Trumps økonomiske rådgiver på direkte tv: 'Han overvejer at købe Grønland'

Rygterne om den amerikanske interesse i Grønland har cirkuleret siden torsdag.

USA's præsident, Donald Trump, har endnu ikke selv kommenteret på ønsket om at købe Grønland. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Det Hvide Hus' økonomiske rådgiver bekræfter nu, at USA's præsident, Donald Trump, overvejer at købe Grønland.

Det Larry Kudlow i et interview til tv-stationen Fox News.

- Præsidenten, der ved en ting eller to om at købe ejendomme, overvejer det (at købe Grønland, red.)

- Det er en interessant historie, der udvikler sig. Vi ser på det, vi ved ikke... den tidligere præsident Harry Truman ville også købe Grønland... Danmark ejer Grønland og Danmark er en allieret. Grønland er et strategisk sted og de har en masse værdifulde mineraler, siger Larry Kudlow.

Du kan se interviewet med ham her:

Larry Kudlow har siden marts 2018 fungeret som præsidentens økonomiske rådigver. Indtil da var 71-årige Kudlow vært på flere tv-programmer på kanalen CNBC.

Spekulationer siden torsdag

Udmeldingen fra rådgiveren kommer efter en uge, hvor amerikanske medier pludselig satte gang i spekulationerne om præsidentens mulige interesse i at købe Grønland.

Ifølge de amerikanske aviser Wall Street Journal og Washington Post, der citerede unavngivne kilder tæt på præsidenten, har Donald Trump angiveligt sat jurister og rådgivere i færd med at undersøge, om USA kan købe Grønland.

Grønland er en del af det nordamerikanske kontinent og huser, Thule Air Base. Den blev bygget tilbage i 1951 og er en af amerikanernes vigtigste militærbaser.

Med Thule-radaren er amerikanerne i stand til at fange informationer om missilaffyringer og sikre USA's selvforsvar, og den militærstrategiske betydning af øen spiller unægteligt også en rolle i præsidentens forespørgsel, vurderer USA-korrespondenten.

Grønland afviser: Vi er ikke til salg

- Grønland er ikke til salg. Men vi er åbne for forhandlinger med henblik på samarbejde mellem ligeværdige lande.

Sådan lød det i en kortfattet meddelelse fra Grønlands Selvstyre i fredags.

Ifølge professor i international politik Ole Wæver fra Københavns Universitet er det værd at huske, at en stopklods for et amerikansk køb af Grønland er, at den store ø før eller siden bliver selvstændig.

- Og så har USA altså købt en vare, hvor holdbarhedsdatoen løb ud. Eller også mister Grønland deres ret til selvstændighed, hvad der er helt utænkeligt, har han tidligere sagt til DR Nyheder.

Det ligger nemlig i det dansk-grønlandske forhold, at Grønland kan blive selvstændigt den dag, de vil og vurderer, at de kan rent økonomisk.

Præsident Trump besøger Danmark d. 2. og 3. september.