Eksperter advarer: Online ranglister kan skade de unge

Selv om digitale ranglister kan være lavet for sjov, så kan det få alvorlige konsekvenser for de involverede, mener flere eksperter.

Mange unge fra hele landet har, uden deres samtykke, fået deres billeder lagt på en digital rangliste på nettet. (Foto: © (Grafik) Søren Winther Nørbæk, DR)

Når de unge går på efterskole, kender de fleske måske til kærestelister.

Eller måske bliver nogle navne nævnt bagerst i et kladdehæfte, og i frikvarteret i skolen står man måske og bedømmer de lækreste piger, der går forbi.

Men når vi bedømmer hinanden efter udseende, og når ranglister flytter online, så bliver det problematisk.

Det mener Emil Ludvigsen, som er fagkonsulent hos Center for Digital Pædagogik.

- Jeg er ikke overrasket over, at digitale ranglister er blevet et fænomen. Vi har altid haft fysiske lister. Men som så meget andet, så flytter ranglister også online, og hvis der er noget, den digitale verden kan, så er det at forstærke de her ting, fordi det når ud til en større gruppe.

Og det er en tendens, som har spredt sig til flere skoler i hele landet. Senest har over tredive piger fra Odsherreds Efterskole haft deres profilbilleder på en digital rangliste, uden pigernes samtykke.

Og det problematiske ved listerne er, at elever kan blive inddelt i krænkende kategorier.

- De her lister kan være dybt problematiske, fordi man går ind og rangerer for eksempel pigerne på en skole efter, hvor attraktiv man synes, de er, siger Emil Ludvigsen.

Billeder af de unge kan eksempelvis deles op i følgende kategorier:

- Det kan være 'ku godt' eller 'vil gerne bolle', og den dårligste kan så være 'at man hellere vil tage sit eget liv', og så går folk ind og ser, at de måske er placeret i bunden, og det er selvfølgelig enormt hårdt at opleve som ungt menneske, siger Emil Ludvigsen.

Ifølge eksperten er problemet med online lister, at de er offentlige tilgængelige for alle.

Nogle laver listerne af folk uden deres samtykke, og så kan enhver se de billeder, som er lagt op. Så med et enkelt link kan alle andre i hele verden pludselig se det her billede.

- Det er en digital krænkelse, når ens billeder bliver misbrugt og brugt i en anden sammenhæng, end man har givet samtykke til. Derfor er vi nødt til at gå ind og fortælle de unge piger og drenge, at det ikke er i orden, og man skal holde billeder til privat brug, mener Emil Ludvigsen.

Ranglister kan skabe mistrivsel

Også organisationen Børns Vilkår er bekymret for tendensen.

- Tilsyneladende er det mere udbredt, end vi tidligere har troet. Det er jo ofte noget, som sker uden de voksne får kendskab til det. Det er noget, vi skal være særlig opmærksom på, siger Sanne Lind, børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår.

Hun mener, at det kan være stærkt ubehageligt for de børn og unge, som det går udover. Derfor skal vi hjælpe de unge med at stoppe den måde at rate hinanden på.

- Generelt er ungdomslivet en sårbar tid. Det er en alder, hvor de unge spejler sig meget i hinanden. Det at føle, at man passer ind, kan fylde meget, og derfor kan man blive usikker, føle mindreværd, og føle man ikke er god nok, når man så bliver ratet på en rangliste.

Og på sigt kan det være med til at skabe mistrivsel blandt unge piger og drenge, mener Sanne Lind.

- Det kan gå ud over de unge menneskers mulighed for at trives. For lige meget hvad, så er det ubehageligt at blive offentligt udstillet. Det kan godt være, at dem som gør det tænker det bare er en sjov leg, men det er det ikke for dem, som det går udover.