På Agrovej i Taastrup uden for København ligger Pometet. Det er Danmarks største genbank for bær og frugt og hører under Københavns Universitet og Nordisk Genbank. På stedet producerer man frugt og planter til forskning og undervisning.
Den otte hektar store plantage indeholder cirka 750 æblesorter, hvoraf op imod 300 er danske æblesorter, og der står to æbletræer af hver sort.
Mange af æblerne er modne lige nu, og søndag er der åbent hus, hvor man kan smage både æbler, æblevin, æblemost og gå på opdagelse blandt de mange forskellige sorter – og måske finde et nyt favoritæble.
Æbler, kvæder, pærer og surkirsebær
Pometet indeholder samlet cirka 2000 forskellige accesioner – med mange forskellige sorter for hver art. Udover æblerne herunder 24 særlige cideræbler til æblemost og vin er der 132 forskellige sorter stikkelsbær og 60 forskellige sorter ribs, der er brombær, hindbær, jordbær, vindruer, blommer, pærer, kvæder og mispler, surkirsebær, sødkirsebær, valnødder og hasselnødder og hyld.
Pometet blev etableret på marken i 1956 med et stort antal sorter, som professor Anton Pedersen havde indsamlet i 1940’erne og 1950’erne.
Man registrer løbende nye sorter, som fx borgere har sendt til Pometet. Sorterne bliver dyrket i en såkaldt prøvesamling, hvor man både smager på æblerne og holder øje med, hvordan træet vokser, om det er sundt osv. Man undersøger selvfølgelig også, om sorten findes i forvejen – men bare er kendt under et andet navn.
Æbletræet skal være i live
- Når man skal bevare en æblesort, skal træet være i live og kunne vokse i en plantage. Man kan ikke - som med blomster - tage frøet fra det og putte det på køl, fordi frøet er en blanding af moderplanten og en bestøversort et andet sted fra. Så hvis du sår den, får du en ny sort frem, forklarer pometmester Lisbet Dahl Larsen.
- Den eneste måde at holde en sort i live er at have den i plantagen. Man laver så en ’vegetativ formering’, hvor man poder træet, så man hele tiden får samme sort igen. Nogle af træerne i Pometets æbleplantage er måske kun 16 år, men så stammer de fra den gamle plantage, siger hun.
Der har været æbler langt tilbage i Danmarks historie, for der er fundet rester af æbler i udgravninger. De første æbler har været skovæbler.
- Man mener, at spiseæblerne er blevet bragt til Danmark med munkene til klostrene. Så hvis munken er rejst fra Frankrig til Danmark, har han taget en podekvist med og podet kvisten op og lavet træer, fortæller Lisbet Dahl Larsen.
Forsker i vin, most og naturlige farvestoffer
Pometet er en levende udstilling. Man skal kunne komme og se træet fra blomstring, til æblet er færdigt. Samtidig har man mange forskningsprojekter kørende.
- Lige nu laver vi fx vin af en stor del af æblerne i et projekt sammen med danske vinproducenter. De er meget interesserede i frugtvin. Målet er at finde danske sorter, som egner sig til brændevin, cider og fx most til restauranter. Det vil også være godt bæredygtighedsmæssigt at have noget danskdyrket frugt at producere ud fra, med en kulturhistorisk baggrund, i stedet for at importere sorter fra andre lande, siger hun.
- Tidligere har vi haft et stort projekt med most-produktion af æblerne - Ydun-projektet - sammen med fødevareforskere fra Food of Life ved Københavns Universitet, som vi ofte samarbejder med. Der smagte vi på mosten og analyserede den kemisk for indholdsstoffer, siger hun.
Man forsker også i farvestoffer i bær for at se, hvilke danske bær, der kan bruges til naturlige farvestoffer i vores mad.
- Man kan også tænke sig, at vi kigger på indholdsstoffer til medicin. Man ved ikke lige, hvad man kan bruge om 10 år. Derfor er det godt at have en stor ressource som Pometet at arbejde med, siger Lisbet Dahl Larsen.
Søndag kan man komme uanmeldt ellers ikke
Søndag den 27. september er der som nævnt åbent hus på Pometet, hvor alle er velkommen. Ellers er Pometet forbeholdt forskere og grupper, der har reserveret tid. Man kan ikke bare komme forbi.
Lisbet Dahl Larsen giver ofte rundvisning for studerende på institutter under Københavns Universitet og andre universiteter.
Ligesom hun viser bær og frugter frem for elever fra kokkeskoler, parkingeniører, aftenskolehold og gymnasieelever, der lærer om vinproduktion, gæring og fermenteringsprocesser og elever fra gartnerskoler, der lærer om podning.
App hjælper med æblerne
Pometet har også lige været med til at udvikle en særlig app til smartphone - Æble-app - hvor man kan læse om æblesorter og få hjælp til at bestemme sorten på æbletræet i ens egen have – eller få hjælp til at beslutte sig for, hvilket æbletræ man vil plante i haven.
Derudover har man lavet en æblenøgle, hvor man via hjemmesiden kan få hjælp til sorts-bestemmelse.
I øvrigt kan man bestille en podekvist hos Pometet, så man om vinteren får tilsendt kvisten og selv poder den på et træ eller lader en planteskole pode den op.
Der er tre ansatte på fuld tid på Pometet. Derudover har sæsonansatte og studerende deres gang blandt de mange æbletræer, frugter og bær.
I sæsonen bliver der smagt på mange æbler, og Lisbet Dahl Larsens eget favoritæble skifter cirka hver anden uge i sæsonen …