Helmig i hørebøfferne: Derfor kan du ikke koncentrere dig, når du hører musik

Vores korttidshukommelse kan ikke klare for mange opgaver på én gang, og lyd i ørerne kan være med til at overbelaste den.

Det er fristende at sætte musik på, når du cykler på arbejde eller knokler med en matematikaflevering.

Problemet er bare, at musikken kan stjæle din opmærksomhed og koncentration. Hvad gør du så?

Ja, det er i sandhed et i-landsproblem. For du kan jo bare skrue ned eller slukke helt for lyden.

- Det firkantede budskab er, at hvis musik, radio eller podcast kræver din opmærksomhed, så er det en distraktion for dig, siger Klaus B. Bærentsen, der er lektor i kognitionspsykologi, Aarhus Universitet.

I nogle tilfælde kan du dog godt koncentrere dig med lyd i ørerne, men det kommer meget an på musikken og opgaven, du er i gang med.

Ukendt musik tager din opmærksomhed

Hvis du tænker nu, at du sagtens kan koncentrere dig om dit kontorarbejde, selvom der blæser DJ Aligator ud af høretelefonerne, så er det fordi du kender musikken - og så er det baggrundsmusik for din hjerne.

Men hvis du hører podcast eller radio, hvor du ikke kender indholdet og må processere det, så kan det påvirke din korttidshukommelse - og det snupper din opmærksomhed.

- Arbejdshukommelsen sættes særligt på prøve ved podcast eller taleradio, hvis hjernen skal processere på, hvad der kommer ind via lyden. Men musik kan godt være baggrundsmusik, hvor den ikke kræver opmærksomhed, så det forstyrrer ikke, siger Jens Damsgaard Mikkelsen, der er professor på Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet.

Klaus B. Bærentsen forklarer, at det også kommer an på musikken, og hvilket arbejde du skal lave.

Hvis du læser en bog, og baggrundsmusikken er lav, så er det ikke mere forstyrrende end fugle, der pipper udenfor.

Han forklarer, at musikkens opbygning kan være væsentlig for koncentrationen, når musikken spilles højere end baggrundsmusik.

Du skal gerne kende musikken, så du kender opbygningen, og dermed ved, hvornår der kommer store skift i musikken, så det ikke forstyrrer.

- Hvis du skal læse til eksamen, der ofte kræver systematisk læsning, er det vigtigt, at musikken er harmonisk. Hvis du ikke kender nummeret godt, og der sker for meget forskelligt i musikstykket, vil det forstyrre dig, siger han.

Er der sang i nummeret kan det også forstyrre, hvis du forholder dig til, hvad der bliver sunget.

- Hvis du hører musik med tekst, og du fanger meningsindholdet, så forstyrrer det, hvis teksten vækker en eller anden følelse hos dig, siger han.

Det er ligesom, hvis du overhører dit navn i en anden samtale til en fest, mens du selv står og har en samtale. Så spidses ørerne også straks, og du prøver at høre, hvad der bliver sagt om dig.

Sluk for bilradioen og se bedre

Du kender måske typen, der lige slukker for musikken i bilen, når han skal koncentrere sig om at bakke på en parkeringsplads.

Du tænker nok, at musik, podcast eller radio jo ikke påvirker synet, men det kan påvirke koncentrationen, fordi du overbelaster korttidshukommelsen.

Der kan også være så meget brug for din koncentration, at du slukker for musikken, selvom du kender nummeret ind og ud - og dermed ikke burde blive forstyrret, da du kender teksten og opbygningen.

- Når du slukker for radioen i bilen for at kigge på et vejskilt, kan det være, at du slukker for musik, du kender, fordi du skal bruge hele din opmærksomhed, siger Klaus B. Bærentsen.

Især podcast eller taleradio kan tage din koncentration, og den er ekstra vigtig i trafikken.

- Tale tager i høj grad koncentrationen. Fra trafikforskning ved vi, at telefonbrug er ligeså skadeligt som, hvis du har drukket spiritus. Selv hvis telefonen ikke er håndholdt, så kræver det opmærksomhed, hvis du skal forholde dig til indholdet i samtalen, siger Klaus B. Bærentsen.

Det samme gælder, når din radio kommer med nyheder eller podcasten er en spændende historie, du gerne vil følge med i.

- Når du hører taleradio, så kræver det opmærksomhed, for du skal beskæftige dig med det, for at få indholdet med. Selvfølgelig, hvis det er en tale du har hørt 100 gange før, som det kan være med et musikstykke, så behøver det ikke forstyrre din koncentration - men så hører man jo heller ordentligt ikke efter, når man har hørt talen mange gange før, siger Klaus B. Bærentsen.

Klaus B. Bærentsen fraråder endda, at du fyrer for meget op for radioen, når du kører bil.

- Førhen mente forskerne, at man kunne klare fem-syv uafhængige informationsenheder i opmærksomheden på én gang før korttidshukommelsen blev belastet. Men tre ting på én gang er nok mere realistisk. Er én af informationsenhederne noget du er afhængig af, som når du kører bil, kan du ikke klare for meget. Når opgaven er noget, der kan påvirke din førlighed eller dit liv, så skal du ikke have andet i hovedet, mener han.

Hammer søm og hør musik

Er det en rutinemæssig opgave, du har gang i, kan musik være positivt, fordi det kan tage opmærksomheden fra kroppens opgave.

- Mange håndværkere hører musik, mens de saver, hamrer søm i eller måler ud - her behøver podcast eller musik ikke være en forhindring. De kropslige rutiner vil faktisk normalt blive håndteret bedst, når vi ikke vender vores opmærksomhed mod det, siger Klaus B. Bærentsen.

Det er ligesom, hvis du står på løjpen, og pludseligt tænker over, hvordan man står på ski, hvilket ben, der skal først - og hvordan du egentlig holder på stavene. Så kan man nærmest ikke finde ud af at stå på ski længere.

- Det vil være fatalt, hvis en professionel skiløber begynder at dirigere sin krop ud fra en akademisk tankegang - man skal have det på rutinen. Det skal indøves i kroppen, så man kan det automatisk. Det er ligesom med nogle af håndværkeres opgaver, hvor kroppen gør det bedre uden bevidsthedens indblanding. Her kan musik eller radio være en god ting, siger Klaus B. Bærentsen.