Når valgstederne åbner til kommunalvalget den 21. november, kan manglende viden om borgmesterkandidater, kommunalbudgetter og lokalplaner afholde mange danskere fra at sætte krydset i stemmeboksen.
25 procent af danskerne føler ikke, at de ved nok om, hvad der foregår i kommunalpolitik til, at de burde stemme.
Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for DR Nyheder.
Og det kan have indflydelse på lysten til at stemme, mener kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
- Der er meget stor sandsynlighed for, at hvis man ikke føler sig ordentligt klædt på og ikke føler, at man ved nok, så bliver man hjemme på valgdagen og lader være med at stemme, siger han.
Værst blandt de unge
I undersøgelsen er 5.467 danskere blevet spurgt, hvor enige de er i udsagnet: ”Jeg ved så lidt om, hvad der foregår i kommunalpolitik, at jeg egentlig ikke burde stemme til kommunalvalget”.
Her svarer 25 procent, altså hver fjerde, at de er helt enige i udsagnet eller overvejende enige i udsagnet.
Det er særligt de unge, som ikke føler sig godt nok rustet til at kunne sætte et velinformeret kryds den 21. november. Det er nemlig fire ud af ti i alderen 18-34 år der er helt eller overvejende enig i udsagnet.
Det bekymrer Solvejg Schultz-Jakobsen, som er sekretariatschef i Kommunernes Landsforening:
- Der, hvor jeg kan blive bekymret, er, hvis der er nogen, der tænker, at de nærmest skal være brugere af nogle kommunale ydelser eller have en bestemt viden for at kunne stemme. Lige nu skal man sætte et kryds ved et parti eller en person, som man gerne vil lade sig repræsentere af, siger hun.
Alle har et ansvar
Ansvaret for, at danskerne ikke føler sig klædt på, ligger flere steder, mener kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Først og fremmest handler det om, at borgerne selv kan følge mere med for at blive oplyst. Derudover handler den manglende interesse for kommunalpolitikken også om, kommunerne og kommunalpolitikere lige så vel som de landsdækkende medier tegner et billede af, at al politik er styret fra Christiansborg.
- Derfor kunne alle gøre meget mere – kommunalpolitikerne, kommunerne, KL, de landsdækkende medier og selvfølgelig også borgerne selv, siger Roger Buch og uddyber:
- Sandheden er jo, at kommunalpolitikken er den vigtigste politik – det er den, som påvirker os allermest i vores hverdag. Så kommunerne kunne helt klart også gøre noget for at løse det her problem.
KL: Kommunerne gør allerede meget
Solvejg Schultz-Jakobsen mener, at Kommunernes Landsforening og kommunerne allerede arbejder aktivt med at oplyse borgerne forud for valget i november.
- Det, vi gør helt aktivt, er at have kampagner, hvor vi fortæller, hvad kommunerne laver. Vi prøver at komme ud via nogle kanaler for eksempel de sociale medier og samarbejder med virksomheder for at nå ud til så mange borgere som muligt, siger hun.
Men hun anerkender, at det arbejde skal fortsætte efter valget.
- Det er vigtigt at vi fortsat har fokus på at have dialog med borgerne og aktivt kommunikerer kommunernes arbejde efter valget, siger Solvejg Schultz-Jakobsen.