Spil computer og find din rigtige rolle på jobbet

Et aarhusiansk computerspil kan hjælpe skoler og arbejdspladser med at sammensætte blandede og bedre arbejdsgrupper.

Spillet Tower Builder analyserer spillernes måde at tænke på. Og det kan bruges til at sammennsætte studiegrupper. (© Aarhus Universitet)

Du har måske selv prøvet det - at være med i en gruppe, der ikke rigtig fungerer. Om det så er i folkeskolen, på universitetet eller på arbejdspladsen.

Nu er der en løsning på vej. Det er et computerspil fra Aarhus, som kan hjælpe med at sammensætte grupper, hvor alle har en bestemt rolle.

Ofte er det et problem, at folk i grupper tænker for ens. Det er ikke godt, hvis du for eksempel sidder på en arbejdsplads og skal løse store opgaver.

- Forskning viser, at mangfoldige grupper er bedre end homogene grupper, når det kommer til at løse store komplekse problemer, siger Rajiv Vaid Basaiawmoit, der er PhD og leder af Sci-Tech Innovation & Entrepreneurship på Aarhus Universitet.

- Og her tænker jeg ikke kun på kulturforskelle, men også måder at arbejde og tænke på. Mennesker er jo meget komplekse, fortsætter han.

Blandede grupper

Sammen med spiludviklere fra projektet kaldet ScienceAtHome har forskere på Aarhus Universitet lavet computerspillet Tower Builder, hvor man, som navnet antyder, skal bygge et tårn. Spillet bliver i øjeblikket testet på en række ingeniørstuderende.

- Formålet er at finde frem til, hvordan den enkelte tænker og arbejder. Tager man for eksempel mange chancer? Går man op i detaljer? Eller arbejder man nemt under tidspres?, siger Rajiv Vaid Basaiawmoit.

Spillet analyserer de studerendes måde at spille på og kategoriserer dem efter deres egenskaber. Forskerne bruger dataene til at dele de studerende op i grupper, så hver gruppe rummer så mange forskellige typer som muligt.

Herefter skal grupperne komme med bud på, hvordan de vil løse større samfundsproblemer som for eksempel overbefolkning, problemer med aldring eller mere trafik i byen.

Samtidig får andre studiegrupper, der er sammensat tilfældigt uden hjælp fra computerspillet, stillet den samme opgave.

- Vi er stadig i gang med vores eksperiment. Men vi kan se, at de grupper, som er sammensat med hjælp fra computerspillet, har en tendens til at klare sig bedre i forhold til at komme med innovative løsninger. Og det er på trods af, at der kommer lidt flere konflikter i grupperne på grund af mangfoldigheden, siger Rajiv Vaid Basaiawmoit.

- Det er en fordel at have for eksempel en person, der tager mange chancer, og en som er lidt mere forsigtig i samme gruppe. Det skaber noget balance, og de kan supplere hinanden, fortsætter han.

Kan bruges på mange måder

Ifølge Rajiv Vaid Basaiawmoit kan hele idéen med at skabe de mangfoldige grupper på baggrund af computerspil bruges i mange sammenhænge.

- Det kan bruges på forskellige studieretninger. Og jeg tænker også, at vi kan udvikle andre spil end Tower Builder, der kan sætte fokus på andre egenskaber og måder at tænke på, siger han.

Forskerne på Aarhus Universitet vil teste spillet på omkring 250 deltagere. De forventer, at have resultater klar til efteråret. Hjælp forskerne ved at prøve spillet, Skill Lab, lige her på linket.