Spil skal give børn lyst til naturen

’Det Vilde Vidunderlige Naturspil’ fra Ramasjang skal vække interessen for den danske natur hos børn. Producenterne bag har arbejdet på at finde den rigtige balance mellem, hvad der er realistisk og sjovt.

Som en del af DR’s særlige fokus på natur i år har Ramasjang fået udviklet spillet ’Det Vilde Vidunderlige Naturspil’ til smartphones og tablets, så børn rundt om i landet kan lege med naturen.

I spillet kan man forme sit helt eget stykke land. Man kan tegne med alt fra græs til klipper. Bygge høje og lave søer. Plante buske og træer. Efterhånden dukker der dyr og blomster op. I dyrenes ekskrementer finder man nye frø til samlingen.

Når et nyt dyr flytter ind, eller en ny svamp vokser, kan man tage et billede til ’naturbogen’. Her samler du på forskellige arter af dyr og fauna – og får en beskrivelse oplæst af Motor Mille.

- Vi vil gerne skabe større interesse og begejstring for naturen omkring os. I spillet kan børnene selv få fingrene ned i naturen – plante, se tingene gro og opleve hvordan det tiltrækker nye dyr. I modsætning til andre børnespil, hvor der ofte er eksotiske dyr eller fantasivæsner, så kan børnene her opleve den natur, som de kan gå ud og opleve uden for deres dør, siger Katrine Granholm, der er digital redaktør i DR Medier for Ramasjang og Ultra.

’Det Vilde Vidunderlige Naturspil’ er produceret af den lille, danske virksomhed Northplay, der har flere spil i bagagen. De har haft travlt, for spillet skulle være klar på et halvt år - i spilindustriens verden tager det normalt en del længere tid.

Men i slutningen april kunne børn i hele landet kaste sig over den danske natur i en virtuel verden.

Leg, læring og realisme til børn

Northplay er et lille, dansk firma. I midten ses Michael Flarup. (© Northplay)

For både Katrine Granholm og Northplay har det været vigtigt at finde den rigtige balance mellem at skabe et sjovt spil, som også er tæt på virkeligheden. For det nytter ikke at lave et spil, der er 100 procent realistisk, men hvor ingen gider at spille det. Og det dur heller ikke at lave et spil, der ikke fortæller om den danske natur.

Når Motor Mille taler om grævlingen eller et af de andre dyr, man kan finde i spillet, er informationerne korrekte. Katrine Granholm oplyser, at Statens Naturhistoriske Museum har rådgivet under udviklingen af spillet.

Michael Flarup, der er designer og administrerende direktør hos Northplay, uddyber, at det også var vigtigt for ham at give plads til kreativiteten i spillet.

- Det er ikke et svært spil, men du bliver heller ikke taget i hånden hele vejen. Du skal udforske og trykke dig frem. Spillet er en rejse, for man får ikke alle frø eller dyr lige med det samme. Min stedfar spiller det også, og han har beklaget sig over, at han ikke har fået kronhjorten endnu. Men den dukkede op, da han spillede videre, griner Michael Flarup.

Naturen, som man skaber i spillet, har også en betydning for, hvilke dyr og planter der dukker op. Søerne skal for eksempel være stor nok til en svane – er søen for lille, kommer svanen ikke forbi.

  • Når man udvikler et spil, kan det godt ske at alt ikke arter sig, som det skal. Det har givet anledning til flere sjove situationer; ænder i træerne, fordi de endnu ikke har lært, at der sidder ænder altså ikke. (© Northplay)
  • Dyr, der ser ud som om de kører rundt i stedet for at hoppe. Eller som på billedet en stakkels hare, der bliver skudt ud af sin hule. (© Northplay)
1 / 2

Kulturarv til flere generationer

Michael Flarup og teamet hos Northplay har brugt timevis på at spille ’Det Vilde Vidunderlige Naturspil’, finde fejl, rette dem og så spille det igen. Men én ting er, hvad de voksne synes er sjovt og lærerigt – noget helt andet er, hvad børnene selv synes.

’Det Vilde Vidunderlige Naturspil’ har været i hænderne på flere børn, inden det blev lanceret tilbage i april. Som anerkendelse for deres arbejde som prøvekaniner, er de blevet krediteret i rulleteksterne i spillet. Det er dog især én lille dreng, som har været Michael Flarups hårdeste kritiker og største fan – hans egen søn Nor.

- På et tidspunkt spørger min søn mig, hvorfor han ikke kan få lov til at sætte nogle sten. Danmark har jo ikke det mest stenfyldte landskab, så det havde vi ikke taget med. Men Nor ville bare gerne kunne sætte en sten – det fik vi indført i spillet. Det har givet en stor indsigt i, hvad der er spændende og sjovt for børnene – selvom vi så går lidt på kompromis med realismen, siger Michael Flarup.

Han fortsætter:

- Jeg har været med til at lave mange spil, men det her var det eneste, hvor min søn stolt fortæller, at ’dit spil er i fjernsynet’, fordi der var en reklame for det inden ’Disney sjov’. Jeg er selv vokset op med Bamse og Kylling, så der er noget prestige i at få lov til at give noget videre til næste generation.

’Det Vilde Vidunderlige Naturspil’ er udkommet som en selvstændig app uden for Ramasjang-appen. Appen kan hentes der, hvor du normalt henter apps og spil.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk