Øboerne på Fanø skal selv betale for dyr PFAS-rensning af drikkevand

Flere danskere kan se frem til stigende vandregninger, og særligt de små vandværker med få forbrugere mærker det.

Flere steder i landet har man brugt millioner på at sikre forbrugerne rent drikkevand. På Fanø har det kostet omkring syv millioner kroner. (Foto: © Peter Øvad Halkjær DR-Syd)

Før var der næsten helt tomt i den forreste del af Fanø Vandværk. Nu er der kommet tre blå, store siloer op. Og en lang række paller fyldt med poser af resiner.

Det er et kunstprodukt, der fra i dag torsdag skal være med til at give fannikkerne rent drikkevand takket være en helt ny type rensningsanlæg.

Vandet kommer i to af siloerne, hvor det siver ned igennem de glitrende, fedtede og kuglelignende resiner, der så suger PFAS-stofferne til sig og sikrer fannikkerne næsten helt PFAS-frit vand.

Og det giver noget af landets reneste og bedste drikkevand – i hvert fald ifølge øens borgmester fra Radikale Venstre, Frank Jensen.

- Så man skal endelig bare drikke løs af vandet på Fanø. Det er meget velsmagende og godt, siger han.

Når resinerne her er mættede af PFAS – altså ikke kan suge mere til sig – er de giftige og skal brændes ved meget høj temperatur. (Foto: © Peter Øvad Halkjær DR-Syd)

Koster fannikkerne syv millioner kroner

Men det kommer med en pris.

For når fannikken Søren Vinding åbner for hanen, bliver det fra næste år et sted mellem 500 og 1000 kroner dyrere for ham på årsbasis. For det har kostet Fanø Vand omkring syv millioner kroner at få de giftige stoffer under det tilladte.

Og som det altid er, når drikkevandet skal gøres frit for PFAS eller pesticider, så ender regningen hos vandforbrugere som Søren Vinding.

- Jeg er glad for, at der er styr på problemerne. Men det duer ikke, at det bliver dyrere sådan noget. Vi har jo en del pensionister her på øen, og for dem kan det være mange penge, siger han.

Søren Vindings vandregning fra sidste år var på omkring 4500 kroner. Fra næste år vil den stige med mindst 500 kroner. For det er Søren og øens resterende fannikkere, der skal betale øens syv millioner kroners regning for at slippe af med PFAS-stofferne i drikkevandet. (Foto: © Peter Øvad Halkjær DR-Syd)

Hos øens borgmester møder det også kritik.

- Som et lille vandværk og en lille ø er det hårdt at løfte opgaven alene. Når vi ikke bor flere her ovre, er der bare ikke flere at fordele regningen på. For min familie er det omkring 500 kroner mere om året. Det kan nok gå, men for nogle er det jo mange penge. Og det er jo træls, at vi skal betale for noget, der ikke er vores skyld. Det bør være en statslig opgave at dække det her, siger Frank Jensen fra Radikale Venstre.

"Nødt til at klare os selv"

Også flere andre steder i landet har man været ude i milliondyre løsninger for at sikre forbrugerne rent drikkevand.

Over halvdelen af landets drikkevandsboringer er ramt af pesticiderester. Alene i det syd- og sønderjyske har forbrugere af seks vandværker oplevet prisstigninger på grund af for mange pesticider i drikkevandet.

Det kan løses på flere måder, når der bliver fundet PFAS eller pesticider i drikkevandet. Man kan blandt andet rense sig ud af det. Og det kan flere danskere se frem til, for det er blevet sværere at finde rent grund- og drikkevand ifølge blandt andre DANVA - vandværkernes brancheorganisation.

På Fanø er alle boringer er ramt, og de kan ikke få hjælp af andre.

Det forklarer Kaj Svarrer, der er formand for Fanø Vand.

- Vi befinder os på en ø, og der er ikke nogen rørforbindelse til fastlandet, så vi er nødt til at klare os selv, siger han.

Derfor har man fået det nye anlæg kaldet ionbytter/resin-anlæg – landets første af sin slags.

De to blå siloer er fra i dag, torsdag, fyldt med resiner, der suger PFAS-stofferne til sig. Til venstre ses formanden for vandværket, Kaj Svarrer. Til højre ses øens borgmester, Frank Jensen. (Foto: © Peter Øvad Halkjær DR-Syd)

Og det vil altså indtil videre koste fannikkerne en stigning på 15-20 procent på vandregningen fra næste år.

- Alene i 2022 har vi brugt omkring en halv million kroner på at teste og analysere vandet, fortæller Kaj Svarrer.

Er på prøve i fem år

Anlægget er så ny en opfindelse, at det har en midlertidig tilladelse på fem år. De næste fem år skal gå med at finde den bedste og billigste løsning. Hvad den bliver, er meget usikker ifølge formanden og borgmesteren.

Det kan være anlægget, men det kan også ende ud i en fastlandsledning til Esbjerg til en pris på minimum 45 millioner kroner.

For et år siden var lokalet her stort set tomt. Nu kommer den ene silo væk, for den har midlertidigt renset Fanøs drikkevand for PFAS med den dyre kulfilterløsning. De to resterende bliver stående og ved hjælp af et kunstprodukt kaldet resiner, sikrer de fremover fannikkerne rent drikkevand. (Foto: © Peter Øvad Halkjær DR-Syd)

Hvis det viser sig, at anlægget er en holdbar, effektiv og billig løsning på sigt, kan det være en mulighed for andre ifølge Hans-Jørgen Albrechtsen, professor i vandteknologi ved DTU.

- Jeg tror desværre, at der er så mange steder i verden, at der er vand med PFAS, der skal renses, så hvis man kan komme op med gode løsninger, er der nok desværre et marked for dem, siger han.

Egen boring holder grøntsagerne i live

Men hos fannikken Søren Vinding er én ting sikkert – grøntsagerne fortsætter med at leve på vand fra hans egen grundvandsboring, der ikke kan bruges til drikkevand.

- Det er helt sikkert. Prisen er temmelig afgørende, siger han.

Flere danskere har allerede set stigende vandpriser på grund af de giftige stoffer. Og flere øer kan ende i samme meget dyre situation, som Fanø risikerer.

Særligt de små vandværker med få forbrugere mærker det – for der er færre at fordele regningen ud over.

Det vil DANVA og flere partier på Christiansborg nu have ændret.