Insekter skruer op for tempoet: Varmen gør dem vilde og tørstige

Sommervarmen får insekterne til at tørste, og nogle arter mister levesteder. Men ifølge insektforsker kan varmen faktisk også have fordele for de seksbenede.

Mariehøner tørster i disse tider og kan sætte sig på vores kroppe for at få fugt. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det er ikke kun os mennesker, der higer efter vand i årets danske sommervarme – også planter og insekter lider under den glohede sol.

I den danske natur er der mere end 20.000 forskellige insektarter. Og mange af disse arter mærker effekterne af den varme sol, der skinner på Danmark denne sommer.

- I og med det er et ekstremt vejr, hvor der er tørke udover det sædvanlige, så vil langt de fleste dyr og planter klare det dårligere end normalt, siger Thomas Pape, insektforsker og lektor fra Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Det varme vejr påvirker nemlig insekternes levesteder og kan få dem til at blive mere opsøgende, når du har dækket et flot middagsbord i haven eller sveder i solen.

De seksbenede vil spise med

Det kan føles som om, at insekterne sværmer lidt mere om os i disse dage, end de plejer. Og det kan der være noget om, forklarer Thomas Pape.

- Hvis det er mere tørt, vil hvepse og gedehamse gerne hen til frokostbordet og få fugt. Mariehøns kan også sætte sig på huden for at bide og søge efter fugt, siger han.

Insekternes kernetemperatur og stofskifte bliver blandt andet bestemt af temperaturen, der omgiver dem. I år flyver insekternes stofskifte helt op i skyerne, fordi det er så varmt udenfor. Derfor kan insekterne flyve længere og oftere.

- Jo varmere det er, desto hurtigere foregår mekanikken inde i insekterne. Deres reaktioner og deres evner til at sanse vores lugt og vores bevægelser bliver hurtigere, siger Thomas Pape.

De hurtigere vinger er dog ikke ensbetydende med, at insekterne finder mere mad. Deres fødekilder har nemlig færre næringsstoffer denne sommer.

- Varmt og tørt vejr er bedre for de flyvende insekter. De kan flyve længere og oftere. Men det kan også blive så tørt, at det er ligegyldigt, hvor de flyver hen, fordi der ikke er mad, siger Thomas Pape.

Larverne mister levesteder

Insekter som guldsmedelarver, vårfluer og myggelarver er især ramt af tørken. Før insekterne får deres vinger, lever de nemlig i områder med lav vandstand.

- Den slags insekter mister levesteder, når der ikke er damme. Bestanddelen presses længere ned. Småfuglene kommer også til at lide, fordi de lever af larverne, siger Thomas Pape.

Han mener dog ikke, at den danske sommervarme udelukkende er dårlig for larvernes overlevelse.

Der er færre sommerfugle som denne admiralsommerfugl i det danske landskab på grund af varmen. (Foto: © Erik Johansen)

De heldige larver, der ikke bliver snuppet af en fugl, har nemlig mindre sandsynlighed for at blive spist af en sulten fisk i det lave vand.

- Rovfisk får sværere ved at komme ind og spise de insektlarver, som trives bedre på den slags områder, siger Thomas Pape.

Og når insekterne engang får vinger, har de også nemmere ved at flyve i den tørre luft.

- Hvis det regner, er det farligt at være et flyvende insekt. Det er sværere at flyve, hvis det er vådt, fugtigt og tåget. Insektet kan blive slået omkuld af regnen, siger Thomas Pape.

Insekterne tørster i sommervarmen

Der flyver færre sommerfugle og bier rundt omkring blomsterne i Thomas Papes egen have i år. Det bekymrer ham dog ikke så meget. Ifølge ham får dette års mange solskinstimer ikke den store indvirkning på den danske insektfauna på lang sigt.

- Insekterne kan godt uddø lokalt et lille sted, men så indvandrer de fra andre områder. Så vi skal ikke være bekymrede for vores arter i Danmark, siger Thomas Pape.

Hvis man har lyst til at hjælpe de seksbenede dyr, kan man ifølge insektforskeren sætte lidt vand ud til dem i haven.

- Der er ingen tvivl om, at insekterne tørster. Især bierne vil komme til vandskålen. De har behov for at fylde væskereserverne op, siger Thomas Pape.

Det er måske ikke nok til at redde din haves insektfauna, men det er en glimrende mulighed for at se de hvirvelløse dyr tæt på, ifølge Thomas Pape.