Coronafrygt i Iran: 'Det er opskriften på et massivt virusudbrud'

Flere lande lukker grænserne til Iran, mens der er usikkerhed om omfanget af virusudbruddet i landet.

Iran risikerer at blive centrum for et større udbrud af coronavirus i Mellemøsten. (Foto: © Wana News Agency, Scanpix)

19 personer er døde, og mindst 139 er smittet med coronavirus.

Det er lige nu status i Iran, som er det land uden for Kina, der har oplevet flest dødsfald i forbindelse med coronavirusset. Flere forventer dog, at det reelle tal er markant højere.

Efter indledende tegn på at myndighederne ikke har taget situationen alvorligt nok, tyder det nu på, at magthaverne tager situationen i Iran seriøst, fortæller Danny Annan, Danmarks ambassadør i Iran.

Befolkningen opfordres til at holde sig fra større forsamlinger og udskyde bryllupper, mens skoler og universiteter er lukket. Samtidig rengøres offentlige transportmidler nu flere gange om dagen.

- Det er tydeligt i gadebilledet, at der er bekymring, fortæller ambassadøren til P1 Morgen. Han peger på, at mange mennesker går med ansigtsmasker eller plastikhandsker, mens der er stor efterspørgsel på blandt andet håndsprit.

Irans vicesundhedsminister, Iraj Harirchi, deltog i mandags i en pressekonference, hvor han svedte og hostede. Han har senere bekræftet, at han er smittet med coronavirus:

- Man er ikke begyndt at se decideret hamstring af fødevarer, men der er ingen tvivl om, at det er en meget bekymret befolkning, som i disse dage går rundt i de iranske gader, hvor man også ser færre mennesker end normalt, siger Danny Annan.

Avisen New York Times påpeger, at Iran er centrum for pilgrimsrejsende, migrantarbejdere og rejsende soldater og forretningsfolk. Samtidig er landet omgivet af lande med ineffektive myndigheder og svage sundhedssystemer.

Og det er en farlig kombination, siger Peter Piot, direktør for London School of Hygiene and Tropical Medicine.

- Det er opskriften på et massivt virusudbrud, siger han til den amerikanske avis.

Usikkerhed om officielle tal

Mens udmeldingen fra de iranske myndigheder lyder på 15 dødsfald og 95 smittetilfælde, er der flere, som ikke stoler på udmeldingen.

Det gælder blandt andre parlamentsmedlemmet Ahmad Amirabadi Farahani, som har beskyldt de iranske sundhedsmyndigheder for ikke at være åbne omkring problemets reelle omfang.

Han mener, at der alene i byen Qom er tale om 50 dødsfald, mens flere end 250 mennesker er i karantæne.

Dette er blevet afvist af vicesundhedsminister Iraj Harirchi.

- Jeg afviser kategorisk denne information. Dette er ikke en tid for politiske konfrontationer. Coronavirus er et nationalt problem, lød det tidligere på ugen fra ministeren, der efterfølgende viste sig selv at være smittet med virusset.

Der er generelt en mistro i befolkningen, når det kommer til de iranske magthaveres vilje til at fortælle hele sandheden, og samtidig er der relativt mange dødsfald i forhold til antallet af bekræftede tilfælde, påpeger Danny Annan.

- Jeg er sikker på, at vi de kommende dage vil se en betydelig stigning i antallet af bekræftede smittebærere i Iran og formentlig også i antallet af døde som følge af coronavirusset, siger han.

  • Der blev skruet op for rengøringen af de offentlige transportmidler i Iran i slutningen af februar. (Foto: © Atta Kenare, Scanpix)
  • Det gjaldt blandt andet desinficering af busser og tog. (Foto: © Atta Kenare, Scanpix)
  • Ansigtsmasker og plastikhandsker var også synlige i gadebilledet i den iranske hovedstad, Teheran. (Foto: © Wana News Agency, Scanpix)
  • Den hellige by Qom var landets store coronahotspot, men myndighederne kaldte det "en gammeldags metode" at sætte byer i karantæne. Her desinficerer en mand inden for Masumeh-helligdommen i byen. (Foto: © MEHDI MARIZAD, Scanpix)
  • Udbruddet gav travlhed på de iranske apoteker i februar. (Foto: © Atta Kenare, Scanpix)
1 / 5

De iranske myndigheder meldte i går ud, at der er omkring 900 mistænkte tilfælde i landet, som skal testes.

Man ved endnu ikke, hvordan virusset er kommet til Iran, men der er en forventning om, at det er kommet fra Kina, siger den danske ambassadør, der peger på, at der er stor trafik mellem de to lande.

Coronaudbruddet i Iran har fået flere lande i regionen til at tage nye forholdsregler.

  • Flere lande i regionen frygter, at coronaudbruddet i Iran vil sprede sig. (Foto: © Maps4News/Sean Coogan)
  • Virusudbruddet menes at være centreret i Qom, der ligger under 150 kilometer fra hovedstaden, Teheran. (Foto: © Maps4News/Sean Coogan)
1 / 2

Tyrkiet, Pakistan, Armenien og Afghanistan har lukket grænseovergangene til Iran, mens flere lande har indført restriktioner i forhold til flyforbindelser. Blandt andet nabolandet Irak har forbudt alle rejser til Iran.

Det samme har Kuwait. Landets nyhedsbureau, Kuna, berettede i går, at landet har konstateret otte nye smittetilfælde - alle hos personer, der er ankommet fra Iran.

Ifølge New York Times er smittetilfælde i blandt andet Irak, Afghanistan, Libanon såvel som et enkelt i Canada sporet tilbage til Iran.

Den fremtrædende britiske journalist Jon Snow er gået i selvvalgt karantæne, efter at han er vendt tilbage fra Iran.

Fællesbøn fortsætter

Coronaudbruddet i Iran er primært centreret omkring byen Qom. Men i byen, der er Irans religiøse centrum, har de religiøse ledere valgt at trodse myndighedernes anbefalinger og er fortsat med blandt andet at afholde fællesbøn, påpeger New York Times-journalisten Farnaz Fassihi.

Derudover er der ikke indført karantæne i byen.

Sundhedsminister Saeed Namaki kaldte det i går "en gammeldags metode" at sætte byer i karantæne.

- Vi er stadig ikke enige i at sætte byer i karantæne, da vi mener, at folk er kultiverede nok til at holde sig fra at rejse fra smittede byer til andre steder, siger han ifølge det semistatslige nyhedsbureau Isna.

Qom, som har omkring en million indbyggere, modtager ifølge Washington Post omkring 22 millioner besøgende om året.