Malko Dirigentskolen sender stjernefrø til Stockholm

To af dirigentskolens elever er blevet optaget på dirigentlinjer på det stockholmske musikkonservatorium, hvor de skal starte efter to års uddannelse på talentlinjen. Skolen optager nu nye elever.

  • Anna Bæk Christensen, Laura Kjærgaard, Gustav Sønksen og Johanne Lorenzen er elever på Malko Dirigentskolen, DRs dirigentskole, der blev "opfundet" for to år siden. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 1)
  • Anna Bæk Christensen og Gustav Sønksen er begge blevet optaget på musikkonservatoriet i Stockholm. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
1 / 2

To dirigentspirer fra Malko Dirigentskolen, Gustav Sønksen og Anna Bæk Christensen, er blevet optaget på henholdsvis orkesterdirigent- og kordirigent-linjen på konservatoriet i Stockholm.

De to elever har gået på dirigentskolen i to år sammen med Laura Kjærgaard og Johanne Lorenzen, som også har planer om i fremtiden at beskæftige sig med klassisk musik.

Projektleder for Malko Dirigentskolen, Esther Kvetny Jarløv fra DR, er tydeligt stolt over, at de to musikalske talenter er blevet optaget på konservatoriet i den svenske hovedstad.

”Det er mission accomplished, vil jeg sige. Vi har forsøgt at forberede de fire studerende på at bestå en optagelsesprøve på konservatoriet, og det er lykkedes i første omgang for to af dem. Derudover har vi også en elev, der skal spille klassisk saxofon på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Vores mål var at skabe et trygt forum, hvor man som ung kan udvikle sig som dirigent, og som fungerer som et boost til deres videre karriere,” siger Esther Kvetny Jarløv, der fortsætter:

”Derudover har det været glædeligt at se, at fire unge mennesker fra forskellige dele af landet har fundet hinanden i et anderledes fag og er blevet gode venner. Det, synes jeg også, viser, at vi har gang i noget rigtigt.”

Malko Dirigentskolen er opkaldt efter den store ukrainske dirigent Nikolai Malko, der i en årrække dirigerede DR Symfoniorkestret. Dirigentskolen består af en to-årig talentlinje og er et tiltag, DRs kor og orkestre har taget, for at unge, som er nysgerrige omkring faget direktion, får mulighed for at prøve kræfter med at stå foran et professionelt kor eller orkester.

Skolen har åbnet en hel verden af klassisk musik

Anna Bæk Christensen, der altså nu er optaget i Stockholm, har været glad for sine år hos Malko Dirigentskolen:

"Skolen har åbnet en hel verden af klassisk musik for mig, og det har været meget spændende at arbejde med dirigentrollen i både kor- og orkesterverdenen. Jeg har lært meget om dirigentteknik, musikhistorie, forståelse af partituret og fortolkning af musikken," siger hun og fortsætter:

"Derudover har jeg lært, hvilken rolle man har som dirigent, og hvordan rollen kan variere afhængigt af situationen, og hvornår man skal hive hvilke værktøjer op af dirigentkassen. Og så har det været skønt at få undervisning sammen med de tre andre. Vi deler jo både glæden ved musikken og ambitionerne om at blive virkelig gode til dirigentfaget," siger Anna Bæk Christensen.

Gustav Sønksen mener, ligesom Anna Bæk Christensen, at han har lært meget om at dirigere ved at følge talentlinjen.

"Noget af det unikke ved Malko Dirigentskolen er, at vi ikke bare er elever på en uddannelsesinstitution, men er en del af en af landets vigtigste kulturinstitutioner. Vi har fået undervisning af mange danske og internationale dirigenter, og vi har dirigeret DRs professionelle musikere og sangere. Men vi har også haft en hverdag blandt dem, hvor vi har overværet prøver med DR Symfoniorkestret og DR Vokalensemblet, mødt de gæstende dirigenter og talt med musikerne i pausen. Vi er altså ikke blevet uddannet til en musikverden, men midt i den. Det er ganske unikt," mener Gustav Sønksen.

Han siger, at man som dirigent er vant til at arbejde meget selvstændigt. "Derfor har det været fantastisk at være en del af en dirigentklasse, hvor vi har kunne dele vores frustrationer, fascination af musikken og sammen udforske dirigentfaget," siger Gustav Sønksen.

Hvad synes du, du har fået ud af at gå på uddannelsen? "Jeg har udviklet mig utrolig meget over de to år - både som dirigent og som musiker i al almindelig. Jeg har fået en helt anden forståelse for, hvad det vil sige at dirigere - og samtidig haft mulighed for at udfolde den sammen med nogle af Danmarks dygtigste musikere.

Gustav Sønksen tilføjer, at han har lært utrolig meget om det at dirigere og ved at have haft mulighed for at øve mig på nogle af landets bedste musikere.

"Dirigentfaget er et ufattelig komplekst fag - derfor er det heller ikke noget, man bare lærer af at gå til direktionsundervisning. Mange af dirigentfagets små nuancer udforsker man meget bedre i prøvesalen, når man overværer chefdirigent Fabio Luisi dirigere symfoniorkestret, end ved at lære om dem i klasselokalet," siger dirigentskoleeleven, som nu er på vej til Stockholm.

Snart optagelsesprøve

Den 18. april åbnede Malko Dirigentskolen for tilmelding til sin optagelsesprøve, hvis første runde bliver holdt den første weekend i juni. Der optages i alt seks elever, som er mellem 18-25 år. Det vigtigste er, at man brænder for musik og har et højt ønske om at blive dirigent -enten for kor eller orkester. Du kan læse mere om optagelsesprøven ved at følge dette link.

Hvorfor skal man søge ind på Malko Dirigentskolens 2-årige talentlinje?

”Der findes ingen andre steder i landet, hvor man som helt ung kan komme ind og studere direktion i et fast miljø med kontinuerlig undervisning og månedlig praktik med professionelle musikere og sangere. Der er en direktionsuddannelse på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, men det fungerer mere som en overbygning. Det her er en talentudviklingslinje på linje med de MGK-uddannelser, der findes rundt om i landet. Vi ved, at der er utrolig mange, der har interessen for at lære mere om direktion, men de ved måske ikke, hvor de skal gå hen. Det er her, vi kommer ind i billedet,” siger Esther Kvetny Jarløv.

Forrige år var 30 håbefulde ansøgere til optagelsesprøve, hvilket var over tre gange så mange, som man havde håbet på, fortæller Esther Kvetny Jarløv.

Optagelsesprøven til Malko Dirigentskolen er ikke den eneste aktuelle begivenhed med Nikolai Malkos navn på. Søndag den 22. april begynder Malko Konkurrencen nemlig, hvor 24 internationale unge dirigenter dyster om den fornemme titel. Læs mere her om, hvordan du kan lytte eller se med i ugen til og med finalekoncerten.

P5 har desuden lavet en podcastserie omkring de fire dirigenttalenter fra Malko Dirigentskolen - "De Unge Dirigenter." Lyt til den via dette link eller på DRs radioapp.