De får koncerter fra hele landet ud til lytterne

Hver eneste aften kan P2’s lyttere høre en koncert i radioen – enten live eller optaget på forhånd. Vi var med, da DR’s hold skulle transmittere en koncert med Novo Quartet, direkte fra Vor Frue Kirke i Nyborg.

  • Lydtekniker Søren Krabbe og P2-vært Klaus Møller-Jørgensen sender direkte fra en plads på sidegangen i Nyborg Kirke. Foto: Jan Dohrmann
  • Halvanden time før den direkte udsendelse skal P2-koncert-vært Klaus Møller-Jørgensen lige nå at lave et kort interview med museumsinspektør Mette Ladegaard Thomsen fra Nyborg Slot. Foto: Jan Dohrmann
1 / 2

Snakken begynder at gå i Nyborgs bymidte, lige efter at DR’s store ’Sound 2’-lastbil er rullet ind på brostenene ved Vor Frue Kirke. For hvad sker der? Hvad bringer DR’s ’rullende musikindspilnings-studie’ til byen?

Forklaringen kan folk få samme aften, hvis de lytter til P2, for onsdagens P2-koncert bliver sendt direkte fra kirken i Nyborg. Her skal Novo Quartet spille strygekvartetter af den relativt ukendte danske komponist Mette Nielsen og mere kendte russiske Dmitrij Sjostakovitj. Det er første gang, Novo Quartet giver en direkte koncert i radioen.

Hvor det først så ud til, at der ville være meget få koncerter at transmittere i sommer på grund af corona-situationen, er der pludselig kommet gang i de klassiske sendinger igen. Koncerten i Nyborg har P2 og Nyborg Slotskoncerter arrangeret i fællesskab som et lille plaster på såret for festivalen, som har måttet skydes til 2021.

Slæber tonsvis af udstyr

- Ja, jeg får slæbt nogle tons udstyr om året, smiler lydtekniker Søren Krabbe, da han kommer med alt sit grej ved 16-tiden. Han er kommet til Nyborg i en bil fra DR Byen, mens ’Sound 2’-bilen i hvert fald i de stille stunder bor hos DR i Aarhus.

Mens Novo Quartet øver midt i kirkerummet, sætter Søren Krabbe en bordplade og to bordben op, og kort tid efter har han trukket ledninger og en mixerpult oppe at køre. Han stiller mikrofoner op, som aftenens P2-koncert-vært kan tale i, og der er også mikrofoner til aftenens gæster, der skal interviewes ved den direkte transmission.

Udover den store sendevogn har DR fem medarbejdere på plads til at få ’P2 Koncerten’ fra Nyborg ud til lytterne. Michael Wejdiksen kører bilen og trækker kabler. Radiofoniinspektør Jacob Langkilde sørger blandt meget andet for at lave et godt lydmix af livemusikken på stedet, for en stabil strømforsyning og for kontakten til master-kontrolrummet i DR Byen, så koncerten rent faktisk også kommer ud til lytterne. Eskild Winding er aftenens producer, og alle tre sidder de ude i sendevognen under koncerten, hvorimod Søren Krabbe og aftenens P2-vært Klaus Møller-Jørgensen har taget plads i sidegangen inde i selve kirken.

30 års erfaring

Søren Krabbe har efterhånden 30 års erfaring som afviklings- og musiktekniker i DR, og de sidste 27 år har han arbejdet på P2. Så det er blevet til tusindvis af koncerter – både fra det hedengangne Radiohuset på Frederiksberg, DR Koncerthuset og som i dag fra Fyn.

- Jeg vil gætte på, at jeg er til et sted mellem 100 og 120 koncerter om året. Man kan sige, at én af mine helt centrale opgaver er, at lyden er ensartet hele vejen igennem transmissionen, forklarer Søren Krabbe.

Akustikken i en kirke er helt anderledes, end når P2 for eksempel sender fra DR Byen eller et museum, og det skal der selvfølgelig tages højde for. Ved lydprøven klokken 17.30 kommer der på det meste, og ude i sendevognen indspiller Jacob Langkilde de enkelte spor. Han har nu fået bekræftelse fra DR Byen om, at der er hul igennem fra Nyborg.

- I dag sender vi hovedparten af koncerterne via nettet. Men er det nede, eller er der problemer, har vi også udstyr med, så vi kan sende via satellit, forklarer Jacob Langkilde. Han gik egentlig på pension fra DR i 2012 efter 40 år, men har stadig nogle freelanceopgaver for DR i ny og næ.

Radiofoniinspektør Jacob Langkilde (til venstre) sørger blandt meget andet for at lave et godt lydmix af livemusikken fra DR’s store ’Sound 2’-lastbil, som er kommet til Nyborg fra Aarhus, mens Eskild Winding er aftenens producer på ’P2 Koncerten’. Foto: Jan Dohrmann

Forbindelsen røg

Både han og Søren Krabbe går og ’joker’ lidt med, da de for nylig sendte ’Kammermusik på Lundsgaard’ fra Kerteminde, og hvor nogle af de direkte interviews ikke kunne høres af lytterne. Hvad der var forklaringen, står stadig uklart for dem.

- Det sker, at det ikke kommer hjem. Og det er meget lidt morsomt pludselig at sidde i, forklarer Søren Krabbe. Han virker dog ikke til at være en mand, der er så nem at hyle ud af den efter så mange års live-radio.

Aftenens P2-vært Klaus Møller-Jørgensen har også 30 års erfaring med at sende direkte radio – de 25 af dem for DR. Han kommer i bil fra Aarhus, og efter at have hilst på aftenens hold, iler han ned til Nyborg Slot 400 meter fra kirken.

Her skal han tale med slottets museumsinspektør, Mette Ladegaard Thøgersen, om den restaurering af Nyborg Slot, der er i gang lige nu. Sammen med Søren Krabbe får Klaus Møller-Jørgensen gjort det tre minutter lange indslag klar til at blive afspillet fra computer, så det kan bruges i tidsrummet mellem 19.20 og 19.30 som optakt til koncerten i Nyborg med Novo Quartet. I timen mellem 18.00 og 19.00 når han også lige at blive interviewet selv til P2-programmet ’Festivalsommer’, hvor vært Claus Berthelsen gerne vil have en optakt fra Nyborg før aftenens P2-koncert.

Skriver de første 3-4 sætninger ned

- Når jeg sender direkte, skriver jeg normalt de første 3-4 sætninger ned, så jeg ved, jeg er godt i gang. I dag har jeg skrevet lidt mere, fordi det er en ganske særlig koncert. Der er så få publikummer, at vi har aftalt, at der ikke er noget bifald, fordi det vil lyde lidt mærkeligt i det store kirkerum med få gæster. Samtidig er der så kort en pause mellem de to værker, at jeg har været nødt til at skrive manuskript, så jeg er sikker på at nå det væsentlige, fortæller Klaus Møller-Jørgensen, der i sin tid er uddannet cand.mag. i musik.

Når han er ude, bliver koncerten nogle gange sendt direkte som denne onsdag aften, mens den andre gange bliver sendt for eksempel et par dage senere på P2.

- Vi siger selvfølgelig aldrig, at en koncert bliver sendt direkte, hvis den ikke bliver det. Så siger vi i indledningen, ’at vi her lørdag’ er på Nørre Vosborg, eller hvor vi nu er, og så rapporterer vi i nutid i resten af udsendelsen, så lytterne får fornemmelsen af, at ’de er der selv’, forklarer Klaus Møller-Jørgensen.

Aftensmaden er hurtigt klaret. Mens nogle fra holdet selv har mad med eller har spist tidligt, søger andre ned ad den nærliggende gågade i Nyborg for at finde noget at sætte tænderne i.

Stolen er medbragt

Mens holdet i vognen er klar, sidder Søren Krabbe klar på sin medbragte stol – for man ved jo aldrig, om der er en, som han siger. Klaus Møller-Jørgensen står op ved det nodestativ, den lille lampe og den blå P2-mikrofon, som Søren Krabbe satte op for flere timer siden.

’Et minut, lyder det fra Søren Krabbe klokken 19.19. Et halvt minut efter siger han ’19.19.30, 31, 32’, så siger han 20 sekunder, 10 sekunder og til sidst giver han et go til Klaus Møller-Jørgensen, da P2-programmet ’Festivalsommer’, der er blevet sendt inden, er færdigt. En kendingsmelodi kommer på.

- Og hermed velkommen til ’P2 Koncerten’, som i aften er ganske kort, begynder vært Klaus Møller-Jørgensen, inden han forklarer mere om aftenens hovedværk, Sjostakovitjs 8. Strygekvartet. En snes koncertgæster sidder på kirkebænkene ved den coronatilpassede koncert, og midt i det hele – tæt på døbefonten - sidder dansk-polske Novo Quartet, der på kort tid har klædt om.

Søren Krabbe sørger for, at det forhåndsproducerede interview kommer på, og lige bagefter er Klaus Møller-Jørgensen klar til at interviewe komponisten Mette Nielsen, der skulle have skrevet et nyt værk til festivalen. Det satte coronaen en stopper for, og i stedet er det et værk med én tone, som hun skrev i 2012, som er på aftenens lydtapet.

Da interviewet er færdigt, går Novo Quartet i gang. Holdet fra sendevognen har sat kameraer op i kirken, så de ude i bilen kan følge med i, hvad der sker, og Søren Krabbe har travlt med at sørge for, at lydniveauet er ens hele vejen igennem.

Mette Nielsen lyser op, da hendes værk bliver spillet og i minutterne bagefter. Da er Klaus Møller-Jørgensen allerede i gang med en nyt, kort oplæg om Sjostakovitjs 8. Strygekvartet, før Novo Quartet tager hul på det omkring en halv time lange værk.

På intet tidspunkt undervejs virker hverken holdet i sendevognen, Klaus Møller-Jørgensen eller Søren Krabbe, som om noget kommer bag på dem, og allerede efter 30-35 minutter er aftenens live-koncert overstået.

- Det var en af de korte koncerter, udbryder Søren Krabbe, da kvartetten er ved at forlade kirken. Det kan hverken han eller P2-værten nu gøre endnu. Holdet har lovet at sende på P2 fra Nyborg til klokken 20.30, så Klaus Møller når blandt andet også et direkte interview med to lokale ildsjæle fra Handelshuset Frederik Nielsens Efterfølger i Nyborg, som i årevis har engageret sig i byens slotskoncerter.

I Nyborg skal den unge dansk-polske kvartet Novo Quartet for første gang spille på direkte radio. DR’s hold på stedet har selvfølgelig sat mikrofoner op til den direkte sending. Foto: Søren Krabbe.

Mikrofonraslen i sidste minut

Det nærmeste, holdet kommer lidt drama er, da Klaus Møller-Jørgensen skal til at slutte af fra den fynske købstad, og hans mikrofon begynder at rasle, da der er under et minut tilbage. I huj og hast får Søren Krabbe langet en ny mikrofon over til ham.

Normalt varer ’P2 Koncerten’ til klokken 22.00, men holdet i Nyborg er færdig allerede klokken 20.30. Derefter har Klaus Møller-Jørgensen i forvejen forberedt en koncertoptagelse fra sidste års Nyborg Slotskoncerter med Nightingale String Quartet. Den bliver afviklet fra master-kontrolrummet i DR Byen. Så efter en times fuldstændig ro og koncentration, taler og griner DR-holdet atter i kirken.

Holdet fra sendevognen kommer ind og begynder med det samme at indsamle mikrofoner, ledninger og videoudstyr, og Søren Krabbe går i gang med endnu engang at pakke det udstyr, han hiver frem og pakker ned adskillige gange om året.

Mens en snes hørte koncerten på stedet i Nyborg, afslører Kantar Gallups lyttertal, der kommer næste dag, at 43.000 sad klar ude ved højttalerne og fik glæde af tonerne.

Den korte koncert betød lidt tidligere fyraften end normalt. Vognen og bilerne er allerede pakket klokken 21.15, men flere af DR-medarbejderne fra onsdagens hold skal snart ud igen. For selv om der er corona i landet, bliver en del koncerter gennemført alligevel i en tilpasset version – og alene denne sommer dækker P2 omkring 30 festivaler. Det var der ikke meget, der tydede på for bare få måneder siden.

Du kan høre en koncerttransmission fra en klassisk koncert i ’P2 Koncerten’ hver aften fra klokken 19.20-22.00 på P2. Koncerterne er en blanding af livekoncerter og koncertoptagelser fra ind- eller udland.

Facebook
Twitter