

- Vi har bestemt ikke noget problem med, at Mads laver politisk satire i sin fritid. Det gjorde han i øvrigt også, lang tid før han startede hos os i Liberal Alliance. God satire er altid en fornøjelse, men det er også enormt positivt for os at have en ansat, der vælger at bruge noget af sin fritid på at dygtiggøre sig indenfor digital kommunikation.

- Jeg har i øvrigt stor tillid til, at langt de fleste kan se forskellen på en privat satirekonto og Liberal Alliances politik og kommunikation.

S-ordfører: Jeg kan ikke forstå, at man vil associeres med det

Den holdning deler politisk ordfører i Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen, dog absolut ikke, da DR Nyheder oplyser ham om, at det er en ansat i Liberal Alliance, der står bag profilen.

- Jeg synes, at profilen er langt over grænsen, og jeg kan slet ikke forstå, at et parti på Christiansborg vil associeres med den. Jeg har svært ved at se, at de fremover gerne vil associeres med den.

Christian Rabjerg Madsen fordømmer Dkpolmemes, men vil ikke forholde sig til, om den skal have konsekvenser for Mads Korsholm. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Han ønsker dog ikke at udtale sig om, hvilke - hvis nogen - konsekvenser profilen skal have for Mads Korsholm.

I er landets største parti. Er det ikke bare satire, når den er bedst, hvis den spidder magthaverne?

- Man kan jo drive den profil, hvis man vil. Det har vi jo ytringsfrihed til, men jeg bryder mig ikke om den, siger Christian Rabjerg Madsen.

Kan en memeside flytte stemmer?

Benjamin Rud er ikke i tvivl om, at Dkpolmemes er et effektivt redskab, når det kommer til at påvirke vælgere politisk.

- Denne her side flytter holdninger. Særligt i den unge målgruppe, fordi den for eksempel fastholder brugernes opfattelse af Jeppe Kofod og hans DSU-sag, siger Benjamin Rud Elberth.

Samtidig har siden med sine næsten 54.000 Instagram-følgere langt flere følgere end eksempelvis Liberal Alliances egen profil, der har 16.000 følgere, og partiformand Alex Vanopslaghs profil, der har omkring 25.400 følgere.

- Den her side har ekstremt meget slagkraft. Den har 54.000 følgere og får omkring 4.000 likes på hvert opslag. Så i virkeligheden har den mere gennemslagskraft end LA’s egen facebookside, lyder det fra Benjamin Rud Elberth.

Har han ikke bare Dkpolmemes-kasketten på, når han har fri og kampagnechef-kasketten på, når han er på arbejde. Kan han ikke skille det her ad?

- Nej, det kan han ikke. Vi har lang tradition for, at man varedeklarerer, hvem der er afsenderen. Den skal vi holde i hævd i disse fakenews-tider. En sløret afsender er en byggesten i forhold til miskommunikation. Det har vi også set i det amerikanske valg.

Om Dkpolmemes' store følgerskare kan omsættes direkte til LA-stemmer til det kommende kommunalvalg, tør lektor Robert Ormrod ikke sige.

- Det har en påvirkning. Om det er specifikt for Liberal Alliance, er svært at sige, men det har en påvirkning i forhold til rød-blå-politik, fortæller han.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Jeppe Kofod og Mette Frederiksen, men det har ikke været muligt.

Vi har ligeledes været i kontakt med Sikandar Siddique, der har optrådt i et meme, hvor han blev beskyldt for at have opsøgt en situation, hvor han og hans forældre blev overfuset uden for Christiansborg. Memet blev senere fjernet fra Instagram-profilen.

- Jeg kan forstå, at det er en LA-kampagnechef, der står bag. Derfor må I hellere få en kommentar fra dem, lyder det fra ham.