Juleknas: Nu skal du spise risengrød med larver

Næsten en tredjedel af danskerne er villige til at spise insekter, viser forskning. Så hvordan laver du pebernødder med insektmel?

En række fødevareproducenter tror på, at danskerne snart er klar til insekter i julemaden. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Pebernødder med græshopper? Det er en del af fremtidens julemenu. Det samme er løgtærte med ristede melorme. Og risengrød med finhakkede voksmøllarver.

I hvert fald hvis du spørger de danske virksomheder ENORM, Syngja og Dare to Eat. De eksperimenter lige nu med forskellige juleretter, der er fyldt med nærende insekter. Det siger de til DR Viden.

Og de mener alle tre, at danskerne snart er parate til at sætte insekter på julemenuen.

- Vi kan mærke folkestemningen ændre sig måned for måned. Specielt hvis man indarbejder insekterne i retter, vi allerede er fortrolige med, siger Jakob Rukov, Ph.d.i biologi og medstifter af virksomheden Syngja.

- Vi har et par gange serveret risengrød, hvor vi har brugt finhakkede voksmøllarver og svitset dem, inden de andre ingredienser kom i, fortsætter han.

Næsten en tredjedel af danskerne er generelt villige til at sætte tænderne i insekter. Det viser en undersøgelse lavet af forskere fra MAPP Centret ved Aarhus Universitet.

Forsker: Man kunne godt supplere traditionerne

Ligesom kød er insekter rigt på proteiner. Derudover indeholder de fibre, omega 3 og 6 fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Og forskning tyder på, at insekter kan styrke immunforsvaret.

- Der er mange forskellige insekter, vi kan spise. Helt grundlæggende kan vi sige, at de kommer fra dyreriget og ernæringsmæssigt minder meget om kød, siger Nanna Roos, lektor på institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Hun ser gerne, at man laver en melormsalat til julefrokosten, eller at man laver en form for småkage med fårekyllingemel i. Hun mener dog ikke, at det skal erstatte flæskestegen og de brunede kartofler.

- Julemaden er omgærdet af traditioner, som mange af os holder af. Dem synes jeg, vi skal holde fast i. Men der er også plads til at supplere traditionerne, siger Nanna Roos og fortsætter:

- Jeg synes, man skal lave en ny type julekage med sit eget navn og smag. Som en del af vores forskning har vi i Kenya arbejdet med at lave en mørk kiks med fårekyllingemel. Den minder lidt om en småkage. Man godt lade sig inspirere af den, siger hun.

Du kan allerede købe forskellige insekt-snacks i flere danske supermarkeder. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Godt for klimaet

Udover at være fyldt med næringsstoffer er insekter også godt for klimaet.

Forskere fra Københavns Universitet har lavet et studie i Thailand, hvor de har sammenlignet en produktion af fårekyllinger med en produktion af kyllinger til det samme marked.

- Vi kan se, at hvis vi bare optimerer produktionen af fårekyllinger en lille smule, så kan vi komme ned på halvdelen af den klimabelastning, som kommer fra produktionen af kyllinger, siger Nanna Roos.

- Hvis vi erstatter noget af vores kød med insekter, kan vi arbejde os hen imod en animalsk fødevareforsyning, som er mindre miljøbelastende, fortsætter Nanna Roos.

Lav dine enge pebernødder med insektmel (ca. 200-250 stk)

  • 250 g smør

  • 250 g sukker

  • 400 g hvedemel

  • 100 g buffalo-ormemel eller fårekyllingemel (kan købes i flere netbutikker)

  • 1 tsk. stødt ingefær

  • 1 tsk. stødt kanel

  • 1 stk. hvid peber

  • 2 tsk. kardemomme

  • 1 tsk. bagepulver

  • Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

  • Pisk smør og sukker sammen til en cremet masse. Tilsæt derefter fløde og pisk ved lav hastighed.

  • Bland resten af ingredienserne i dejen og pisk, til dejen er fast.

  • Ælt dejen med hænderne og lav dem til til pølser, der skæres i små stykker på ca. 1 cm.

  • Bag pebernødderne i 7-10 min. indtil, de er gyldne

  • Lad pebernødderne køle af og opbevar dem i en lukket beholder som f.eks. en kagedåse. Kilde: Dare to Eat