Prøv at komme med et bud på, hvad der er den bedst sælgende elektriske bil i Kina.
En Tesla, siger du? Nej, det er det ikke.
Nissan Leaf? Desværre.
Og det er heller ikke hverken Renault Zoe, VW e-Up eller nogle af de andre af de mest populære elbiler, som du kan købe i Danmark og Europa.
Det er derimod en Zhidou D2 EV.
Hvor Tesla er en stor og veldesignet luksusbil, så kører Zhidou’en rundt i den anden ende af skalaen. Den ligner mest af alt en legetøjsbil og en stor udgave af den emoji for biler, som du kan finde i tastaturet på din mobiltelefon.
Men prisen er skarp. Den koster helt ned til cirka 50.000 kroner.
Listen over de bedst sælgende elbiler i juni i Kina er da også andre billige mærker, der har navne, som næppe vil hænge fast i danske eller europæiske ører – for eksempel BYD Song PHEV, Chery eQ, JAC iEV6S og lignende. Vi skal ned på 8. pladsen, før vi møder Tesla Model S.
Verdens største marked for elbiler
Kina er verdens største marked for elbiler. I 2016 kørte der 352.000 elbiler ud på kinesiske veje. Til sammenligning blev der registreret 159.000 af de elektriske køretøjer i USA.
Og der er især tre grunde til, at batteribilerne sælger godt i Kina, som blandt andre analytikere som Anders Hove fra Paulson Institute har peget på.
Kineserne køber halvdelen af verdens elbiler
For det første er der politisk vilje til det. I 2014 lancerede præsident Xi Jinping en strategi om, at Kina skulle satse på elbiler, fordi det var et område med potentiale, som udenlandske bilmærker ignorerede. Målet blev, at kineserne skulle være førende på det globale marked i 2025, hvor en femtedel af alle biler i Kina skal være hybrid- eller elbiler.
Allerede sidste år stod Kina for 46 procent af det samlede globale salg af elbiler. Og langt de fleste af bilerne, som kineserne køber, er også kinesiske mærker, som for eksempel Zhidou D2 EV.
Kina løber tør for olie
Den anden grund er, at Kina vil begrænse sin afhængighed af olie. De store oliefelter i for eksempel Daqing er efter flere årtier ved at løbe tør for olie, og Kina er i dag verdens største importør af råolie. Hele 65 procent bliver importeret.
Den tredje grund er forurening. Forskellige analyser har vist, at det i en by som Beijing kan være op mod 31 procent af luftforureningen, der skyldes biler.
Men der er voldsomme problemer med Kinas satsning på elbiler.
Store tilskud til bilkøbere
Alene er der de praktiske problemer med opladere. Der er for få til det eksplosivt voksende marked.
Derfor er der også mange af bilisterne, der går uden om elbiler og køber hybridbiler, der også får tilskud – og så bagefter glemmer alt om det elektriske og bruger benzinmotorerne.
De senere års massive vækst i salget af hybrid- og elbiler skyldes, at regeringen har givet tilskud på til 30.000 for hybridbiler og 55.000 kroner på elbiler.
170 kinesiske bilmærker
I alt er der næsten 170 bilmærker i Kina, og mange af dem er mere eller mindre ejet af lokalregeringerne ude i provinserne.
Derfor har der også været mange lokalregeringer, som har givet yderligere støtte til bilkøberne, så op mod 60 procent af købsprisen har været finansieret.
Bilproducenterne har også haft travlt med at producere elbiler, der kunne malke centralregeringens kasser for tilskud og lavet biler af ringe kvalitet, der har dårlige salgstal.
Det vil sige, de solgte dårligt indtil årets sidste kvartal, hvor lokalregeringerne købte stort ind af elbilerne, så man opfyldt Beijings mål. Mange af bilerne står i dag ubrugte på parkeringspladser.
Snyd for milliarder
Samtidig har bilproducenterne også snydt med støtte, og i alt er 90 virksomheder blevet efterforsket for bedrageri. Indtil videre er fem af dem dømt for snyd for en milliard kroner. En af virksomhederne producerede ikke engang elbiler.
Derfor har Beijing i år sænket tilskuddene til hybrid- og elbiler. Og det kan ses på salget.
Det hollandske DDT Services anslår, at salget i første halvdel af 2017 er faldet med 20 procent sammenlignet med samme periode sidste år.
Resultatet af de vildtvoksende tilskud er, at et utal af firmaer er skudt op for at få fat i de økonomiske tilskud. Uden at det bidrager til research og langsigtet planlægning, der kan hjælpe Kinas grønne mål om at blive førende i 2025. Det mener nogle analytikere.
Andre analytikere er mere optimistiske. Centralregeringen er ved at lære lektien, og man har justeret tilskudsprogrammet. Regeringen vil også installere 100.000 flere ladestationer, skrev det statslige nyhedsbureau Xinhua i februar. Problemerne er blot et bump på vejen.
Globale bilmærker satser på kinesiske elbiler
Beijings initiativer har under alle omstændigheder vækket for eksempel de globale bilproducenter.
Ford er i forhandlinger med Anhui Zotye Automobile om at producere elbiler til det kinesiske marked.
For få dage siden annoncerede Renault-Nissan – producenten bag den populære Nissan Leaf - at man vil samarbejde med Dongfeng Motor om en ny kinesisk elbiler. Og det skal være en billig en af slagsen, der er mere i konkurrence med en Zhidou end Tesla.