Får dit barn et angstanfald eller er selvmordstruet mellem klokken 18-08 og har brug for akut hjælp, skal du fremover sætte GPS’en til Odense, hvis dFu bor i Region Syddanmark.
Den døgnbemandede akutmodtagelse og sengepladserne i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Esbjerg lukker nemlig til september.
Det er blevet besluttet på regionrådsmødet i Region Syddanmark i eftermiddag.
I dagtimerne skal børn og unge i stedet for Esbjerg køres til Aabenraa eller Odense for at få akut hjælp. En køretur på mindst halvanden time, hvis man bor i Varde og to timer, hvis ens hjem ligger på Fanø.
Beslutningen, der har været længe undervejs, ærgrer regionrådsmedlem Sara Darling (SF). Hun stemte nej til forslaget i dag, fordi hun mener, at lukningen er en kæmpe forringelse på området.
- Jeg har det frygteligt over den beslutning. Jeg sender en masse tanker til de familier og medarbejdere, der bliver ramt af den her beslutning, siger hun.
Hun frygter, at børn og unge får det sværere, fordi de skal ud på en meget længere tur nu, hvis de skal have hjælp.
Uundgåeligt at lave store ændringer
Forslaget om at lukke den døgnbemandede akutmodtagelse og sengepladserne i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Esbjerg, kommer som et led i en større omlægning på området i Region Syddanmark.
Ønsket om store ændringer kommer blandt andet fordi, det er svært at skaffe speciallæger nok til at kunne holde en høj kvalitet på området. Derudover var der sidste år lang ventetid på at blive udredt i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Syddanmark.
Det betød, at mere end halvdelen af patienterne ventede længere på en udredning, end de har ret til, viser tal fra Region Syddanmark.
Det er uundgåeligt at løse udfordringerne uden en større omlægning på området, lyder det fra formanden for psykiatriudvalget i Region Syddanmark, Mette Bossen Linnet (V). Derfor valgte hun at stemme ja til forslaget i dag.
- Jeg har blandede følelser om beslutningen. Jeg ved, der er borgere,der bliver påvirket negativt. Men jeg er glad for, at vi nu kan gøre noget ved ventelisterne, og det fortjener de mange unge, der venter, siger hun.
Tilbyder hjælp til transport
Lukningen af store dele af Børne- og Ungdomspsykiatrien i Esbjerg har mødt mange protester fra både folketingspolitikere, ansatte, forældre og unge, der er og har været i systemet.
Efter beslutningen kritiserer flere organisationer også beslutningen.
- Beslutningen er den eneste beslutning, de ikke skulle træffe, siger Marianne Skjold, direktør, Psykiatrifonden.
- Vi frygter, at de børn og unge får det mere dårligt. Vi frygter, at deres sygdom bliver værre, når de ikke har nem adgang til hjælp, siger hun.
Også hos foreningen Bedre Psykiatri er der kritik mod politikerne i Region Syddamark.
- Hvis man har et barn, der har stærk angst, så er det ikke sikkert, man kan have barnet i bilen alene. Vi står i en situation, hvor psykiatrien er blevet så utilgængelig, siger Jane Alrø Sørensen, generalsekretær i Bedre Psykiatri.
Det har særligt været den lange afstand fra Varde, Esbjerg og Fanø Kommuner til Aabenraa og Odense, der har vakt bekymring.
Derfor tilbyder Region Syddanmark fremover hjælp til transport, hvis man ikke selv kan komme på sygehuset i akutte tilfælde eller ved planlagte indlæggelser. Tilbuddet gælder kun, hvis man bor mere end 50 kilometer fra sygehuset, og sundhedspersonalet vurderer, at det er nødvendigt.