Socialdemokrat om Støjberg-opslag: Nærmest Trump'ske dimensioner

Det er pinligt, at Thorning og Red Barnet bliver hevet ind i sag om mindreårige asylansøgere, mener finansordfører.

Benny Engelbrecht undrer sig over, at Støjberg bruger Red Barnet til at fremme sit budskab, når organisationen ikke er enige med ministeren i sagen om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ældre ægtefæller i landets asylcentre (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har været i offensiven på Facebook forud for samrådet i dag, hvor hun endnu en gang skal redegøre for sin ulovlige instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ældre ægtefæller i landets asylcentre.

På Facebook har hun nemlig lagt et billede op af den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt, hvor den nuværende generalsekretær i Internationalt Red Barnet holder et skilt med teksten "An end to child marriage" (Slut med at børn bliver gift, red.).

Lige oven over billedet har Støjberg skrevet:

- Jeg ville ønske, at flere socialdemokrater - og resten af venstrefløjen - lyttede til vores tidligere statsminister i denne sag.

Helle Thorning-Schmidt ønsker ikke at udtale sig om Facebook-opslaget, lyder det i en mail fra hendes presseanvarlige. Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, vil til gengæld gerne svare på Støjbergs opslag.

- Det virker som om, at man er i gang med et ret desperat spin. Det er direkte upassende i en sag, der er så alvorlig. Det minder på mange måder om den retorik, Trump bruger, lyder det fra ordføreren.

DR Nyheder lavede følgende 100 sekunders-video forud for, at Inger Støjberg første gang skulle i samråd om sagen 1. juni

Red Barnet vil have individuel vurdering

Det, der ifølge Benny Engelbrecht gør Støjbergs opslag ekstra problematisk, er, at Red Barnet bliver taget til indtægt i en sag, hvor de mener noget helt andet end ministeren.

For eksempel sagde de følgende til TV2 i februar sidste år, kort efter at Støjberg har sendt instruksen ud om, at alle under 18 år skulle fjernes fra deres ægtefæller på landets asylcentre.

- Vi mener, det er helt nødvendigt at få kigget på, hvordan vi får passet bedst på de her piger. Men vi er ikke enige i, at alle mindreårige skal adskilles fra deres eventuelle ægtefælle. Hvis pigen er under 15 år, er vi enige i, at vi må adskille dem. For så er pigen under den seksuelle lavalder. Men hvis hun er over 15 år, mener vi, at man bliver nødt til at vurdere den konkrete sag, sagde Gitte Jakobsen, seniorrådgiver i Red Barnet.

En smule pinligt

Og netop derfor undrer opslaget Benny Engelbrecht.

- Jeg synes faktisk, at det er en lille smule pinligt, når Red Barnet har været så klare i forhold til den praksis, som man gennemførte.

Nu henviser Inger Støjberg gang på gang til, at man skal beskytte mindreårige på landets asylansøgere. Men for dig at se, hvad er så hovedspørgsmålet i denne her sag?

- Opslaget er rent spin, som alle kan gennemskue. Det er en alvorlig sag, som handler om ministeransvar og ulovlig praksis, og ikke barnebrude og alt muligt andet, siger han

Du siger, at det er et spin, der er nemt at gennemskue. Men hvis man ser på kommentarerne på Støjbergs Facebook-side, så har hun ret stor opbakning. Det kunne se ud som om, spinnet virker?

- Det er slet ikke usandsynligt, og det er også derfor, at man vælger at gøre det. Men når Red Barnet tydeligt har gjort det klart, at de ikke støtter Støjberg i den her sag, så bliver det et Facebook-opslag af nærmest Trump'ske dimensioner, siger han.

Benny Engelbrecht, nu kan jeg forstå, at du også kommer til at deltage i samrådet. Hvis du skal stille Støjberg ét spørgsmål, hvad skal det så være?

- Jeg vil gerne vide, præcis hvorfor hun vælger at fremhæve Red Barnet netop i dag uden at få den del af ligningen om, at Red Barnet har advaret om sagens kerne, siger han.

Benny Engelbrecht er ikke den eneste socialdemokrat, som har kritiseret Støjbergs opslag.

Ældreordfører Astrid Krag skriver således på Twitter.

- Shit hvor er det plat: @Spolitik har kæmpet mod barnebrude hele vejen. Stop nu d V-spin. Ombudsmand fastslår ulovlighed. Hvis ansvar er det?

Partiets trafikordfører, Magnus Heunicke, har også kommenteret Inger Støjbergs Facebook-opslag. På Twitter skriver han.

- Er der da ingen, der siger nej til Støjberg i det ministerium? Lavt og desperat at forsøge at hive Helle Thorning ind.

Han har dog ikke ønsket at uddybe kritikken over for DR Nyheder, da den ifølge ham "taler for sig selv".​

Opdateret klokken 11.59 med, at Helle Thorning-Schmidt ikke ønsker at udtale sig om sagen.

Herunder kan du se det fulde opslag: