Regionsformand får hård kritik efter kommentar om amputationssag

Anders Kühnau vil ikke længere kalde sagen en skandale. Det er mangel på empati, siger patientforening.

Regionsformand Anders Kühnau (S) er kommet i modvind efter udtalelser om amputationssagen, som han ikke længere mener er en skandale. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

En række regionspolitikere og patientforeninger kritiserer nu i skarpe vendinger den socialdemokratiske regionsformand Anders Kühnau.

I sidste uge erklærede han, at den meget omtalte sag om benamputationer i Region Midtjylland ikke længere kan betegnes som en skandale.

- Det, der så ud til at være en skandale, er ikke en skandale, men det har selvfølgelig stadig berørt nogle patienter, lød det fra Anders Kühnau, der udover at være regionsrådsformand i Region Midtjylland også er formand for Danske Regioner.

Region Midtjylland blev i sidste uge færdige med at gennemgå mere end 2.200 benamputeredes forløb i en tiårig periode.

194 af dem anbefales nu at søge erstatning, fordi de muligvis kunne have undgået amputation. Det er langt færre end de 500, regionen i første omgang frygtede.

På den baggrund mener Anders Kühnau ikke længere, at der er tale om en skandale.

Men hans reaktion er skudt ved siden af, lyder det nu fra flere sider.

Venstres mangeårige regionsrådspolitiker Ib Bjerregaard lægger klar afstand til regionsformandens udtalelser.

- Jeg ville ikke have gjort det. Jeg synes, at uanset hvor mange det er, er det en skandale. For de involverede er det jo en katastrofe, og derfor synes jeg også, at det politisk er en skandale for os i Region Midtjylland, siger han.

Også regionsrådsmedlem og medlem af hospitalsudvalget Ulla Holm (SF) erklærer sig helt uenig med Anders Kühnau.

- Jeg synes ikke, det er specielt heldigt, at man i bagklogskabens lys forsøger at sige, at det ikke er en skandale. Det forstår jeg ikke. Der var jo noget om snakken, siger hun.

- Mangel på empati

Anders Kühnaus udlægning er også faldet en række patientforeninger for brystet.

I Diabetesforeningen mener public affairs-chef Eva Tingkær lige frem, at det er et udtryk for mangel på empati over for de benamputerede.

- Det lyder som mangel på empati, og jeg håber virkelig, at Anders Kühnau vil anerkende, at der er tale om en ulykke for de her 194 mennesker, som måske unødigt har fået amputeret benet, siger hun.

Udover at færre patienter end først antaget måske kunne have undgået benamputation, så har en national analyse også vist, at Region Midtjylland ikke står alene med problemerne.

Faktisk ligger regionen i midterfeltet, når det gælder antallet af amputationer. Derfor foregår der også undersøgelser af benamputeredes patientforløb i for eksempel Region Sjælland og Region Syddanmark lige nu.

Men Danske Patienters direktør, Morten Freil, mener ikke, at Anders Kühnau dermed kan afblæse skandalen i Region Midtjylland.

- Vi synes ikke, at der er nogen ændring i den her sag. Det er hele håndteringen, som har gjort patienter utrygge. Og flere er amputeret, selv om det kunne være undgået. Så det er ikke en god udmelding fra Anders Kühnau, siger han.

I Enhedslisten mener sundhedsordfører Peder Hvelplund, at Anders Kühnau forsøger at negligere problemernes omfang med sin udmelding i sidste uge.

Peder Hvelplund (EL) er kritisk over for Anders Kühnau i sagen om benamputationer. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

- Jeg er fuldstændig uforstående over for det. Vi står med en skandale, hvor patienter reelt kunne have fået amputationsforebyggende behandling og undgået amputation, siger han.

Men tallet er meget lavere end frygtet og andre regioner har lignende problemer, så har Anders Kühnau ikke en pointe i det?

- Nej, tværtimod. Det her er jo et udtryk for et generelt kapacitetsproblem i vores sundhedsvæsen. Og det bliver jo ikke bedre af, at det også er foregået i andre regioner, siger Peder Hvelplund.

Kühnau: Vi må skelne

Kritikken preller af på Anders Kühnau, der gerne vil skelne mellem det, han kalder en skandale for den enkelte patient og sundhedsvæsenet som helhed.

- Det er selvfølgelig en skandale for den borger, der har mistet et ben, og hvor der er sket fejl. Det er forfærdeligt. Men for sundhedsvæsenet samlet set bliver vi nødt til at bruge ordet skandale, når der systematisk sker fejl på et niveau, som er langt over, hvad vi normalt kan tillade os:

- Det er ikke tilfældet i den her sag, hvor undersøgelser viser, at Region Midtjylland ligger midt i feltet, når vi sammenlignes med de andre regioner, siger Anders Kühnau.

Men kan du forstå, at når du ikke vil bruge ordet ’skandale’ længere, kan der sidde patienter med en opfattelse af, at du negligerer problemerne?

- Vi har på ingen måde negligeret problemerne. Tværtimod har vi taget det meget alvorligt. Den første analyse tegnede et misvisende billede, men ikke desto mindre pegede den på, at der kunne være problemer med vores kvalitet. Det har vi taget meget, meget alvorligt, siger Anders Kühnau.

Senere på måneden lander en uvildig undersøgelse om Region Midtjyllands rolle i sagen om benamputationer.