I det seneste år er vi blevet bekendt med begrebet syrienskrigere, der betegner danske fremmedkrigere, som er rejst til Syrien for at kæmpe i den syriske borgerkrig.
DR's nye dokumentarserie 'Hjernevaskeren' giver et unikt indblik i fortællingen om den tidligere syrienskriger Yaqoub Ali, som er en historie om, hvordan man kan blive ekstrem og radikaliseret, og hvordan det er muligt at lave et skift i sit liv væk fra alt det ekstreme.
- Dokumentaren tager seeren med ind i hjernevaskerens maskinrum, dels for at forklare hvorfor og hvordan unge mænd kan 'vendes' mod det vestlige samfund. Derudover undersøger serien, hvordan man kan komme tilbage til et normalt liv efter at have været radikaliseret, siger Morten Lübbert, der er redaktør i DR Ung TV og på dokumentaren.
Terrorforsker kan dokumentere historien
I serien fortæller Yaqoub Ali sin personlige historie om sin tidligere kriminelle livsbane og sin tid i Syrien, hvorfor grundigt faktatjek har været en stor del af arbejdet med serien.
Da serien primært beskæftiger sig med møder mellem Yaqoub Ali og ofrene for hans tidligere radikalisering, er der dokumentation for hans tidligere handlinger, da møderne viser, at de har en fælles oplevelse om, hvad der er sket.
Terrorforsker Tore Hamming har også været central i faktatjekket af Yaqoubs ledende rolle og funktion i den radikaliserede gruppe 'Kaldet til Islam'. Tore Hamming har gennem mange år forsket i ekstremistiske miljøer i Danmark. Han blev ansat som konsulent på programrækken og har i lang tid kendt til Yaqoub Ali gennem sin forskning.
- Yaqoub havde en ledende rolle i miljøet. Han stod for meget undervisning, folk så op til ham og spurgte ham til råds. Han var en af dem, der havde autoritet, siger terrorforsker Tore Hamming.
Derudover har Drive Studios, som har produceret serien for DR, været i kontakt med en række kilder til baggrundsresearch, der både er andre journalister, myndighedspersoner og personer, der tidligere har været i det ekstreme islamistiske miljø, og de bekræfter også Yaqoub Alis historie.
Produktionsselskabet har også fået aktindsigt i Yaqoub Alis offentlige journaler og papirer. Det vil sige hans domme, psykiatriske forløb, helbredsdokumenter og kontakt til politiet. Alt dette bekræfter de livsbegivenheder, som han omtaler i serien, og har været det journalistiske fundament for at kunne skabe det psykologiske portræt af en ekstremist.
Fokus på det nye liv
I løbet af serien er Yaqoub Ali kort i Irak for at vise sit barndomshjem, og hvor han er vokset op. Han fortæller derudover om forløbet, hvor han tog til Syrien for at kæmpe. Han var kun kort tid i Syrien, hvorfor serien i højere grad fokuserer på Yaqoub Alis opvækst og liv i Danmark, da det er Yaqoubs forhold til det danske samfund - og i sidste ende sig selv, der er den bærende fortælling.
- Vi vil med serien gerne vise, hvordan Yaqoub forsøger at ændre sit liv. Han er gået fra at være jihadist og leve et meget ekstremt liv i samfundets skygge til nu at lægge al hadet og sit gamle liv bag sig. I stedet forsøger han nu aktivt at bidrage til og blive en del af det samfund, han har haft så meget had imod, siger redaktør på serien Morten Lübbert.