Desperate studerende kan ikke finde studieboliger i København

Unge, der er kommet ind på deres studie i København, kan se frem til en hård boligjagt.

Hvis man skal flytte til København for at studere efter sommerferien, så skal man forberede sig på, at det bliver svært at finde en studiebolig, hvor man kan pakke flyttekasserne ud. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Der er stadig massiv boligmangel i hovedstadsområdet, og den rammer især de unge studerende, der har behov for en studiebolig.

En opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at der akut vil mangle 8.400 studieboliger til de kommende studerende i København og på Roskilde Universitet.

For de nye studerende har ikke altid kapital til at betale for lejlighederne i København.

- De har en pengepung, som er meget lille. Derfor kan de have svært ved at komme ind på det normale boligmarked. Vi mener, at der skal gøres mere for at få flere små boliger til de studerende, siger Jacob Hangaard, der er økonomisk konsulent i Dansk Byggeri.

Sidste år blev planloven i København ændret, så man nu må bygge midlertidige boliger, som kan huse studerende i op til 10 år.

Derudover er kommunen i gang med at opføre 6.000 studie- og ungdomsboliger.

- Vi arbejder løbende på, at der skabes endnu flere ungdomsboliger. Siden 2015 er der skabt ca. 2.800 nye ungdomsboliger i København. Derfor forventer vi at nå målsætningen om ca. 6.000 nye ungdomsboliger allerede i 2020 - det vil sige syv år før tid. Det er meget glædeligt, og jeg har en ambition om at fastholde det høje byggeniveau, forklarer overborgmester Frank Jensen.

Og det er små skridt i den rigtige retning, mener Jacob Hangaard.

- Der bliver bygget mange ungdomsboliger, der bliver bygget mange studieboliger og der bliver også opstillet nogle midlertidige studieboliger, men helt overordnet set mener vi ikke, at det er nok, siger han.

Unge dropper ud i sidste ende

Selvom Københavns Kommune siden 2015 har bygget flere boliger til de unge, så er efterspørgslen stadig stigende.

Det oplever de blandt andet hos CIU, Centralindstillingsudvalget, der anviser unge til kollegier og studieboliger i København.

Sidste år fik udvalget over 13.000 ansøgninger til deres ventelister, og i år er det tal steget til 15.000, som er historisk højt.

- Det er et udtryk for, at markedet generelt er presset, og at der stadig er for få betalelige studieboliger i københavnsområdet, fortæller Rasmus Okholm-Hansen, der er indstillingschef hos CIU.

For dyre studieboliger

Og det er ikke kun boligmarkedet, som er presset. For hos CIU møder frustrerede unge i stigende grad op i receptionen.

- Der er en højere grad af desperation. Der er folk med børn, der græder, fordi de ikke ved, hvor de skal gå hen, når nu de skal starte på deres uddannelse. Der er mange, hvor vi kan mærke, at det er sidste stop inden de opgiver den uddannelse, de er kommet ind på, siger Rasmus Okholm-Hansen.

Han mener, at problemet i høj ligger i, at studieboligerne er for dyre.

- De, der har penge nok og er meget ressourcestærke, vil altid kunne løse deres problem, men de der ikke er, de har ikke meget glæde af studieboliger til 6000-7000 kroner om måneden.

Den problemstilling har Københavns Kommune også forsøgt at imødekomme.

Siden 2013 har kommunen afsat 400 millioner kroner i almen grundkapital til opførsel af cirka 3.350 almene ungdomsboliger.

Det første almene ungdomsboligbyggeri, Øselsgården, blev taget i brug i sommeren 2016, og i 2017 blev også Bryggershuset og Samuels Kirke indviet.

Dog oplyser kommunen, at de også ønsker at gøre plads til privat byggeri og derfor prøver at finde en balancegang mellem det private og almene byggeri.