- Hvis man skal ryge, er det på handicaptoilettet. Der gør man alt det, man ikke må. Det er det største toilet med plads til mange mennesker, så der ryger man puffbar, siger 14-årige Christian Rasmussen, der går i 7. b på Lykkesgårdskolen i Varde.
Han har dog ikke selv prøvet den populære e-cigaret, men han ved, at det foregår på skolen, fortæller han.
- Det lugter af frugt og af røg, og jeg har hørt nogen sige det højt, når de kommer ud derfra, fortæller han.
Både Christian Rasmussen og hans klassekammerat 14-årige Daniel Christensen har set andre elever ryge puff bar på skolen. Så de ved også, hvem de ville gå til, hvis de vil have fat i en selv.
- Det er let at få fat i, siger Daniel Christensen.
Ulovligt salg er rykket ind på folkeskolerne.
E-cigaretter med andre smag end tobak og mentol er ulovlige at sælge i Danmark, og det er desuden ulovligt at sælge nogen former for nikotinprodukter til børn under 18 år.
Alligevel er salget af dem nu også rykket ind på folkeskolerne flere steder i landet.
Det viser en rundspørge lavet af DR til et udpluk af SSP-vejledere landet over. Ifølge SSP'erne har der været tilfælde i både Jylland, på Fyn og på Sjælland.
Og de har det fra de unge selv.
- Et af de helt grelle eksempler er en ung, der fortalte mig, at personen sælger et puff eller sug for fem kroner, fortæller SSP-leder i Aabenraa Kommune, John Hansen.
Også på gaden i Aabenraa er det nemt at finde unge, der enten har hørt om det, kender til det, kender nogle, der køber og sælger eller har gjort.
Det gør blandt andre 18-årige Noa Greve Andersen fra Sønderborg.
- Det sker på toiletterne, ude foran dem og i klasserne, når lærerne ikke er der, siger han.
Også 16-årige Benjamin Petersen fra Sønderborg kender til det. Han går ikke i folkeskole længere. Men kender til folkeskoleelever, der har købt eller solgt på skolen. Det har han dog ikke selv, fortæller han.
- Nogle jeg kender, tager dem typisk med i tasken, og så foregår det bare i skolen. På toiletterne, ude i skolegården eller på de store legepladser, og ellers gemmer man sig bare nede i skoven.
Ifølge 16-årige Benjamin Petersen er det pengene, der tiltrækker. For de kan købes lovligt og markant billigere i Tyskland.
- Det er en god forretning, hvis man kan få det til at køre. Men sådan er det jo med alt – også narko. Jeg tror ikke, folk tænker over konsekvenserne, hvis man nu bliver taget, siger han.
Skoleleder: Der foregår ting, vi ikke ser
På Lykkesgårdskolen i Varde har de to 14 -årige elever Christian Rasmussen og Daniel Christensen ikke set nogen sælge puffbar, men ønsker heller ikke at være en del af det, fortæller de.
Ifølge Ole Holm Johansen, der er skoleleder på Lykkesgårdskolen, har lærerene nogle få gange taget eleverne i at ryge puff bar på skolen. Men der er også episoder, hvor lærerene ikke når at gribe ind, siger han.
- Nogen gange kan vi gå forbi toiletterne, og undre os over, hvad det er for en sødlig lugt, der er. Men vi kan ikke nødvendigvis bevise det, siger han.
Og selvom han ikke har indtryk af, at eleverne sælger puff bar til hinanden på skolen, vil han ikke afvise, at det foregår alligevel.
- En ting er, hvad vi opdager. En anden ting er, hvad vi ikke ser. Og der foregår da helt sikkert ting i den her aldersgruppe, som vi ikke ser, siger Ole Holm Johansen.
På folkeskolerne er det som udgangspunkt SSP, forældre eller skolerne selv, der står for at kontrollere, om der foregår ulovligt salg af e-cigaretter.
Skole, SSP eller forældre kan vælge at håndtere sagen selv eller melde det til politiet.
Hvis det ender med en sag hos politiet, kan straffen blive en bøde på op til 10.000 kroner i førstegangstilfælde.