Drop dit brok: Batteriet stinker, fordi din telefon er fantastisk

Vores telefoner kan i dag (næsten) alt. Lige bortset fra at holde strøm i mere end én dag. Men hvorfor laver man ikke bare et bedre batteri?

Du skulle egentlig bare lige tjekke noget hurtigt.

Se om dine venner har smidt noget nyt på Instagram. Tjekke hvornår toget går. Eller vælge næste nummer på din playliste.

Og det er der, du opdager det. Din værste frygt: En mobiltelefon, der (igen igen) snart løber tør for strøm.

Din gamle Nokia holdt strøm i dagevis, selvom du sms’ede løs med din flirt og spillede Snake til langt ud på natten.

Men din smartphone, der tager fantastiske billeder, viser film i enormt høj opløsning og genkender dit ansigt, har et batteri, der virker dårligere, end det der sad i dine gode gamle Nokia.

Hvordan kan det være?

Du er blevet forkælet

Det korte svar er, at batteriet i din telefon er langt bedre end det, der sad i din gamle telefon. Du opdager det bare ikke.

Faktisk er batterierne er blevet rigtig meget bedre.

Det forklarer Dorthe Ravnsbæk, der er lektor på SDU og ekspert i batterier.

- Men man er nødt til at huske på, hvad vi bruger vores mobiltelefon til i dag. Den kan lige så meget, som en kraftig computer kunne for 10 år siden, siger hun.

Se, hvor længe batterier fra gamle telefoner, kan holde liv i en iPhone XS

Og der er virkelig sket meget, siden Motorola i 1983 introducerede den første mobiltelefon, som almindelige mennesker kunne købe. Telefonen var stor som en mursten og vejede cirka det samme.

Den kunne prale af en taletid på cirka 30 minutter og var løbet tør for strøm efter otte timer. Uanset om du brugte den eller ej. Og den kunne vel at mærke ikke andet end at ringe.

Senere kom telefoner, der kunne sms’e og spille spil, og batterierne blev bedre. Og nogle telefoner kunne holde strøm i flere dage.

Men de havde stadig ikke mulighed for at gå på nettet. De havde ingen GPS, intet kamera, og de havde ikke den samme strømsluger af en kæmpeskærm, som du måske kigger ned i lige nu.

Og i takt med at vores telefoner har fået flere og flere funktioner, er deres strømforbrug skudt i vejret.

- Vi er blevet forkælede. Vi stiller slet ikke spørgsmålstegn ved, at det overhovedet kan lade sig gøre at have en mobiltelefon, der kan holde strøm hele dagen, selvom vi bruger den til at se video, tage billeder, ringe og gå på nettet, siger Dorthe Ravnsbæk.

Bedre batteri = større strømforbrug

I dag kan der være meget mere strøm på din mobiltelefons batteri, end der kunne for 10 eller 20 år siden.

Samtidig er batterierne i dag blevet meget lettere og fylder mindre.

Og mens batterierne langsomt bliver bedre, finder Apple, Samsung, HTC, Huawei og alle de andre producenter på ny teknologi at stoppe i vores telefoner. Og mere teknologi kræver mere strøm.

- Det lader til, at der er en lov om, at når batteriet bliver lidt bedre, så stiger strømforbruget i telefonen, så det passer med én dags tid, siger Poul Norby, der er professor på DTUs Institut for energikonvertering og -lagring.

Det batteri, der sidder i din mobiltelefon i dag, er på mange andre måder også meget bedre end sine forgængere.

Batteriet kan i dag holde til mange flere op- og afladninger. Det vil sige, at du kan lade batteriet helt op til 100 procent og lade det gå død mange flere gange, før det begynder at blive dårligere end tidligere.

Og så mister batteriet ikke strøm i lige så stor grad.

- Hvis du førhen lod din telefon ligge, ville den miste strøm, selvom den var slukket. Det gør den ikke i dag, forklarer Dorthe Ravnsbæk.

Ingen vil købe en tyk telefon

Men hvorfor gør mobiltelefon-producenterne så ikke bare batterierne endnu bedre?

Svaret er, at det kan de ikke. Og måske vil de ikke. For hvis din telefon skal holde strøm længere, vil batteriet fylde mere, og din telefon bliver fed.

- Hvis producenterne kunne få et batteri, der havde samme størrelse som i dag, og som kunne holde længere, er jeg sikker på, at de ville putte det i deres telefoner. Men jeg tror ikke, at forbrugerne vil købe en tykkere telefon, siger Dorthe Ravnsholt.

Nej, dit batteri bliver ikke bedre lige om lidt

Sandsynligheden for, at din mobiltelefon bruger et såkaldt lithium-ion batteri er meget stor. Det er den type batteri, som stort set alle producenter i dag benytter.

Det er desuden også den batteri-teknologi, som findes i alt lige fra el-biler til NASA’s rumdragter.

Lithium-ion batteriet er over længere tid blevet perfektioneret, og man begynder langsomt at nærme sig den fysiske begrænsning for hvor meget energi, man kan klemme ud af teknologien.

- Man arbejder selvfølgelig på at forbedre batterierne, men der er en grænse for, hvor små man kan gøre lithium-ion batterierne med de materialer, man har i dag. Der er en fysisk grænse, og det er ikke sådan, at man pludselig kan gøre batteriet tre gange bedre uden at ændre fundamentalt på batteriet. Så skal man ud og finde en ny teknologi, forklarer Poul Norby fra DTU.

Og en ny teknologi ligger ikke og lurer lige om hjørnet. Så indtil videre må vi nøjes med de små fremskridt og forbedringer, producenterne får vredet ud af lithium-ion batteriet.