Droner er bedre til at tælle end mennesker

Forskere i Australien har afprøvet forskellige metoder til at tælle dyr i naturen – og dronerne vinder.

Forskere har brugt lokkeænder til at teste, hvor godt droner kan bruges til at tælle dyr i naturen. (Foto: © Bobby Yip, Scanpix)

Forestil dig at stå og tælle ænder i naturen. 1, 2, 3... 44, 45, 46. Og så fløj to af dem. Eller var det tre?

Ja, det er meget svært at tælle korrekt. Derfor har forskere i de seneste år benyttet sig af droner og computeralgoritmer. Og det er en god idé. For droner er bedre til at tælle end mennesker.

Sådan lyder konklusionen i hvert fald i en ny undersøgelse fra blandt andet University of Adelaide i Australien.

Seniorrådgiver på afdelingen for bioscience på Aarhus Universitet, Ib Krag Petersen, er enig i konklusionen

- Jeg har været med til at observere dyr i naturen i rigtig mange år. Og jeg må indrømme, at vi får meget bedre resultater, når vi bruger billeder fra fly eller droner, siger han.

En overgangsfase

I undersøgelsen fra Australien placerede forskerne et par tusinde lokkeænder på en strand i Adelaide. Det er kunstige ænder, som jægerne bruger til at lokke deres bytte. Ved at bruge lokkeænder sikrede forskerne, at ænderne blev stående på deres plads.

En gruppe fugle-eksperter begyndte så at tælle dem ved hjælp af kikkerter og teleskoper. Samtidig fløj en drone forbi og tog billeder.

Bagefter gik en gruppe forskere i gang med at tælle lokkeænderne på dronebillederne. Og resultatet var mere nøjagtigt end optællingen foretaget af fugle-eksperterne.

Til sidst fik forskerne en computeralgoritme til at analysere dronebillederne. Resultatet blev ikke helt så nøjagtig som forskernes, men computeren var stadig bedre til at tælle end fugle-eksperterne.

- Det er vigtigt, at vi har studier som dette. Vi kan få mere præcise målinger fra fly eller droner. Og droner er endda billigere at bruge, siger seniorforsker på afdelingen for bioscience på Aarhus Universitet, Geoffrey Groom.

- Hvis flyvningen sker med en stabil, jævn bevægelse, og dronerne ikke laver pludselige dyk, bliver de fleste fugle ikke forstyrret. Droner kan derfor komme tæt på interessante områder, fortsætter han.

Stadig lang vej endnu

I flere år har seniorrådgiver Ib Krag Petersen og hans kollegaer brugt fly til at tælle fugle. Han ser både fly og droner som effektive metoder til at tælle dyr. Men metoderne kan sagtens blive bedre.

- Når vi gennemgår alle de her dronebilleder manuelt, tager det evigheder. Derfor arbejder vi på at få udviklet computeralgoritmer, der kan gøre det for os. Og det er et arbejde, der tager tid, siger han.

Afdelingen for bioscience på Aarhus Universitet arbejder lige nu sammen med institut for ingeniørvidenskab. Instituttet skal hjælpe med at udvikle bedre computeralgoritmer.