Morfar forklarer: Ikke alle hackere er nogle “fuckhoveder”

Databedrageri er et stigende problem i Danmark, men ikke alle hackere er skurke. Læs om de forskellige hacker-typer her.

I 2011 blev der ifølge Danmarks statistik anmeldt 647 tilfælde af databedrageri, mens tallet i 2016 var 22.339. Det er en stigning på mere end 3.000 procent på blot fem år.

Flere og flere danskere bliver altså ofre for hackere, der forsøger at tjene penge på cyberkriminalitet, og det har givet begrebet hacking en negativ betydning. Men hacking er mere end ulovlig indtrængen, snyd og bedrag.

Hacking startede faktisk som noget positivt.

Se “morfar” fortælle om de forskellige hacker-typer i videoen i toppen.

Leg med modeltog

Udsagnsordet ‘at hacke’ opstod i 1950’erne på det tekniske universitet MIT i USA. Mere specifikt i modeljernbaneklubben på universitetet. Her blev ordet brugt om de medlemmer, der gik og nussede om og modificerede de elektroniske kredsløb på modelbanen.

I takt med at computerne fik sit indtog på amerikanske universiteter, begyndte computer-entusiaster at bruge ordet om at modificere software og hardware til at løse andre opgaver, end det oprindelig var tiltænkt.

Og den positive betydning af ordet holder hacker-miljøet fast i - den dag i dag. De skelner nemlig mellem “hacking” og ‘cracking’, hvor ‘cracking’ har den negative betydning, som de fleste af os forbinder med ordet ‘hacking’.

Black hats - “Den kriminelle”

For at beskrive forskellige typer af hackere bruger man i dag en hatte-metafor. Hackere med en sort hat på - black hats - er dem, du hører mest om i medierne.

Black hats finder sikkerhedsbrister hos virksomheder, myndigheder eller hos dig og mig, og så udnytter de dem til at tjene penge ved at afpresse eller stjæle.

De er med andre ord dem, vi umiddelbart forbinder med ordet ‘hacker’.

Men selv inden for black hats er der nuancer. Hackergruppen ‘Anonymous’ er såkaldte “hacktivister” - det vil sige hackere, der ikke hacker for personlig vinding, men for at ændre samfundet og straffe andre it-kriminelle.

White hats - “Den professionelle”

Hackere, der har påført sig en hvid hat, bruger typisk de samme metoder, som dem black hats bruger.

Forskellen er, at de får penge for at fortælle større virksomheder, hvor deres sikkerhedsbrist er, så virksomheden kan nå at lappe det, inden de bliver hacket.

White hats er med andre ord i et kapløb med black hats om at finde sikkerhedshullerne først.

Grey hats - “Den barmhjertige samaritaner”

De grå hatte arbejder typisk ikke med it-sikkerhed til daglig, men interesserer sig meget for emnet. Når en grå hat opdager et hul i sikkerheden hos et firma eller myndighed, kontakter han dem og fortæller dem om det. Kvit og frit.

Han er med andre ord it-verdenens svar på den barmhjertige samaritaner.

For at kunne dokumentere et sikkerhedshul kræver det nogle gange, at den grå hat kan dokumentere, hvordan han er trængt ind i systemet - og det kan være ulovligt. Hatten er altså grå, fordi han typisk gør noget ulovligt i en god sags tjeneste.

Script kiddies - “Den uvorne teenager”

På dunkle teenageværelser rundt omkring på planeten sidder der drenge og piger, som synes, at hacking er forbudt og spændende. De har dog ikke rigtig forstand på it-sikkerhed, så de køber et lille stykke software, som gør det meste af arbejdet for dem.

‘Script kiddies’, som de nedladende bliver kaldt, er ikke velansete af de rigtige hackere, men fordi der er masser af billig og tilgængelig hacker-software på nettet, findes de i millionvis.

De hacker for det meste for at opnå social status hos deres kammerater.

Red hats - “Selvtægtsmanden”

Hvis en ‘white hat’ støder på en ‘black hat’, som er trængt ulovligt ind i en virksomheds system, vil han naturligvis anmelde det til politiet.

Men ikke hvis han er en ‘red hat’. Red hats tager nemlig sagen i egne hænder og som en anden tegneserie-helt, sætter de sig for at gøre livet surt for gerningsmanden.

Red hats angriber typisk gerningsmandens computer for at ødelægge den.

Green hats - “Nybegynderen”

‘Green hats’ er ligesom ‘script kiddies’’ nybegyndere til at hacke. De er med andre ord ‘hacker-noobs’.

Til forskel fra ‘script kiddies’ er de interesseret i at lære at hacke rigtigt, så de bruger ikke software, der gør arbejdet for dem.

Green hats er kendt for at stille mange spørgsmål på hackerfora - så mange, at de erfarne hackere bliver lidt trætte af dem.