BILLEDER Danmarks største genbank for frugt fremviser æbler på catwalk

Genbanken Pometet er forbeholdt forskere - nu bliver dørene åbnet i én dag. Søndag kan man opleve danske æbler i Taastrup. Pometmesteren er ikke bleg for at rangordne æblerne, selv om hun ikke vil udpege grimme æbler.

  • Søndag er der åbent hus i Pometet på Agrovej i Taastrup uden for København. Pometet er Danmarks største genbank for frugt og bær. Gæsterne kommer til at møde en masse danske æblesorter, der ligger klar på catwalken. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Denne sort - rød aroma - er en af de meste almindelige i Danmark og bliver solgt i alle dagligvarebutikker. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Æblesorten Bramley kender reporteren fra DR Viden fra sin barndomshave. Skræl et kæmpeæble, kog det op - og du har æblemos nok til en kage på fem minutter. Husk sukker ... (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Pometmester Lisbet Dahl Larsen har sammen med sine kolleger plukket æblerne, og hun har her inddelt æblerne i kategorier som søde, sure, smukke ... (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Her er de store æblesorter, hvor Bramley-æblet fra før også godt kunne have været med. Til højre ser du æblesorten Punds æble, der har navn efter, at æblet sagtens kan veje et pund - det vil sige 500 gram. (Foto: © Foto: Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Her er de små æblesorter, hvor mange bruger Pigeon-æblet til højre ved juletid som pynt eller til spisning ved den lille sult. Æblet ved siden af - Kronprins Frederiks taffelæble - blev også brugt til pynt på bordet før i tiden. Kronprinsen er ikke den nuværende kronprins, men opkaldt efter Frederik den 8. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Her er de specielle æblesorter, der ser sjove ud med buler og rynker ved blomsten. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Her der den ældste æblesort i Danmark - Annura - der menes at stamme fra før år 77. Æblesorten kommer fra Italien. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Her er de sødeste æblesorter, blandt andre Ærø æble. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Her er den 'specielle' æblesort igen - Rød høstkalvil med buler ved blomsten. Det kunne også høre hjemme under de smukke æbler. Og sådan er det for mange af sorterne: De kan både være smukke og sure, specielle og store osv. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Her er de sure æblesorter, hvor Bramley-æblet atter er med. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Her er de smukkeste æblesorter, ifølge Lisbet Dahl Larsen. Det er Oudrupgårds høstæble og Guld æble. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Pometmesteren vil ikke udnævne grimme æbler, selv om der findes sorter med så meget rust uden på, at de er svære at sælge i butikker, trods det at de smager godt. Derimod vil hun gerne udpege æbler, der smager skrækkeligt, fx Tremletts Bitter, der er gode til cider. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Lisbet Dahl Larsen smager som pometmester i Danmarks største genbank for frugt og bær på mange æbler i sæsonen, og hendes favoritæble skifter cirka hver anden uge ... (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
1 / 14

På Agrovej i Taastrup uden for København ligger Pometet. Det er Danmarks største genbank for bær og frugt og hører under Københavns Universitet og Nordisk Genbank. På stedet producerer man frugt og planter til forskning og undervisning.

Den otte hektar store plantage indeholder cirka 750 æblesorter, hvoraf op imod 300 er danske æblesorter, og der står to æbletræer af hver sort.

Mange af æblerne er modne lige nu, og søndag er der åbent hus, hvor man kan smage både æbler, æblevin, æblemost og gå på opdagelse blandt de mange forskellige sorter – og måske finde et nyt favoritæble.

Æbler, kvæder, pærer og surkirsebær

Pometet indeholder samlet cirka 2000 forskellige accesioner – med mange forskellige sorter for hver art. Udover æblerne herunder 24 særlige cideræbler til æblemost og vin er der 132 forskellige sorter stikkelsbær og 60 forskellige sorter ribs, der er brombær, hindbær, jordbær, vindruer, blommer, pærer, kvæder og mispler, surkirsebær, sødkirsebær, valnødder og hasselnødder og hyld.

Pometet blev etableret på marken i 1956 med et stort antal sorter, som professor Anton Pedersen havde indsamlet i 1940’erne og 1950’erne.

Man registrer løbende nye sorter, som fx borgere har sendt til Pometet. Sorterne bliver dyrket i en såkaldt prøvesamling, hvor man både smager på æblerne og holder øje med, hvordan træet vokser, om det er sundt osv. Man undersøger selvfølgelig også, om sorten findes i forvejen – men bare er kendt under et andet navn.

Æbletræet skal være i live

- Når man skal bevare en æblesort, skal træet være i live og kunne vokse i en plantage. Man kan ikke - som med blomster - tage frøet fra det og putte det på køl, fordi frøet er en blanding af moderplanten og en bestøversort et andet sted fra. Så hvis du sår den, får du en ny sort frem, forklarer pometmester Lisbet Dahl Larsen.

- Den eneste måde at holde en sort i live er at have den i plantagen. Man laver så en ’vegetativ formering’, hvor man poder træet, så man hele tiden får samme sort igen. Nogle af træerne i Pometets æbleplantage er måske kun 16 år, men så stammer de fra den gamle plantage, siger hun.

Der har været æbler langt tilbage i Danmarks historie, for der er fundet rester af æbler i udgravninger. De første æbler har været skovæbler.

- Man mener, at spiseæblerne er blevet bragt til Danmark med munkene til klostrene. Så hvis munken er rejst fra Frankrig til Danmark, har han taget en podekvist med og podet kvisten op og lavet træer, fortæller Lisbet Dahl Larsen.

Forsker i vin, most og naturlige farvestoffer

Pometet er en levende udstilling. Man skal kunne komme og se træet fra blomstring, til æblet er færdigt. Samtidig har man mange forskningsprojekter kørende.

- Lige nu laver vi fx vin af en stor del af æblerne i et projekt sammen med danske vinproducenter. De er meget interesserede i frugtvin. Målet er at finde danske sorter, som egner sig til brændevin, cider og fx most til restauranter. Det vil også være godt bæredygtighedsmæssigt at have noget danskdyrket frugt at producere ud fra, med en kulturhistorisk baggrund, i stedet for at importere sorter fra andre lande, siger hun.

- Tidligere har vi haft et stort projekt med most-produktion af æblerne - Ydun-projektet - sammen med fødevareforskere fra Food of Life ved Københavns Universitet, som vi ofte samarbejder med. Der smagte vi på mosten og analyserede den kemisk for indholdsstoffer, siger hun.

Man forsker også i farvestoffer i bær for at se, hvilke danske bær, der kan bruges til naturlige farvestoffer i vores mad.

- Man kan også tænke sig, at vi kigger på indholdsstoffer til medicin. Man ved ikke lige, hvad man kan bruge om 10 år. Derfor er det godt at have en stor ressource som Pometet at arbejde med, siger Lisbet Dahl Larsen.

Søndag kan man komme uanmeldt ellers ikke

Søndag den 27. september er der som nævnt åbent hus på Pometet, hvor alle er velkommen. Ellers er Pometet forbeholdt forskere og grupper, der har reserveret tid. Man kan ikke bare komme forbi.

Lisbet Dahl Larsen giver ofte rundvisning for studerende på institutter under Københavns Universitet og andre universiteter.

Ligesom hun viser bær og frugter frem for elever fra kokkeskoler, parkingeniører, aftenskolehold og gymnasieelever, der lærer om vinproduktion, gæring og fermenteringsprocesser og elever fra gartnerskoler, der lærer om podning.

App hjælper med æblerne

Pometet har også lige været med til at udvikle en særlig app til smartphone - Æble-app - hvor man kan læse om æblesorter og få hjælp til at bestemme sorten på æbletræet i ens egen have – eller få hjælp til at beslutte sig for, hvilket æbletræ man vil plante i haven.

Derudover har man lavet en æblenøgle, hvor man via hjemmesiden kan få hjælp til sorts-bestemmelse.

I øvrigt kan man bestille en podekvist hos Pometet, så man om vinteren får tilsendt kvisten og selv poder den på et træ eller lader en planteskole pode den op.

Der er tre ansatte på fuld tid på Pometet. Derudover har sæsonansatte og studerende deres gang blandt de mange æbletræer, frugter og bær.

I sæsonen bliver der smagt på mange æbler, og Lisbet Dahl Larsens eget favoritæble skifter cirka hver anden uge i sæsonen …